Sanne Kamerling: een aap gebruikt toch ook geen zeep?

Sanne Kamering gaat helemaal duurzaam. Voor HierinSalland neemt ze Salland mee in hoe dat werkt, wat je tegenkomt, hoe je dat aanpakt.

Interessant? Deel het artikel

sanne kamerling

Omdat we op alle fronten duurzamer wilden leven en zo min mogelijk plastic wilden gebruiken namen wij ook onze badkamerproducten onder de loep. Wat wij hadden te tekkelen in onze badkamer was de schampoo van mij en Kris, mijn conditioner, deodorant, mascara, oog make-up remover, wattenschijfjes, wattenstokjes, gezichtscrème, parfum, scheerzeep, scheermesjes (en bijbehorend waterverbruik), tandenborstels en tandpasta en natuurlijk de zeep naast de wastafelkraan.

Een aap gebruikt toch ook geen zeep?

Nu moet ik zeggen dat wij als gezin niet enorme zeep en cosmetica-gebruikers waren.
Een fles zeep in de douche stond er bijvoorbeeld al niet bij ons; Lang voordat ik bewust duurzaam ging leven las ik het boek van Desmond Morris, ‘de naakte aap’.  Sinds dat boek benaderde ik gewoontes meer als naakte aap en begon ik te beseffen hoe onnatuurlijk het is dat wij ons iedere dag insmeren met zeep en dat wij onze haren regelmatig wassen. Stel je voor dat je een gorilla naar een stroompje ziet lopen om zich te wassen met een fles knijpzeep en shampoo onder zijn arm. De natuur heeft ons gemaakt als geheel zelf-regulerende mechanismes. Zeep, shampoo en cosmetica de-reguleert dit perfecte systeem alleen maar.

De eerste keer douchen zonder zeep deed mij direct ontdekken dat je, geheel vrij van geurtjes en schoon gewassen, de douche uitstapt. Dit inzicht nam mijn Lief direct van mij over nadat wij elkaar ontmoetten en vanaf dat moment hadden wij een zeeploos douche-huishouden. Echter, stoppen met je haar wassen, als het na een paar dagen niet-wassen al super vet werd, leek mij wel een iets grotere uitdaging. Kris en ik waren van jongs af aan gewend om onze haren te wassen maar toen de kinderen werden geboren zijn wij simpelweg nooit begonnen met shampoo te gebruiken bij de kinderen. Zij wasten hun haar enkel met water. Dan ervaar je hoe onnodig shampoo is. Haren blijven echt prachtig schoon als je geen shampoo gebruikt.

Alternatieven

De shampoo en conditioner vervangen was voor mij een uitdaging en dat ging niet super vloeiend. Ik begon met afbouwend wassen en daarna met het zo lang mogelijk niet te wassen (wel zo nu en dan uitwassen met water) maar op een gegeven moment had ik toch wel iets van een zeepig wasje nodig. Een hele riedel aan probeersels volgde: We gebruikten destijds veel lijnolieproducten dus ik begon met lijnoliezeep als shampoo en op het internet vond ik positieve verhalen over azijn als conditioner.  Het resultaat; super droog en touwerig haar. Poging twee was een haarzeep maar daar werd mijn haar erg vet van. Poging drie zuiveringszout (sojabicarbonaat/baking soda): mijn haar leek wel een bos stro. Mijn kapper wierp op een gegeven moment zijn handen ten hemel en vroeg hoe ik kon verwachten dat hij nog iets moois kon maken van zo’n hopeloze bos stro (het was ook echt wel vrij hopeloos). Toen heb ik echt bijna de handdoek in de ring gegooid. Ik kon niet bedenken hoe ik mijn haar om de paar maanden een wasje kon geven om de toch wat vettige stugheid eruit te halen, bijvoorbeeld voordat ik naar de kapper ging.

Toen stuitte ik toevallig op een recept uit de ‘de complete huishoudbijbel’ van Alison Haynes (vol met duurzame huishoud en verzorgins-tips) waarin eigeel werd gebruikt. Het resultaat was verbluffend. eigeel maakt je haar echt heel goed schoon; het ontvet en verzorgd je haar goed. Het nadeel was alleen de vrij onaangename geur….. zowel in de badkamer die dag dat ik mijn haar had gewassen en de geur die ik met mij meedroeg in mijn haar…..wel drie dagen lang. Onze oudste dochter dook altijd lijdzaam ineen als het weer eens zo ver was: Gadver!! Mamma, je hebt je haar weer gewassen met ei, ieuwwww!!! Door flink wat druppels sinaasappelolie door het eigeel te mengen werd de geur enigszins gemaskeerd, maar lekker ruiken deed het niet echt. Dit deed ik zo’n 3x per jaar. Dat viel te overzien. Vanaf toen konden de kapper en ik weer door 1 deur (ook al bleef hij mij wel een beetje een vreemde vogel vinden 😉

Onze oudste dochter, met vrij lang haar, begon in groep 7 vettige haren te krijgen die niet meer te bestrijden waren met een warmwaterwasje. Met eigeel hoefde ik bij haar niet aan te komen.  Toen ben ik zelf shampoo gaan maken uit een kleine selectie van natuurlijke producten (https://aromalifestyle.nl/zelf-shampoo-maken/). Het resultaat is geweldig!  toen we die fijne shampoo in de ijskast hadden staan was ik niet echt gemotiveerd meer om met mijn riekende eigeel aan de slag te gaan en ben ik voor die paar keer wassen per jaar, voordat ik naar de kapper ga, over gestapt op de shampoo van onze dochter.

Zelf deo maken

Voor de deodorant kwam ik via een kleine omzwerving al vrij snel terecht bij een oplossing die nu al 7 jaar uitstekend werkt. Ik las in het boek ‘leven zonder afval’ een recept om zelf deodorant te maken. Dit was een samenstelling van kokosolie gemengd met zuiveringszout. Dit werkte aardig (niet perfect) maar zoals je je kunt voorstellen, was dat een vrij vette deo en dat gaf vlekken op strakkere kleiding. Mijn schoonzus vertelde dat zij al een tijdje met succes alleen zuiveringszout gebruikte en dit als poeder met een een natte vinger aanbracht. Dit bleek voor ons ook echt de perfecte oplossing. Sterker nog, het is de beste deodorant die ik ooit heb meegemaakt. Er komt nagenoeg geen geur meer vrij. In het begin had ik soms irritatie van mijn huid, vooral als ik mijn oksels net had geschoren. Maar ik denk dat het net is als nieuwe schoenen; Je moet de deo even ‘inlopen’ en daarna is je huid er aan gewend.

Mascara is mijn cosmetische guilty pleasure. Oog make-up remover begon ik zelf te maken door water te mengen met een beetje olie. Dat werkte vrij goed maar daardoor had ik eigenlijk altijd uitgelopen mascara omdat het vet in de remover onder mijn ogen bleef zitten. Toen ben ik op zoek gegaan naar een mascara waar zo min mogelijk rommel in zat én die met water te verwijderen was. Dat is de mascara van dr. Hauschka (het dunne flesje). Ik ben er echt erg tevreden mee. Als ik mascara draag en het regent of het is druilerig weer draag ik echter wel een hoed anders loop ik er als een wasbeertje bij.


Wattenschijfjes en wattenstokjes. Die heb ik verbannen. Eigenlijk gebruik ik geen wettenschijfjes meer omdat ik mijn gezicht onder de kraan was en de mascara erg gemakkelijk afspoelt. Mascaravlekken verwijderen gaat prima met een natte vinger of anders een zacht doekje wat ik heb liggen. Als dat doekje vies is gaat het de was in. Als alternatief voor een wattenstokje draai ik een hoekje van het doekje tot een puntje.

Gezichtscrème stopte ik mee omdat ik me al vaak afvroeg wat die zalf nou eigenlijk toevoegde. Ik besloot vanuit ‘naakte-aap-benadering’ mijn gezicht een hele tijd met rust te laten, en mijn huid is vrijwel altijd in perfect balans. Soms voelt mijn huid een beetje droog aan, dan smeer ik er een heel klein beetje Arganolie op.

Deo? Niets delicaats en subtiels aan!

Kris draagt geen geurtje, tot mijn opluchting. Ik vind geur namelijk heel belangrijk en het is ook een belangrijk ingrediënt van onze aantrekking tot elkaar (kan Desmond Morris je ook van alles over vertellen). Net als shampoo gebruikte ik van jongs af aan parfum. Mijn parfum was een heerlijk delicaat, zacht en subtiel geurtje. Tijdens onze verbouwing zat mijn parfumflesje in een verhuisdoos waardoor ik het maanden niet gebruikte. Toen ik het na veel maanden eindelijk weer opdeed werd ik overweldigd door de enorm sterke geur die ik bij me droeg. Niets delicaats en subtiels aan! Dit deed mij besluiten geen parfum meer te dragen. Weer een belasting minder voor de natuur en zo ook voor de neuzen van mijn gezin en dierbaren 😉

Kris ging over van scheerzeep uit een spuitfles naar ‘ouderwetse’ scheerzeep die je met een kwast aanbrengt. Als de zeep op is koop je een nieuw stuk. Echter na het lezen van Babette Porcelijn’s geweldige boek ‘de verborgen impact’ is Kris overgegaan op elektrisch scheren. Alhoewel Porcelijn het kopen van elektrische apparaten sterk ontmoedigd legde ze uit dat het, in het geval van scheren, minder belastend is als je elektrische scheert door de enorme hoeveelheid water die je verbruikt bij scheren met schuim en scheermes.

Precies in de tijd dat wij onze gebruiken onder de duurzame loep legden kwamen de bamboe tandenborstels uit. Daar zijn wij direct op over gegaan. Tandpasta blijf ik als enige kopen uit een traditionele tube omdat ik wat huiverig ben om te experimenteren met zelf gemaakte tandpasta nadat mijn neefje 10 gaatjes bleek te hebben na poetsen met alternatieve tandpasta.

Lat but not least, de zeep naast de wastafelkraan. Daar hadden we vroeger een zeeppomp staan. Daar ligt nu een (h)eerlijk stukje marseille zeep.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.