Salland Zoemt roept de samenleving ieder jaar op voorzichtig te zijn als je een loonwerker met de gifspuit in de weer ziet. Ze spuiten kruiden en insecten dood.
Maar de neonicotinoïden leggen ook je immuunsysteem plat. Dat is inmiddels wel bekend. In Frankrijk is Parkinson daarom al een beroepsziekte. Mede door LTO (hun advies: ploeg je land snel om nadat je gif gespoten hebt, om klachten te voorkomen), maar ook door een vakblad als Nieuwe Oogst (dat advertenties met waarschuwingen weigert te plaatsen) is het in Nederland nog niet zo ver.
“Olst-Wijhe geeft voorlichting aan boeren, Raalte bekommert zich niet om gezondheid burgers”
Dankzij de lokale CDA is Olst-Wijhe inmiddels een voorlichting onder boeren begonnen. Wat zijn de gevolgen van het gif, wat zijn de gevaren voor de boer zelf en ook: hoe kan het anders.
In Raalte durft het CDA (nog?) niet zo’n moreel appèl te doen. Salland Zoemt heeft de politiek daar gevraagd waarom ze helemaal niet opkomen voor de gezondheid van de burger (wat een basisplicht van politici is). Op GroenLinks en D66 na is daar niet eens een antwoord op gegeven.
Welke partij durft gif te bestrijden op weg naar de verkiezingen?
Aangezien er verkiezingen aankomen stelt Salland Zoemt die vraag derhalve nog maar eens: wordt er in het verkiezingsprogramma opgenomen dat je Raalte landbouwgifvrij wil maken? In Frankrijk zijn al diverse gemeenten zover.
(Lees verder onder afbeelding)
Salland Zoemt heeft op haar site een pagina vol verwijzingen naar onderzoeken die aantonen dat landbouwgif, vooral glyfosaat, op zijn minst een twijfelachtige relatie heeft met neuro-gerelateerde ziektes als Parkinson en kanker kan veroorzaken. Boeren zelf zijn het eerst slachtoffer. Onder de noemer ‘bij twijfel niet inhalen’ verwijst Salland Zoemt politici en bestuurders van onze gemeenten en de provincie naar die lijst, zodat zij straks niet kunnen zeggen dat ze het niet geweten hadden. Dat maakt de weg vrij de huidige volksvertegenwoordigers gerechtelijk te vervolgen als uitkomt wat we natuurlijk allemaal al lang weten.
Roken in een café doen we ook niet meer
Salland Zoemt: Roken in het café is verboden omdat we het te gek vonden dat je de kans liep kanker te krijgen van andermans rook. Waarom gaan we daar met glyfosaat en andere landbouwgiffen ook niet op die manier mee om?