Sanne Kamerling pluist de verborgen impact van vlees eten uit

...stel je wordt 75 jaar oud en je gaat tellen vanaf 12 jarige leeftijd, dan consumeert een vleeseter ongeveer 2.400 kilo vlees. Als je het slachtafval meerekent, zijn dat 50 varkens...

Interessant? Deel het artikel

bomenkap px here

In de ‘zomer 2022’-editie van het Greenpeace-magazine wordt veel aandacht besteedt aan de enorme milieuschade die de Sojateelt aanricht, aan de andere kant van de oceaan, om ónze koeien, varkens en kippen te voeden.  85% van alle geïmporteerde soja belandt in veevoer. Om tegemoet te komen aan de enorme vraag naar soja zijn de grote Zuid Amerikaanse soja- en veeboeren bezig onophoudelijk hun grondgebied uit te breiden en verwoesten ze de natuur voor hun plantages. Land van (inheemse) bevolking wordt ingepikt, de rivieren en waterbronnen drogen op en raken zwaar vervuild met landbouwgif. Aldus het Greenpeace-magazine.

In totaal bestaat een vlees-productieketen uit zeven schakels. Grond ontginnen; veevoer productie; veehouderij;  vleesproductie; winkel; thuis; afval.  Het zeer verhelderende boek Verborgen Impact legt uit hoe het kan dat slechts 2 van de 7 schakels (veevoer productie en veehouderij) verantwoordelijk zijn voor het leeuwendeel van de buitenproportionele ecologische impact op onze aarde. “Het verbouwen van veevoer kost veel land en water. In één biefstuk zit 1.800 tot 3.000 liter water verborgen. De landbouw voor veevoer leidt ook tot vermesting en verzuring. Behalve kunstmest bij die landbouw is natuurlijk ook de mest van het vee zelf een veroorzaker van vermesting”. Tevens is de veehouderij verantwoordelijk voor 13 tot 18 % van de totale CO2 uitstoot. “De productie voor het krachtvoer soja speelt een grote rol bij de grootschalige ontbossing van het regenwoud. Ruim driekwart van de Braziliaanse soja is bestemd voor koeien, varkens en kippen over de hele wereld, en dus niet (zoals je misschien denkt) voor de vegetariërs onder ons.”

De Nederlandse vleesconsumptie

De consumptie van vlees is de aanjager van de verwoestende sojateelt. De vleesconsumptie per hoofd in Nederland is relatief hoog. Thijs Geijer, econoom bij ING research, onderzoeker van vleesconsumptie in Nederland: “Dat mensen aangeven minder vlees te willen eten, herken ik wel. Maar het ook echt doen is in de praktijk nog wel eens lastig”.  De gemiddelde Nederlander eet ongeveer 38 kilo vlees per jaar (dan is de 50% slachtafval niet meegerekend). Stel je wordt 75 jaar oud en je gaat tellen vanaf 12 jarige leeftijd, dan consumeert een persoon in totaal dus ongeveer 2.400 kilo vlees (het dubbele als je de 50% slachtafval meerekent). De vrij ontmoedigende voorspelling is dat we in 2050 wereldwijd 70% meer vlees zullen eten…
(bron Wageningen University & research & Verborgen Impact)

(tekst gaat verder onder de foto)

Wat ontnuchterende feiten over 1 kilo rundvlees (……. X 2.400)

–  Voor 1 kilo vlees heb je 50 tot 250m2  landbouwgrond nodig. Daar kun je ook voor 150 tot 750 mensen aardappels op verbouwen. (de benodigde hoeveelheid land varieert erg met hoe en waar het dier gehouden wordt.)
–  We hebben per kilo vlees 5 tot 50 bomen nodig om de extra CO2 op te nemen, terwijl er voor veeteelt juist bos gekapt wordt (afhankelijk waar het vlees vandaan komt, zuid Amerikaans vlees heeft de hoogste milieu-impact)
–  Je zou het bijna niet geloven, maar er zit 15.000 liter water verborgen in slechts 1 kilo rundvlees. Daarvan kun je 300 dagen douchen (gemiddelde Nederlander gebruikt 50 liter douchewater per dag).

Je hebt maar weinig vlees nodig

Vlees bevat waardevolle bouwstoffen voor het lichaam waaronder eiwitten. Per kilo lichaamsgewicht heeft de mens 0,8 gram eiwit nodig. Dus als je 70 kilo weegt heb je 56 gram per dag nodig. Volgens Wageningen University & research consumeert de gemiddelde Nederlander dagelijks 109 gram, waarvan 74 gram dierlijk en 35 gram plantaardig. Met andere woorden, Nederlanders eten veel meer vlees dan nodig is.

Als je 35 gram van de benodigde eiwitten via plantaardig voedsel kunt binnenkrijgen, en je zou de overige benodigde 21 gram eiwitten aanvullen door vlees te eten, dan zou je vrij weinig vlees hoeven te eten om dat te bereiken. Een kipfilet van 100 gram bevat al 30.5 gram eiwitten. Een hamburger (minst eiwit-rijke vlees) van 100 gram bevat 22.5 gram eiwitten. Hierbij zou je, vleeswaren en zuivel die je die dag wellicht nog consumeert, dan niet eens hebben meegerekend. Een voorgesneden plak kaas van 20 gram bevat bijvoorbeeld al 5 gram eiwit en twee plakjes vleeswaren al snel 5 tot 7 gram eiwitten.
Ondanks alle aandacht voor hoe slecht vleesconsumptie is voor onze planeet, is slechts een magere 5% van de Nederlandse bevolking vegetarisch. Ongeveer de helft van de Nederlandse bevolking beschouwt zichzelf als flexitarier, maar zo veel stelt dat nou ook weer niet voor aldus Thijs Geijer: “Flexitariërs eten bewust minder vaak vlees. Maar hoe vaak, dat kan bij wijze van spreken verschillen van één tot zes keer in de week.”
(bron Wageningen University & research)

Wat kan je dan kiezen om toch een verschil te maken op het gebied van ecologische impact?

Als je al het voedsel wat je eet op een dag op een hoop zou gooien, dan zou vlees maar een klein gedeelte van die hoop uitmaken. Toch is de huidige Nederlandse vleesconsumptie verantwoordelijk voor 66% van de ecologische impact van onze totale voedselconsumptie. Om je een idee te geven: zuivel en eieren (ook flink belastend) staan voor 9% en al het overige eten wat we consumeren staat voor slechts 5% (bron Verborgen Impact). Dus de beste keuze voor het milieu zou zijn om (overwegend) plantaardig voedsel te eten, maar dit zal voor veel mensen te ver gaan.

Áls je toch graag vlees eet, dan zijn er 3 belangrijke keuzes

1: De belangrijkste keuze: Welk type vlees eet je? Het minst belastend voor het milieu is als je gevogelte of varken eet. Rundvlees, daarentegen, heeft veruit de grootste ecologische impact van alles soorten voedsel.

2: De daaropvolgende keuze: Waar komt het vlees vandaan? Lokaal vlees (op zijn minst Europees) is om meerdere redenen minder belastend. Mocht je rundvlees willen eten, zorg dan dat het vlees uit Europa komt en niet uit Zuid Amerika, want de Zuid Amerikaanse veeteelt belast het milieu echt excessief (o.a. door de lagere efficiëntie en hoge mate van ontbossing van de regenwouden).

3: Deze keuze is een inkopper: verklein de porties vlees die je eet.

De grootste bedreiging voor onze planeet is ons vertrouwen dat iemand anders de planeet gaat redden  (Robert Zwan, Poolreiziger)

Biologisch vlees

Mocht je behoren tot de groep die denkt als vleeseter niet bij te dragen aan de verwoestende ecologische impact omdat je enkel biologisch vlees eet… dan heb ik slecht nieuws voor je. Biologisch is wel diervriendelijker maar niet per se minder ecologisch belastend. Biologisch gehouden dieren leven langer, en het is juist de periode dat het dier in leven is waar de meeste belasting op het ecosysteem plaats vindt, namelijk door scheten en boeren, mestvervuiling, en ze eten meer omdat ze langer leven, en juist het voer is de hoofd-vervuiler. Voor biologisch voer worden dan wel minder heftige bestrijdingsmiddelen gebruikt, en dus milieu vriendelijker, maar de opbrengst per m2 gewas is ook lager waardoor er weer meer grond en (schaars) water nodig is.

Het goede nieuws!

Het goede nieuws dat dit artikel brengt: we kunnen meerdere keuzes maken waardoor we het milieu substantieel kunnen ontlasten, zonder dat we daar onze comfortabele gewoontes voor hoeven op te geven!

Bronnen

Verborgen Impact van Babette Porcelijn
Wageningen University & research

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.