Schrale taluds fraai leefgebied voor insecten

Wel of niet maaien van taluds, oevers en jaagpad? En zo ja, wanneer? In de pilot die Salland Zoemt en Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) samen doen, kruisen bij het beantwoorden van die vraag diverse belangen. Aan de ene kant moet de waterstand beheerd worden, aan de andere kant moeten flora en fauna er een zo natuurlijk mogelijke kans krijgen.

Interessant? Deel het artikel

waterschap maaien 300822

Ten behoeve van de waterstand moet je op z’n minst de aan- en afvoermogelijkheden beschikbaar hebben en daarvoor moet je dus maaien. In de periode 1 juni tot en met 15 november maait Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) de waterplanten in de sloot en op de taluds van de sloten in Salland om ervoor te zorgen dat de waterplanten de aan- en afvoer van het water niet belemmeren.

Ten behoeve van de natuur zou je zeggen dat je juist niet moet maaien, maar dat is niet zo. Want, mede door de voedseltoevoer via water, groeit het groen op de oevers erg hard, waardoor het verstikt of waardoor snel groeiende planten de overhand krijgen. Het waterschap heeft daarom al haar waterwegen in kaart gebracht, het belang van waterbeheer bepaald en aan de hand daarvan vastgesteld hoe er gemaaid wordt, waardoor ‘zo vaak als nodig is’ uitgangspunt is, bekeken vanuit de hoofdtaak van waterbeheer.

Door de droogte kijkt het waterschap de laatste tijd anders tegen waterbeheer aan. Water moet langer vastgehouden worden in het gebied. Dat biedt ook kansen anders tegen natuurbeheer aan te kijken. In het pilotgebied met Salland Zoemt wordt gekeken hoe de natuur (bloem- en kruidensoorten, insecten, vlinders) zich ontwikkelt als je iets anders beheert.

Bijzondere biodiversiteit op taluds in Salland

De planten uit de sloot of van het talud legt het waterschap op de kant. Door het jarenlang maaien en afvoeren van de taluds zijn een aantal taluds in Salland zo schraal geworden dat ze erg interessant zijn voor bijzondere planten en diersoorten.

Door de zanderige ondergrond en het jarenlang maaien en afvoeren van het maaisel zijn een aantal taluds in de omgeving van Nieuw-Heeten zo schraal dat de hei er nu bloeit. In de omgeving van Frieswijk vormen de open zanderige plekken op het talud, het braamstruweel en het opgaande bos een zeer fraai leefgebied voor wilde bijen.

Veel wilde bijen zijn in Nederland beschermd. Het is daarom fijn om van de bijenvereniging te horen dat de schrale taluds van de sloten in Frieswijk profiteren van het maaibeleid van het waterschap. Het regelmatig maaien en afvoeren van maaisel van taluds levert hier dus een hoge biodiversiteit op. We horen als waterschap vaak dat we alleen de biodiversiteit kunnen verhogen door minder te maaien of later te maaien, maar hier blijkt dus dat vaker maaien in combinatie met afvoeren een hoge biodiversiteit oplevert.

Meer weten over waarom het waterschap maait, wanneer zij dat doen en hoe? Op de website van WDODelta leest u daar meer over: www.wdodelta.nl/maaien

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.