Samenleving betrekken bij landschapsonderhoud

Interessant? Deel het artikel

bos boom natuurmonumenten

Hoe beheer je het platteland en haar landschap op een langdurige manier zonder dat je er bakken met geld tegenaan gooit en mét betrokkenheid van de samenleving? In de zeven gebieden in Overijssel worden daar proeven mee gedaan. Vier van die gebieden liggen in Salland: Lettele, Heino Raalte, Olst Zuid, en omgeving Lierderholthuis.

Van 2008 tot 2015 was de regeling Groene en Blauwe Diensten van kracht. Een regeling waarbij vanuit provincie en gemeenten geld beschikbaar werd gesteld voor langjarige beheercontracten van landschapselementen (20 tot 30 jaar). De provincie vindt dat het in stand houden van landschap een gezamenlijke verantwoordelijkheid is. “Landschap voelt vaak ‘eigen’, maar veel mensen voelen zich geen ‘eigenaren’. Er is een grote groep genieters maar de lasten drukken op de schouders van een kleine groep beheerders en eigenaren. Dat maakt het behoud en de ontwikkeling van het landschap kwetsbaar.”

De pilots zijn uitgedaagd om na te denken hoe je de samenleving kunt betrekken bij het langjarig beheer van landschapselementen zoals houtwallen, houtsingels, knotwilgen, meidoornhagen, struwelen, kleine bosjes, sloten en poelen. Centraal staat het versterken van de verbinding tussen mens en landschap.

Salland
Kostbaar Salland is de trekker van de Sallandse pilots. Zij werkt aan een vitaal platteland, is actief op het gebied van landbouw, natuur, landschap en water en klimaat van Salland. in de gebieden die meeoen, zijn mensen gezocht die al actief zijn op het gebied van natuur en landschap. De insteek van de verschillende deelgebieden is zeer divers. De komende maanden worden benut om nieuwe coalities te vormen, verbanden te leggen met niet-traditionele landschappelijke organisaties, zoals binnen de zorg, sport, consument en educatie. Hiermee wordt de relatie tussen mens en landschap versterkt. In de pilot mondt deze relatie uit in een grote mate van betrokkenheid en verantwoordelijkheid bij de burgers.

Bidbook
Als we het bidbook in handen hebben, zullen we de Sallandse gebieden stuk voor stuk tegen het licht houden.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.