Sallandse Vlinderfotograaf: stop met Xentari tegen de processierups!

Interessant? Deel het artikel

vlinder

Xentari is een bestrijdingsmiddel dat op eiken wordt gespoten, met als doel het doden van de Eikenprocessierups. Zodra rupsen dit middel binnen krijgen, door het nuttigen van bespoten bladeren, sterven ze binnen enkele dagen een afschuwelijke dood.

Door de Sallandse Vlinderfotograaf

Maar door een eik te behandelen vol te spuiten met gif, dood je alle insecten die op die boom leven, waarmee je een belangrijke, maar bovenal onmisbare voedselketen doorbreekt. Tevens bestaat de kans dat andere dieren vergiftigd worden, door het eten van rupsen die zijn aangetast door de Xentari.

Ook Raalte zette dit vroege voorjaar Xentari in op eiken binnen de bebouwde kom. Het resultaat is weerzinwekkend! Op geen van de eiken die langs de Ceintuurbaan staan en welke ik wekelijks inspecteer, trof ik dit jaar een dag- of nachtvlinder aan. En dat is een zeer kwalijke zaak.

Op de bijgevoegde afbeelding staan nachtvlinders die ik door de jaren heen aantrof op bomen binnen de gebouwde kom in Raalte. Van links naar rechts staan afgebeeld: het Rood Weeskind, Zwartbandspanner, Gepluimde Spanner, Bont Schaapje, Dennenpijlstaart, Essengouduil, Plakker, Kleine Groenband-spanner en Karmozijnrood Weeskind. Aan de Ceintuurbaan spotte ik tussen 2017 en 2020 onder meer het Rood Weeskind, Gepluimde Spanner, Essengouduil, Plakker en Kleine Groenbandspanner. Het feit dat ik dit jaar geen enkele vlinder heb aantroffen op de bomen langs die weg, spreekt boekdelen.

Graag sluit ik de rubriek voor deze week af met een citaat van GroenLinks, gericht aan de gemeente Raalte: “STOP MET GEBRUIK VAN XENTARI!”

De Sallandse Vlinderfotograaf maakt deze rubriek voor Stichting Salland Zoemt

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.