Sallandse Ondernemers: Restaurant Alwisam in Raalte

Interessant? Deel het artikel

Alwisam01 - kopie

Alwisam is een restaurant aan de Varkensmarkt in Raalte. Samir Laham runt het restaurant, samen met zijn vrouw Wisam Lahham. Mede door corona zijn het zware tijden om een restaurant te hebben, maar het stel heeft nog wel zwaardere tijden gehad. Ze vluchtten uit oorlogsgebied en Samir werd ternauwernood uit de Middellandse Zee gered. “Als je dat overleeft, moet een restaurant ook lukken!”

Door Hasan Kaddour

Vlucht uit Syrië

Samir Laham (42) vluchtte uit Damascus voor de oorlog in Syrië. Hij belandde in Libië en wilde van daar naar de Verenigde Staten waar zijn vrouw al een visum gekregen had. Zij was daar een nieuw bestaan aan het opbouwen, niet als radioloog zoals ze in Syrië was, maar ze maakte oosters eten en gebak, verzorgde catering en organiseerde feestjes. Maar het lukte Samir niet vanuit Libië in de VS terecht te komen. Samir werkte in Libië, maar ook daar was oorlog. Hij besloot naar Nederland te gaan. “Die reis werd een epos van verschrikkingen, waarbij ik uiteindelijk bijna verdronk. Maar het liep toch nog goed af. Onze boot werd op het laatste moment gered door de Italiaanse kustwacht. Vanuit een helikopter gooiden ze een reddingsboot naar ons…”

Samir laat op zijn smartphone scènes zien van de reddingsoperatie die werd gefilmd door de kustwacht. Tranen rollen uit zijn ogen als hij vertelt hoe ze een meisje uit het water redden, nadat haar moeder en vader waren verdronken. “Bij onze vlucht zijn 165 Syriërs omgekomen…”

Eenmaal in Nederland lukte het uiteindelijk zich te herenigen met zijn vrouw. “Dat duurde een jaar en drie maanden. Ze was zwanger toen ze naar de VS ging. Op Schiphol zag ik mijn tweeling (2.8 jaar toen) pas voor het eerst in het echt. Na de verschillende opvangkampen zijn we uiteindelijk hier in Raalte terecht gekomen.”

Raalte

“In Raalte startte mijn vrouw weer met taart en hapjes te maken. Via Facebook kwamen de bestellingen binnen voor Eid-feesten (Suikerfeest), verjaardags-, verlovings- of huwelijksfeesten. Die leverden we aan huis af, vooral aan Syriërs. Maar in die tijd bleken Nederlanders ook gek op ons snoep, zowel de smaak als de prijs vonden ze wel leuk. We verkochten met een zeer kleine winstmarge. We wilden de naam Alwisam groot maken!

We dachten ook aan uitbreiden en zochten naar mogelijkheden op markten terecht te komen. Dus kochten we een verrijdbare marktkraam in Zwolle. Maar toen ik die hier wilde registreren bleken de papieren niet in orde en nam de politie hem in beslag. Het duurde anderhalf jaar voordat alles geregeld was en ik de aanhanger kon gebruiken. In de tussentijd waren we wel al ons spaargeld kwijt.” Op zoek naar een plek op een markt, kregen ze van Deventer en Zwolle geen plek en van Almelo zelfs nooit een reactie. Raalte bood een plek op de zaterdagmarkt aan. Daar zette het Syrische stel hun ondernemersavontuur voort. Met alle energie die je je maar kunt bedenken. “Maar één dag op de markt leverde niet voldoende op, ook omdat we omringd waren door verschillende restaurants in de buurt .

Varkensmarkt

Dat was voor het stel het signaal op zoek te gaan naar een vast pand. Aan de Varkensmarkt 4 vonden we dat, in het doodlopende straatje naast Wibra, waar vroeger restaurant Papillon zat. “We waren vanaf het begin vastberaden om te slagen. Als je aan de verdrinkingsdood ontsnapt omdat een vliegtuig een rubberboot als reddingsboei naar beneden gooit, dan weet je dat andere dingen ook kunnen slagen! Dus hebben we van Alwisam een restaurant gemaakt.”

Alwisam

Het restaurant biedt een uitgebreid menu met Syrische gerechten, die allemaal aangepast zijn aan de Nederlandse smaak. “We hebben light food en fast food, Syrische snacks, verschillende soorten hapjes en kip gerechten …..En veel Syrisch eten.

“En natuurlijk hebben we de taartvormen nog steeds, zodat we lekkere producten kunnen maken voor verjaardagen, bruiloften en andere feesten. Die kun je nog steeds bij ons bestellen. Net als de andere menu’s kunnen die kunnen worden bezorgd.

Corona

Met bezorgen is Alwisam begonnen vanwege corona. “We startten ons restaurant drie weken voor corona lockdown . De tafels waren iedere avond allemaal bezet. Maar toen moesten we wegens corona sluiten. De drukte is nu, na corona, nog steeds niet op het oude peil terug. Reden voor mij om er een baan bij te nemen. Ik werkte iedere dag tot 16.30 uur bij Beaphar en ga daarna in het restaurant aan het werk. Ik kon bij Beaphar een vaste aanstelling krijgen, maar dat zou ten koste gaan van mijn restaurant. En dat wilde ik niet. Alwisam, ons restaurant, moet beroemd worden in Salland en de rest van Nederland. Daarom hebben we de kaart uitgebreid met Italiaanse pizza en Turks eten.”

Mijn vrouw was al tien jaar radiologe in Syrië. Nu is ze restauranthouder! Koken is haar nieuwe roeping. Wat ben ik trots op haar. We vormen een heel goed team. Ons project hier aan de Varkensmarkt gaat daarom zeker lukken. Ik ben daar heel optimistisch over.

 

Meer informatie over restaurant Alwisam klik hier of Facebook.

Meer artikelen over Sallandse ondernemers vind je hier.

 

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.