Salland Zoemt gaat een volgende fase in: er is een totaalplan in voorbereiding, een soort drie-in-een-pakket om bermen en schouwpaden om te toveren tot kruidenrijke snelwegen voor insecten, bewoners van het projectgebied kunnen zich aanmelden om te leren hoe je een natuurtuin ontwikkelt en er komt veel opgaand hout bij.
Voor de kruidenrijke snelwegen gaat Salland Zoemt in gesprek met gemeente en waterschap om te kijken wat er te bereiken valt met ander maaibeleid. Salland Zoemt wil wel een proeftuin worden om samen te komen tot een groener en biodiverser bermbeleid.
Wat natuurtuinen betreft: Op het platteland heeft bijna iedereen een grote tuin. Als je die natuurlijk aanlegt en onderhoudt zijn dat oases voor insecten. Maar hoe maak je van je tuin een natuurtuin? Dat is voor iedere tuin weer anders natuurlijk. Salland Zoemt gaat daar een soort van cursus van maken, leren van elkaars kennis, met ook deskundigen erbij. Wie mee wil doen, ook buiten het gebied, kan zich aanmelden.
Wie binnen het projectgebied plannen heeft voor de aanplant van opgaand hout en het valt binnen de regels van Kostbaar Salland, die krijgt negentig procent van de aanplant vergoed en 25 procent van het onderhoud, twintig jaar lang (zolang er subsidie is en er is best wat subsidie!). Denk bij opgaand hout aan houtsingels, hagen, fruitbomen en lanen, maar ook aan poelen. Ook onderhoud van al bestaande singels en houtwallen vallen onder de regeling. Wie niet binnen het gebied woont kan zich ook melden, maar die info wordt doorgestuurd naar Landschap Overijssel.
Heb je ook plannen?
Salland Zoemt wil op korte termijn een totaalplan maken en vraagt daarom bewoners van het projectgebied snel te reageren met plannen voor opgaand hout en interesse voor een natuurtuin.
Al interesse getoond
Zwart: projectgebied (zo ongeveer). Blauw: waterwegen. Rood: (spoor)wegen.
Groen: Plannen voor opgaand hout. Oranje: Interesse in natuurlijke tuinaanleg
Het projectgebied (zwart omlijnd) is een beetje een rekbaar begrip. Twee plannen in Lemelerveld, het idee een stuk grond bij Beaphar te monitoren en het betrekken van de dorpsbossen van Raalte en Heino passen goed in het plan.
De waterwegen, het spoor en de ‘gewone’ wegen (blauw en rood) die ingekleurd zijn, betreffen de routes waarover Salland Zoemt met WDOD en gemeente Raalte in gesprek wil over natuurlijk onderhoud. Deze wegen zijn voor insecten snelwegen door het gebied.
De groene rondjes zijn plekken waar al plannen zijn met ‘opgaand hout’.
De oranje vierkantjes zijn de plekken van waaruit inmiddels interesse is gebleken voor de aanleg (of het verder ontwikkelen) van een natuurlijke tuin.
Interesse? Vragen? Wil je meedoen? Salland Zoemt is te bereiken onder sallandzoemt@gmail.com