Saxion-studenten winnen landelijke prijs met onderzoek naar kerkepaden Salland voor DwarsDoorSalland

Waar zijn die oude kerkepaden van vroeger? Kunnen we ze weer opengesteld krijgen? Zitten wandelaars daar op te wachten? En grondeigenaren? De wandelstichting DwarsDoorSalland vroeg studenten van Saxion met hen mee te denken en dat leverde de studenten de publieksprijs van de Stichting Infrastructuur Kwaliteitsborging Bodembeheer op.

Interessant? Deel het artikel

Saxionstudenten winnen prijs met onderzoek naar kerkepaden voor DwarsDoorSalland.

DwarsDoorSalland heeft al zo’n vijftig routes in Salland gemaakt. Daarvan kun je de gpx downloaden en dan zo’n route genavigeerd lopen. Dat is nu al 70.000 keer gedaan. Op zoek naar nieuwe routes bedacht de stichting te kijken naar wandelpaden van vroeger, paden dwars door het platteland op weg naar de kerk. Die vraag kwam bij Saxion terecht, waar studenten van  verschillende opleidingen een half jaar kunnen werken aan een externe opdracht. De studenten Sanne Huisman, Dimphy van Eenbergen, Auke Keimpema, Roberto D’Alessandro en Fernanda Martinez Rosero mochten met de vraag aan de slag. Ze studeren Tourism Management, Archeolgie en International Business.

Die mix bleek goud waard. Zo was er én deskundigheid in huis oude landkaarten op te speuren en te begrijpen én wisten de studenten de waarde van Salland de essentie van toerisme te laten zijn: je komt naar Salland voor wat Salland je te bieden heeft, je komt hier niet naar toe om Salland te veranderen. Of zoals in de gangen van de Engelstalige opleiding als mantra te horen is: it is not the visitor changing the destination but the destination that changes the visitor!

Het onderzoek heeft inzicht gegeven in hoe je oude wandelpaden kunt vinden en hoe je daar toerisme kunt genereren die niet ten koste gaat van de omgeving. Ga voor  kwalitatief mooie wandelingen in Salland, die eer doen aan de streek en die wandelaars doen genieten van de omgeving en die mens flora en fauna iets brengen. Geef bijvoorbeeld wandelaars inheems kruidenzaad mee dat ze zelf ergens langs de route mogen uitstrooien. Of ga podcasts maken met mensen die langs de route wonen en nog mooie verhalen weten van vroeger.

Voor DwarsDoorSalland was er nog een veel grotere opbrengst. De studenten haalden het nieuws en dat leverde tal van reacties op die de wandelstichting nu stuk voor stuk langs gaat. Afgelopen donderdag was de stichting samen met het Sallands Bureau voor Toerisme bijvoorbeeld op bezoek op de jaarvergadering van PB Elshof. Afspraken in Luttenberg, Herxen en Wesepe zijn in de maak.

Daar komt bij dat een andere student van Saxion vervolgonderzoek doet. Dat moet er toe leiden dat er uiteindelijk diverse partijen aan tafel komen die met z’n allen een vuist willen maken voor  mooie wandelen in Salland. Wandelen over kerkepaden, misschien wel wandelingen deels over boerenland, wandelen van station naar station, van kerk naar kerk waar de route begint en eindigt boven in de toren, wellicht zijn er wel pelgrimroutes te maken.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Ook interessant

Sorry, geen nieuws gevonden