Als je vorige week een man met fototoestel een geluksdansje hebt zien doen, dan was dat vermoedelijk de Sallandse Vlinderfotograaf. Hij spotte een vlinder die je hier maar zelden tegenkomt.
Door Emilio, de Sallandse Vlinderfotograaf
Afgelopen donderdag zag ik in een flits een fel groen gekleurde vlinder voorbij vliegen en mijn eerste gedachte was: dat kan geen Citroenvlinder zijn. Hij was iets kleiner, had een totaal andere vleugelslag en ook de vorm van de vleugels kwam niet overeen. Was het misschien een Oranje Luzernevlinder?
Heel voorzichtig liep ik in de richting waar ik de vlinder had zien vliegen. Mijn oog viel direct op een blad van de Buddleja, waar een klein stukje fel groen gekleurde vleugelpunt onder vandaan stak. Langzaam ging ik door mijn hurken en inspecteerde de onderkant van het blad. De mysterieuze fladderaar bleek inderdaad geen Citroenvlinder, maar ook geen Oranje Luzernevlinder. Het was een Hagedoornvlinder!
Persoonlijk vind ik dit één van de mooiste nachtvlinders. Ook de rupsen zijn prachtig: ze lijken op een takje met een knoest. Als waardplant gebruiken ze onder meer sleedoorn, lijsterbes en meidoorn. De vlinders kun je waarnemen van medio april tot begin oktober, in maximaal drie generaties.
Deze algemeen voorkomende nachtvlindersoort kun je in het hele land aantreffen. Desondanks kom ik hem maar zelden tegen. U zult dus vast begrijpen dat ik enorm verheugd was toen ik deze prachtige vlinder tegenkwam. Het feit dat ik dit avontuur in eigen tuin heb beleefd, maakt het allemaal extra bijzonder.
De Sallandse Vlinderfotograaf maakt deze rubriek voor Stichting Salland Zoemt