Volgens Henny Zomer, centrummanager van de zeer actieve Raalter Ondernemers Vereniging (ROV) zijn de plaatselijke middenstanders hun coronawonden aan het likken en weer enthousiast bezig met de toekomst. Zij willen de moeilijke coronaperiode zo snel mogelijk achter zich laten.
Door Kees Huls
Welke schade heeft deze coronaperiode aangericht?
Vooral de kleding-, schoenen en horecabedrijven hebben het moeilijk gehad en zitten nog steeds in moeilijk vaarwater. Andere takken hebben minder last gehad. Voorzover bekend heeft deze toestand nog niet tot persoonlijke rampen geleid, maar het is hier wel Salland natuurlijk, waar problemen niet snel naar buiten gebracht worden. Achter de deuren van sommige ondernemers zou het wel eens heel triest kunnen zijn.
Marktpositie Raalte
Zeker in de eerste coronaperiode leek het erop dat consumenten meer in eigen dorp winkelden in plaats van naar Zwolle of Deventer te gaan. Deze mensen hebben kunnen ervaren dat er in het compacte Raalter centrum relatief weinig landelijke filiaalbedrijven zijn en dat je in de vele leuke gespecialiseerde winkels zeer deskundig, enthousiast en persoonlijk geadviseerd wordt. Ook hebben deze klanten kunnen constateren dat het met de prijsstelling eigenlijk heel erg meevalt. Ook de grote diversiteit in winkels en het gratis en gemakkelijk parkeren wordt erg op prijs gesteld. De in een eindfase verkerende plannen voor opwaardering van het centrum, welke zeer actief door ondernemers, verhuurders en de gemeente ondersteund worden zullen er zeker toe bijdrage dat een deel van de ‘shoppers’ in Raalte blijft komen.
Leegstand
In vergelijking met vergelijkbare plaatsen valt de leegstand in Raalte dorp mee. Verheugend is, dat zelfs in deze moeilijke tijden er nog steeds ondernemers zijn, die het aandurven om iets nieuws te beginnen. Diverse lege panden worden op korte termijn weer ingevuld. Opvallend is dat ook veel ‘nieuwe’ Nederlanders de laatste tijd winkels met een vaak verrassend aanbod openen.
Concurrentie internet
Gedwongen door de coronavoorschriften zijn veel meer consumenten noodgedwongen online gaan winkelen. Juist in de moeilijke branches kleding en schoenen is te verwachten dat dit gaat terugvallen, omdat veel mensen erachter zijn gekomen dat deze manier van kopen toch wel erg veel gedoe is. Niet kunnen passen, voelen en geen deskundig advies. Halve dagen thuis blijven wachten op je pakje en dit weer terugsturen met vaak allerlei toestanden. En vrijwel nooit goedkoper. Lichtpuntje van de corona- ellende is wel dat de meeste winkels in Raalte een eigen webshop begonnen zijn of deze verbeterd hebben. Dit is in de huidige tijd immers een verlengstuk van de etalage.
Afgelaste evenementen
Het is heel moeilijk meetbaar of de grote Raalter evenementen veel invloed hebben op het bezoek aan de winkels. De meeste bezoekers van dergelijke evenementen komen gericht daarvoor en gaan niet of nauwelijks winkelen. Ook zijn er plaatselijke klanten die juist vanwege de drukte bij deze manifestaties welbewust uit het centrum wegblijven. Er zijn wel situaties bekend dat festivalbezoekers die Raalte niet kenden later terugkwamen omdat ze het er erg leuk vonden.
Overheidssteun
De meeste ondernemers zijn tevreden over de steunmogelijkheden die geboden werden, hoewel er natuurlijk een aantal pijnlijk tussen de wal en het schip gevallen is, omdat zij bijvoorbeeld nog maar te kort geleden gestart waren. Algemene lof is er voor het gemeentebestuur en de ambtenaren van de gemeente Raalte, die zich, uiteraard binnen de door Den Haag opgelegde regels, zeer proactief en begripvol opgesteld hebben. De diverse uitverkiezingen door ‘vakbroeders’ van de gemeente en bestuurders daarvan gedurende de laatste jaren blijken terecht!
De Raalter ondernemers en de gemeente halen alles uit de kast om het u naar de zin te maken in het gezellige Raalte centrum en vertrouwen op uw waardering daarvoor!