Sallandse Eettafel: Het verschil tussen lichaam en geest

De Sallandse Eettafel laat mensen buiten elkaars bubbel kennis met elkaar maken. Aan de eettafel, want dan ontstaan er goede gesprekken. Over hoe we de doden begraven bijvoorbeeld. 

Interessant? Deel het artikel

begraqven worden in Istanbul sallandse eettafel

Bij de Sallandse Eettafel nodigt een gastvrouw (of heer) andere mensen uit, liefst buiten de eigen kennissenkring (bubbel). 

Tijdens de Sallandse Eettafel is ook altijd een gast aan tafel die verhalen maakt naar aanleiding van de gesprekken.  

Als Turken de tafel dekken, moet je goed bedenken dat samen eten vooral zo leuk is vanwege de gesprekken die je voert. Want Turken – en veel andere culturen uit het Oosten – drukken hun vriendschap onder meer uit met een tafel overvolle heerlijke spijzen. Als je wel eens bij Turken mee-eet: doe geen poging het eten op te maken, want ze blijven schalen bijvullen. Voer in plaats daarvan liever goede gesprekken, zodat je elkaar leert kennen. Want bekend maakt bemind. 

Wegens een overlijden in de Turkse gemeenschap ging het verhaal over de uitvaart en het verschil tussen ‘hier en daar’, het verschil in afscheid nemen tussen het Westen en het Oosten. Het Westen neemt afscheid rondom de overledene. Het lijk blijft tot de uitvaart min of meer centraal staan. Moslims hebben een andere culturele traditie. Direct na het overlijden wordt het lijk gereinigd op speciaal daarvoor aangewezen religieuze plekken. Daarna is het zaak het lijk zo snel mogelijk ter aarde te bestellen. Dat lukt ook als een Sallander in Turkije begraven wordt. Daar zijn speciale begrafenisondernemers voor en Turken zijn daar speciaal voor verzekerd. 

Dat verschil maakt het afscheid nemen en de rouwverwerking compleet anders. Vragen die oproept:
– neem je afscheid van lichaam of geest
– neem je eigenlijk wel afscheid van de geest
– kunnen we elkaars culturele traditie begrijpen
– hebben de tradities effect op de rouwverwerking
– is het interessant culturele tradities van elkaar over te nemen

Misschien roept het verschil in tradities nog wel veel meer vragen op. Maar daar was tijdens de eettafel even geen tijd voor. Want er werd een volgende gang opgediend. 

De Sallandse Eettafel is een initiatief van HierinSalland en ’t Natuurlijkhuus, mede mogelijk gemaakt door het VSB-fonds en stichting Beheer Vormingswerk Raalte. Als je op de een of andere manier betrokken wil raken, stuur dan een mail naar info@hierinsalland.nl

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.