Sarah de Groot, wat doe jij duurzaam?: Ach, ik bouw mijn eigen duurzame huis! (Met foto-repo)

“Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het kan.” Die is van Pipi Langkous. Maar ook van toepassing op Sarah de Groot. Die bouwt haar eigen duurzame huis. "Wat? Je bouwt je eigen huis? Alleen?"

Interessant? Deel het artikel

sarah de groot olstergaard, 230104

“Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het kan.” Dat motto is op mijn lijf geschreven. Sinds mei 2022 begon ik met het bouwen van mijn eigen natuurinclusieve huis in de nieuwe duurzame wijk Olstergaard in Olst.

Wacht even, je bouwt je eigen huis? Alleen? is de eerste reactie als ik dit aan mensen vertel.
“Ja! Ik ben mijn eigen, grotendeels zelfvoorzienende woning aan het bouwen van natuurlijke materialen zoals hout, stro en leem. Het is heus mogelijk, plus, als je iets graag wilt en er de tijd voor maakt, dan komt de rest vanzelf!

In deze rubriek stellen we mensen maar één vraag. Wat doe jij duurzaam? Dat is vaak al een heleboel. Als jij ook iemand kent die veel duurzaams doet, kom maar door: info@hierinsalland.nl

Eerlijk gezegd had ik eigenlijk veel te weinig ervaring toen ik hieraan begon. Tien jaar in het buitenland wonen en zelfvoorzienend leven wel; een recente camperrevisie oke; maar nog nooit had ik me zo’n enorm project op de hals gehaald! Twijfels over de immense uitdaging zijn zeker opgedoken, maar dan moedigt Pipi’s stemmetje me al snel aan. Achteraf gezien heeft mijn beperkte ervaring misschien juist wel geholpen om dingen anders te bekijken dan vanuit het standaard.

“Wacht, een huis gemaakt van hout, stro en leem?”
“Ja, een houtskeletbouw, gevuld met geperst stro met behulp van een speciale techniek ontwikkeld door Strobox”, een bedrijf in Deventer. Daarna heb ik het van binnen afgewerkt met leem, en lokaal geoogste houten schaaldelen aan de buitengevel.”

Om ervoor te zorgen dat het dak op een dag niet op me zou instorten, vond ik het wel een slimme zet om voor een constructief solide structuur te gaan. Strobox bood precies die oplossing en voldeed aan mijn eisen om toch zo veel mogelijk zelf te kunnen doen. De keuze om te bouwen met deze geïsoleerde panelen vormde mede de basis van het ontwerp, een leuk proces dat ik samen met mijn broer uiteindelijk vorm heb gegeven. De omgevingsvergunning aanvragen was daarna een appeltje eitje!

(tekst gaat verder onder de foto)

“Waarom doe je dit, dat is toch enorm veel werk?” – Is een andere frequent flyer.
“Ik heb een visie en ik geloof dat ik die visie het beste kan bereiken door het zelf te doen. Bovendien is het leuk!”

Zelfs als ik het had geprobeerd, zou het elk bouwbedrijf de stuipen op het lijf hebben gejaagd met hoe en wat ik wilde. Zo je eigen huis kunnen vormen, waarbij al het materiaal letterlijk door je eigen handen is gegaan, tjah dát is het echt voor mij!

De visie van mijn ontwerp werd niet gedreven door esthetiek, grootsheid of status. Oké, het financiële plaatje speelde ook een rol, maar grotendeels was het mijn visie om alternatief en experimenteel te bouwen. Al het materiaal is duurzaam en waar mogelijk gerecycled en lokaal geproduceerd, of zelfs een afvalproduct. Al het bouwafval blijft op het terrein en wordt hergebruikt, bijvoorbeeld voor isolatie in mijn schuur. In het energiegebruik door de jaren heen zal de impact ook laag zijn. Door de grote raampartijen op het zuiden in combinatie met de zonnepanelen en een warmtepomp, is het straks een energieneutrale woning. Ik wil niet aangesloten zijn op het riool dus maak ik een composttoilet. Het hemelwater wordt gebruikt voor de wasmachine en al het grijze water wordt gefilterd in een helofietenfilter (ofwel moerasfilter).

(tekst gaat verder onder de foto)

Ik wil anderen laten zien hoeveel invloed je als consument kunt uitoefenen en dat het heel goed mogelijk is om anders te bouwen. Via vlogs en blogs probeer ik mijn bouwvorderingen en (soms harde) lessen te delen. Ik ben ervan overtuigd dat we ons in het leven heel erg laten leiden door een standaard manier van wonen, waardoor we een heel hoog eisenpakket hebben. Vervolgens gaan we keihard werken om ons dat allemaal te kunnen veroorloven. Als je op een alternatieve manier bouwt, kleiner, goedkoper, duurzamer, dan kun je bijvoorbeeld minder gaan werken of kiezen voor werk dat minder verdient, maar wat je wel echt leuk vindt. Zo creëer je met duurzaam leven veel ruimte voor je eigen geluk en draag je bij aan het behoud van onze planeet.’ (www.fromstrawtohome.com).

Als afsluiter laat ik je mijmeren over een andere prachtige uitspraak van de kleine Pipi: “Als je nooit bang bent, kun je ook niet dapper zijn!”. Dus, welke angst ga jij overwinnen in 2023?

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.