Sallanders in geweldloos klimaatverzet op de A12 Den Haag

Sallanders van Extinction Rebellion (XR) namen deel aan de klimaatactie op de A12 en doen daar verslag van.

Interessant? Deel het artikel

a12 extinction rebellion salland deventer 230203 graag hoofdplaat
Foto: Hindele Zondervan

Iedereen heeft op 28 januari kunnen meekijken met de bezetting van de A12 in Den Haag. Als demonstratie was deze voor de vijfde keer georganiseerd door Extinction Rebellion, een initiatief van burgers die de klimaatcrisis passend onder de aandacht brengen.

‘Passend’, in proportie met de roodgloeiende urgentie om maatregelen tegen de opwarming niet alleen af te spreken, maar ook eens een keer uit te voeren. Veel mensen associëren zulke zichtbare acties met heftige, vaak ook gewelddadige protesten van radicale raddraaiers in de Randstad. Maar ook in regio Salland stond een aantal inwoners op en trok naar Den Haag, om de politiek te wijzen op al jarenoude beloftes om een eind te maken aan subsidies voor de fossiele industrie. Wat drijft hen en wat betekent deelname voor hen?

(tekst loopt door onder afbeeldingen)

Jacqueline (56): “Ik doe dit omdat de Verenigde Naties hebben laten zien dat 1,7 graad Celsius erbij de halve Aarde onleefbaar maakt. Dat weten we al heel lang, maar we doen domweg niet genoeg. Bij eerdere acties hielp ik mee in het backoffice; dan hielden we op zo’n dag precies bij waar iedereen is. Voor mij was dit de eerste actie op straat, en nu heb ik me ook in een bus laten afvoeren. Nog nooit was er zoveel publiek bij een XR-actie, en men is de hele dag blijven staan. Nu melden zich ook weer nieuwe mensen aan, dus met elkaar brengen we wel iets in beweging. En daar doen we het natuurlijk voor: een leefbare planeet en een toekomst voor de jeugd, want het is erop of eronder.”  

Zelf ben ik trots op familieleden die zich tijdens de Duitse bezetting hebben verzet, en daar bewust risico bij liepen. Minder zwaarwegend maar ook van levensbelang is het unieke fietsbeleid dat er in Nederland kwam dankzij duizenden vaders en moeders, die begin jaren ‘70 uit protest met fietsen en al op de weg waren gaan liggen. Maar verzet en protest roepen van alles op.

“Veel mensen lijken het enger te vinden om te denken aan de rampspoed die ons te wachten staat als we zo doorsukkelen, dan om uit hun eigen comfortzone te stappen en iets ongehoorzaams te doen. Intussen zorgt XR als beweging goed voor zichzelf, want we ageren omdat we boos zijn, maar we besteden onderling ook aandacht aan alle spanning en risico. Alleen zo kunnen we volhouden zolang dat nodig is.” Voor Roek (57) uit Deventer is deelname aan XR inmiddels zelf een soort therapie geworden, want haar drijfveren zijn wanhoop en depressie. Bij elke actie weegt ze weer af hoever ze wil gaan, en dan is meedoen telkens weer hartverwarmend. 

Er begint nu langzaam iets in beweging te komen, mede dankzij alle aandacht. Ook in Salland heeft het Openbaar Ministerie mensen preventief laten oppakken, hoe controversieel ook. De verontwaardiging hierover dreef juist extra veel publiek naar Den Haag, zowel privéburgers als directeuren van tientallen maatschappelijke organisaties. “Als kind vroeg ik me al altijd af: waarom is het allemaal zo oneerlijk? Ik trek dat nog steeds niet. Zo hebben oliebedrijven vorig jaar tijdens corona nog eens tientallen miljarden extra winst gemaakt! Daar moet je het toch over hebben? Ook mensen buiten mijn bubbel moeten daarover gaan nadenken. Wij doen dit niet voor onszelf; iedereen heeft er net zo zeer mee te maken.”

Qua generaties was het deelnemersveld zeer gemengd, maar ook Eelco (67) is een boomer. Hij citeert Goethe: ‘Im Anfang war die Tat’. Eelco: “Voor mij is niet het woord, maar de daad het begin, en die daad stel ik met mijn deelname: ik wil als mens ergens voor staan. Hoe je dat het beste doet? De voorbereidende training was voor mij heel leerzaam. Want hoe verzet je je geweldloos? Géén actief verzet en geen gevecht als de politie komt; als persoon verlies je dat sowieso, maar als beweging verlies je ook je legitimiteit. Dus als jij aan de beurt bent, en je wilt niet zelf wilt lopen, dan moet je ‘floppy’ gaan, en je als een zoutzak laten slepen; meer niet. Voor mij klopte het zo helemaal, en alle support die dag heeft me enorm ontroerd. Die verbroedering. We zongen ook alsmaar ‘You are not alone’. Eerder kende ik er niemand van, nu een aantal namen en gezichten. We reisden samen als groep uit de regio, dat is ook versterkend. Ik ben nog niet uitgedacht over de morele kwesties; we zijn dan wel in overtreding op die plek, maar braaf met borden zwaaien helpt domweg niet, terwijl het kabinet allerlei klimaatwetten en afspraken aan de laars blijft lappen. Dan is het aan ons om dat ter discussie te stellen.”

(tekst loopt door onder afbeeldingen)

Simon (25) is lokaal rond Deventer heel actief voor duurzaamheid. Wat hem naar Den Haag dreef, zijn die miljarden aan fossiele subsdidies: gewoon te gek voor woorden. “Dit was mijn eerste landelijke actie en die is me behoorlijk meegevallen. Van de training wist ik wat mijn rechten zijn, en met elkaar door die tunnel lopen voelde echt als ‘samen sterk’. Toen ik me eenmaal uit de blokkade had laten slepen, bleek de bus vol te zijn, en toen heb ik een poos alleen op het asfalt tussen de agenten gezeten. Daar zijn een hoop foto’s van hem gemaakt, en dat past bij de openheid die ik over mijn deelname wil houden. Ik heb al van anderen gehoord dat nu voor hen ook de drempel om mee te doen lager is.”

 

Klik hier voor achtergronden en informatie over acties en deelname

 

 

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

1 gedachte over “Sallanders in geweldloos klimaatverzet op de A12 Den Haag”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.