Sallands KlimaatAlarm op Grote Kerkhof

Interessant? Deel het artikel

exthincion rebellion
'@eigen foto

Op 23 mei organiseert KlimaatAlarm Deventer/Salland opnieuw een KlimaatAlarm, deze keer op het Grote Kerkhof in Deventer. Op 14 maart was het eerste KlimaatAlarm en stonden 400 mensen op de Brink en 200 mensen waren online verbonden. En in meer dan 45 steden kwamen er mensen bij elkaar om de politiek duidelijk te maken dat er draagvlak is voor een stevig klimaatbeleid. “Maar die boodschap is nog niet voldoende aangekomen”, zegt de organisatie. “Daarom is er op 23 mei van 13.00 – 13.30 uur opnieuw KlimaatAlarm.

“Met het huidig klimaatbeleid lossen we het groeiende klimaatprobleem niet op. Deze crisis moet worden erkend en er moet naar worden gehandeld”, aldus Janny Kerssies, een van de organisatoren. “Wij roepen nogmaals onze bestuurders op om nú in te grijpen.”

Vanaf 23 mei zal maandelijks, op de 4e zondag van de maand een eenvoudig KlimaatAlarm georganiseerd worden met sprekers, muziek, gedicht, stilte, alarm. Het KlimaatAlarm vindt altijd in overleg met de gemeente plaats en zal corona-proof zijn. Het KlimaatAlarm Deventer bestaat uit Grootouders voor het Klimaat, Fridays for Future en Extinction Rebellion Deventer. De organisatie staat open voor meer mede-organisatoren.

Jong en oud

Op 23 mei zal het thema zijn: jong en oud. Hoe is het voor de oudere generatie om hun (klein)kinderen achter te laten in een wereld die af lijkt te stevenen op een klimaatramp? “Ik voel me als babyboomer verantwoordelijk voor ons aandeel in het ontstaan van de klimaatnoodtoestand”, aldus Marlies Gommers (70 jaar), “Grootouders moeten het niet langer accepteren dat winst maken belangrijker is dan een gezonde en veilige toekomst voor hun kleinkinderen”. En hoe kijkt de jongere generatie vooruit naar hun toekomst? “Ik ga straks studeren, maar ik weet eigenlijk niet hoeveel zin dat heeft, dat maakt me bang”, vertelt Marlinde van den Berg (18 jaar). De sprekers van 23 mei zijn dan ook uit de oudere en de jonge generatie.

Goed nieuws

Het goede nieuws, verwoord in een rapport van 5 mei jongstleden door 80 klimaatwetenschappers in het vakblad Nature, is dat het nog steeds mogelijk is om onder de 1,5 graad opwarming te blijven. Maar dat betekent wel dat de stappen die genomen moeten worden vele malen groter zijn dan in het huidige klimaatbeleid. Een beter milieu begint niet bij onszelf. De grote stappen moeten door de overheid genomen worden. En de (lokale en landelijke) overheid onderneemt nog lang niet voldoende actie. “Wij roepen iedereen daarom op zijn stem te laten horen”, zegt Kerssies. “Kom op 23 mei naar het Grote Kerkhof, neem je protestbord, je toeters, je buren, familie en vrienden mee. Het kan nu nog, als we nu van ons laten horen.”

Voor vragen, of aanmelden van organisaties die hun naam willen verbinden met het KlimaatAlarm Deventer: klimaatalarmdeventer@protonmail.com

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.