Schrijven lijkt op het maken van een foto

Tussen het maken van een foto en het schrijven van een verhaal zijn verschillende parallellen. Zoals een kritische blik van anderen.

Interessant? Deel het artikel

Publicaties (25 september 2023)1

Foto’s maken doen we bijna allemaal wel eens. De laatste maanden maak ik bijvoorbeeld heel veel foto’s van mijn dochter. Mijn telefoon staat er vol mee.
Een foto maken is tegenwoordig ook zo gedaan. Je hoeft niet meer je volgeschoten fotorolletje te laten ontwikkelen en dan maar hopen dat de foto’s gelukt zijn. Of, zoals heel vroeger, urenlang stilstaan voor een schilder die jou hopelijk een beetje mooi portretteert. Nu kunnen we gewoon met onze smartphone zoveel foto’s maken als we willen. Zelfs de slechtste amateur krijgt dan vanzelf een relatief goede foto.

Puzzelen

Met deze gegevens ging ik afgelopen maand aan de slag. De foto van mijn publicaties (die op verschillende plekken op mijn website te vinden is) was behoorlijk verouderd. Er waren intussen aardig wat boeken en verhalenbundels bijgekomen en die stonden nog niet op de foto. Tijd dus voor een nieuwe foto. Eentje waar mijn offline publicaties weer allemaal op staan.
Eerst zocht ik een mooie plek uit voor de foto. Dat werd de buffetkast in de woonkamer. Omdat mijn boeken en verhalenbundels boven staan, moest ik twee keer de trap op- en aflopen om ze beneden neer te zetten. Daarna plaatste ik ze op een mooie volgorde op de buffetkast. En nee, dat is niet chronologisch. Vervolgens was ik nog wat aan het puzzelen met boekensteunen en de voorgrond die wel erg kaal was. De uiteindelijke foto staat hieronder.

Parallellen

Een verhaal schrijven lijkt een beetje op een foto maken. Je kunt lukraak wat schrijven in de hoop dat er een paar goede stukjes tussen zitten. Of je verdiept je in de techniek van schrijven, je leest boeken van anderen en je herschrijft keer op keer je eigen werk. Onmisbaar daarbij zijn proeflezers. Zij kijken met een frisse blik naar je verhaal en weten vaak aan te wijzen waar er ruimte is voor verbetering. Ikzelf maak geregeld gebruik van proeflezers en zelf doe ik dat ook voor anderen. Een verhaal wordt er nu eenmaal beter van als meer ogen er naar kijken. Al moet je natuurlijk wel in het oog houden dat jij als auteur de regie houdt.

Lees hier de andere reflecties van Liesbeth.
Bezoek ook haar website.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *