Abdullah Ezz Ezedeen is een Syriër, geboren in 1964 in de stad Aleppo, Als landbouwkundig ingenieur met een masterdiploma in genetische manipulatie van de universiteit van Aleppo, begon hij zijn landbouwapotheek onmiddellijk nadat hij zijn universitaire studie had afgerond, omdat hij naast zijn wetenschappelijke ervaring ook commerciële ervaring had opgebouwd. Hierdoor groeide zijn landbouwapotheek uit tot een zeer florerend bedrijf.
Als importeur en verkoper (groot- en detailhandel) importeerde zijn bedrijf granen, meststoffen en landbouwgeneesmiddelen en leverde deze aan het noorden van Syrië en in heel Syrië.
Abdullah is daar trots op, maar hij zegt: “In Nederland wordt ik verdrietig als ik Syriërs hoor praten over het verleden. Het maakt niet meer uit hoeveel we achterlieten aan handel, geld en landbouwgrond. Denken aan het verleden doodt de eigenaar. Het is noodzakelijk om je volledig te concentreren op je toekomst vanuit het heden waarin je leeft”.
Abdullah verliet Syrië met zijn gezin aan het begin van de oorlog in de richting van Turkije in 2012. Daar werkte hij enige tijd in de handel in landbouwzaden met de regio’s van Noord-Syrië, maar hij wist vanuit zijn commerciële visie dat Turkije geen plaats was waar hij zich kon definitief zou vestigen, dus verliet hij zijn familie in Turkije en ging toen naar Europa.
Abdullah zegt: “In die tijd gingen bijna alle mensen naar Zweden, maar ik wilde vooral om één reden naar Engeland, zodat mijn Engels me daar verder zou kunnen helpen. Maar ik veranderde van gedachte en ondanks het advies van vrienden en familieleden in Zweden om daarheen te komen, heb ik toch voor Nederland gekozen.”
Naar Nederland
Verschillende factoren deden hem besluiten naar Nederland te komen, zoals dat hij door zijn werk als importeur van landbouwzaden wist dat Nederland een belangrijk zaden producerend land is en dat het een succesvol agri- land is en hij zelf ook veel ervaring in de landbouw heeft.
Nadat Abdullah zich in Nederland had gevestigd, werd hij gevolgd door zijn gezin bestaande uit zijn vrouw en drie zonen, van wie de oudste nu 25 jaar is en de jongste 16 jaar.
Zoals gebruikelijk werd het gezin na omzwervingen langs verschillende opvangcentra in 2014 naar een heel klein dorpje aan de grens met Duitsland gestuurd. Het was Abdullah duidelijk dat dit dorp te klein was voor zijn dromen, aangezien er bijna niets te doen was. Hij is een zoon van de handelsstad Aleppo, waar mensen in de rij stonden voor zijn agrarische apotheek,
Dus begon hij te zoeken naar een huis in een grotere plaats via makelaars en woningcorporaties, met een voorkeur voor Deventer, omdat hij deze plaats leerde kennen tijdens zijn verblijf in Schalkhaar.
Deventer
Het lukte in Deventer en eind 2016 begon Abdullah vorm te geven aan zijn nieuwe leven en rondde als eerste zijn inburgeringscursus af en besloot aansluitend een taalstudie op een hoog niveau te beginnen.
Abdullah begon na te denken over zijn verdere plannen. Hij is van nature nu eenmaal ondernemer. Bij toeval vond hij op Facebook een advertentie van een stichting die immigrantenondernemers helpt bij nieuwe projecten. Het ging om een cursus van drie maanden. Abdullah aarzelde geen moment en schreef zich hiervoor in “Ik was de enige die een project over landbouw had, verder waren het beroepen als kapper, supermarktondernemer, restauranthouder enz.”.
In 2018 ging Abdullah met zijn plannen naar de gemeente Deventer, waar een werkplan voor hem klaar lag, omdat hij zijn cursus succesvol had afgerond en waar hij alles kon bespreken met de cursusfunctionaris van de gemeente..
Hij zegt in de gemeente Saloni: Verwacht je succes? Ik zei tegen hen: “maak je geen zorgen, het gaat me zeker lukken!”
Hij geeft toe dat dit een enorm risico was en veel persoonlijke druk op hem legde. Je stopt dan immers met de sociale bijstand, terwijl er wel de verantwoordelijkheid is voor jet gezin, het huis, het eten enzovoort.
Bedrijf
Eind 2018 richtte Abdullah zijn eigen bedrijf HLA for Agriculture op met als belangrijkste asset public relations.Zijn eerdere werk van 30 jaar in de handel in zaden en landbouwmedicijnen, zowel als importeur als exporteur, had hem veel relaties met importeurs en handelaren opgeleverd. Deze bevonden zich hoofdzakelijk in het Midden-Oosten (Egypte – Koeweit – Jemen.)
Zijn zaden exporteerde Abdullah vanuit Nederland naar importeurs in bovengenoemde landen. Zijn producten kwamen hoofdzakelijk uit Nederland, soms ook uit andere Europese landen. Het hart van het bedrijf is in Nederland
Abdullah doet zelf ook experimenten met zaden in eigen huis.
Het beroep is moeilijk, vertelt hij. “Je levert het zaad aan handelaren, die het weer doorleveren als testmateriaal aan boeren. Op het moment van de oogst, kan deze de kwaliteit en de resistentie van mijn zaden beoordelen en wanneer men tevreden is kunnen er grotere hoeveelheden worden besteld.”
Hij zegt: “Stel je voor dat ik tot nu toe steeds moet wachten op resultaten van mensen die experimenteren met mijn zaden en dat vaak opnieuw moeten doen, vanwege problemen met het weer, droogte en klimaatveranderingen.”
Je hebt nu eenmaal te maken met zaden en dat kost tijd en daarom heb je lange adem nodig, zegt hij en voegt eraan toe:
“In deze branche nemen handelaren en boeren zelf contact met mij op om te vragen naar remedies voor sommige landbouwziekten of hoe ermee om te gaan, een adviseursrol die ik graag vervul.”
De kwaliteit van zaden bepaalt zijn werk, dat is dus niet alleen commercieel maar voor een belangrijk deel ook wetenschappelijk.
“Ik verkoop immers geen bank of stoel, ik verkoop een plant en de plant is een levend wezen dat zorg en tijd nodig heeft.”
Abdullah’s bedrijf groeit gestadig en hij begint ook meer en meer te leveren aan Syrische en Arabische boeren die in Europa begonnen zijn. Hij vertelt dat hij een klant in Duitsland heeft die 40 enorme kassen heeft. Ook in Frankrijk, Spanje en andere Europese landen heeft hij veel klanten die zaden e.d. van hem importeren.
Winkel voor planten, bloemen en landbouwbenodigdheden
Nadat Abdullah merkte dat thuiswerken ondraaglijk is voor hem als persoon die gewend is om dagelijks mensen te ontmoeten en zaken met hen te doen. Bovendien begonnen sommige relaties te vragen naar bepaalde planten en adviezen daarover. Ook meer en meer privépersonen voor hun tuinen thuis. Ze begonnen om verschillende soorten zaden te vragen en naar tips.
Abdullah besloot een winkel voor planten en bloemen te openen in Deventer. Daar verkoopt hij niet alleen planten en bloemen, maar ook organische mest en aanverwante producten. Tevens speciale soorten zaden voor bijvoorbeeld peterselie, radijs en enz.
De winkel bevindt zich opvallend op de hoek van de Boxbergerweg en beschikt over een oppervlakte van ongeveer 100 vierkante meter met een grote verscheidenheid aan kamerplanten en bloemen. De meeste van Abdullah’s klanten zijn Arabieren of Syriërs, maar meer en meer Nederlanders weten hem te vinden, vooral door mond-op-mond reclame..
Maar ik merkte dat tijdens ons twee uur durend interview er meer dan tien Nederlanders binnenkwamen om planten en bloemen te kopen en slechts één Syriër…. Het was een verhouding die een glimlach opriep tijdens het gesprek.
Abdullah zegt dat hij zijn hele leven in zijn winkel in Syrië heeft gewoond, terwijl hij nu ’s ochtends de winkel binnenkomt en pas na sluitingstijd weggaat. We hebben een spreekwoord in Syrië dat zegt dat werken in de winkel een gebroken man nodig heeft, wat betekent dat wanneer je figuurlijk je been breekt in de winkel, je erin blijft.
Abdullah denkt erover om zijn bedrijf en winkel nog verder uit te breiden, met tuingereedschap en bio-starters en uitbreiding en vernieuwing van zijn assortiment landbouwzaden.
Hij is nu op zoek naar een geschikt team van medewerkers om tuinwerkzaamheden te kunnen uitvoeren, waarbij hij in overleg met huiseigenaren de zorg voor hun tuin op zich neemt om bijvoorbeeld twee mensen regelmatig te sturen voor al het werk dat de tuin nodig heeft. Van bomen snoeien, schoffelen en grasmaaien tot advies geven over het planten van bomen, planten en dergelijke.
Hij zoekt hiervoor bevlogen medewerkers met ervaring in de landbouw en die goed met mensen kunnen omgaan
Hij benadrukt nogmaals: “met planten moet je net zo omgaan als met mensen. Het zijn beide immers levend organismen”
Contact:
De winkel is gevestigd aan de Boxbergerweg 9, 7412 BB Deventer
E-.mail; abdullahezz1960@gmail.com