Sanne wil op vakantie, maar met een lichamelijke handicap is dat zo makkelijk nog niet

Als lichamelijk gehandicapte kan Sanne niet zomaar op vakantie. Een groepsreis kan ze wel vergeten. Maar alleen lukt ook niet. Poeh, dan moet je nog al van goeden huize komen als je er even tussen uit wil.

Interessant? Deel het artikel

Sanne Dasselaar

Een groepsreis kan heel gezellig zijn, maar wat als je iets anders wil dan het reguliere aanbod? Je hebt een handicap en wil graag met vakantie, niet met een georganiseerde reis, maar zelf. Met een vrijwilliger.

Vorig jaar kreeg ik het idee ‘ik wil graag met vakantie, maar niet met een groep’. Een groep, hoe leuk het soms ook is: er wordt dan van alles gepland en echt je eigen gang gaan is dan wat lastiger.

Ik begon met zoeken naar mogelijkheden, al snel kwam ik erachter dat je veel kunt vinden voor mensen met een verstandelijke beperking maar voor mensen met een lichamelijke beperking kon ik niet veel vinden. Dat is ook wel logisch, want verstandelijk gehandicapten hebben per groep overall eenzelfde soort begeleiding nodig. Wij met onze lichamelijke handicap hebben per stuk andere hulp nodig. In mijn geval is dat hulp bij alle dagelijkse levensverrichtingen, waaronder hulp met naar bed en uit bed gaan, aan- en uitkleden, douchen en in en uit de (rol-)stoel gaan. Dus dat daar is nog wel even wat maatwerk voor nodig.

Later maar eens gebeld met verschillende organisaties die zich inzetten voor mensen met een beperking en daar informatie gevraagd. Na lang zoeken kwam ik uit bij twee verschillende vrijwilligersorganisaties. Beide heb ik telefonisch gesproken, bij een van de twee had ik gelijk een goed gevoel. Dus daar ben ik mee in zee gegaan. Maar eerst nog een tussenjaar. Want ik kreeg doorligplekken. Nu dat allemaal weer beter gaat, ben ik de organisatie van de vakantie weer gaan oppakken. Deze keer kon ik de organisatie veel meer duidelijkheid geven van wat ik graag zou willen. Want het jaar dat ik stil kwam te liggen, stond ik zelf – mijn hoofd zeg maar – niet stil😊 Ik had al een heleboel dingen uitgezocht en gemaild.

– Ik wil naar Spanje – Graag zou ik daar met een camper heen gaan – Ik wil naar een concert van Juanes en ik wil mensen ontmoeten van twee van zijn fan groepen. Hij heeft in meerdere landen groepen zitten, maar die in Spanje zijn wel de actiefste. – Ik wil natuurlijk ook het land leren kennen, mijn favoriete winkel bezoeken, een puzzeltocht doen en andere leuke activiteiten.

Na een uurtje alle informatie gehoord te hebben en mijn zorgvraag te hebben doorgenomen, hebben de vrijwilligersorganisatie en ik besloten samen verder op te trekken. Ik, mijn situatie en mijn plannen zouden ze in de groep gooien. Al na vijf dagen kreeg ik een mail dat ze een vrijwilliger hadden gevonden. Daar heb ik stapje bij beetje kennis mee gemaakt. Eerst mailen, toen bellen, toen een thuisbezoek. Mijn wensen waren natuurlijk belangrijk onderdeel van de gesprekken. Ik wil bijvoorbeeld nog steeds met een camper. Maar daar heb je er niet veel van die aangepast zijn op mijn medische eisen.

Via verschillende Travel-platforms informatie gevraagd, maar precies nul reacties! Vliegen of met het OV is voor mij ook prima. Als we met het OV gaan is tot Frankrijk geen probleem, daar kom ik wel met de trein. Maar Frankrijk zelf wordt een uitdaging, want dan moet je een klein stukje met de metro, met zou mogelijk moeten zijn maar veel informatie is er niet over te vinden op internet. We kunnen ook helemaal met de trein, maar dan heb je meerdere maatschappijen, ik ben nog aan het uitzoeken welke dat zijn en wat ze hanteren qua maten en gewichten. Voor vliegen heb ik bepaalde documenten nodig volgens de website van een vliegmaatschappij. Maar welke? Zelfs een reisbureau weet dat niet. Dus die zoektocht moet ik nog verder aangaan.

Ik heb nog tot juni om de reis verder uit te stippelen. Ik hou alle opties nog open, maar ik ben eigenwijs genoeg vooral eerst uit te zoeken of het met de camper lukt.

Want ik heb dan wel een handicap, ik ben niet mijn handicap!

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

1 gedachte over “Sanne wil op vakantie, maar met een lichamelijke handicap is dat zo makkelijk nog niet”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *