Salland Zoemt: verhoog dijken niet alleen, maak ze meteen biodivers. Maak van bermen snelweg voor insecten!

Salland Zoemt wil snelwegen voor insecten. Mooie bloemrijke verbindingen tussen natuurgebiedjes. Dus hoe mooi is dan het onderzoek van Hans de Kroon, hoogleraar plantecologie van de Radboud Universiteit: als je alle dijken bloemrijk maakt, heb je er 17.000 kilometer bloemrijke dijk bij. Nou, daar kan nog meer bij, vindt Heleen Kommers: als je alle bermen bloemrijk maakt, is dat 80.000 kilometer!

Interessant? Deel het artikel

wdod

Heleen Kommers schrijft erover in het digitale vakblad Stad+Groen. Salland Zoemt viel dat artikel op, omdat deze stichting al jaren probeert die snelwegen te realiseren. Heel recent zei ProRail toe een proef te doen om het spoor te onderhouden zonder parkinson veroorzakend landbouwgif. Provincie en Rijkswaterstaat zijn al een tijdje bezig de bermen te verschralen zodat je minder vaak hoeft te maaien waardoor kruiden meer kans krijgen. Maar met name bij de gemeente Raalte en het Waterschap Drents Overijsselse Delta is oud beleid met voorrang voor de auto en de boer nog maatgevend. Daar krijgt Salland Zoemt niet zomaar een voet tussen de deur.

Zo’n honderd jaar geleden stonden weilanden ’s zomers vol met weidebloemen. Door te veel bemesting zijn ze echter naar de randen van ons landschap gedrongen, waar ze nu bovendien lijden onder het gebrek aan bestuivende insecten. Al in 2017 toonde studie de snelle afname van vliegende insecten aan, zelfs in beschermde natuurgebieden. Biodiverse snelwegen zou insecten weer kans geven.

De bloemrijke dijken in de Ooijpolder bij Nijmegen dienen als een van de pilots. Ze zijn rijkelijk beplant met knoopkruid, boterbloemen, groot streepzaad, margrieten, walstro, duizendblad, grasklokjes en beemdkroon. Het gaat om tientallen soorten wilde grassen en bloeiende kruiden die samen een dijkbekleding vormen. Door hun diepere wortels zijn ze beter bestand tegen zomerse droogte en minstens even sterk tijdens hoogwater. Hier worden vlinders, zweefvliegen, kevers en bijen zorgvuldig in de gaten gehouden.

Langs het Overijssels Kanaal tussen Zwolle en Laag-Zuthem kun je ook zo’n bloemenzee zien!

De komende dertig jaar moeten we ongeveer 1.500 kilometer aan Nederlandse dijken verbreden en verhogen om aan de nieuwe veiligheidseisen te voldoen. Dat geldt ook voor de IJsseldijk. Dat geeft ook kansen voor een rijkere biodiversiteit en een fraaier landschap. Kommers: “Op het overgrote deel van deze dijken groeit simpelweg gras. Maar op een klein percentage, zo’n 3 tot 5%, vind je een bijzondere dijkbekleding met allerlei soorten grassen en kruiden. Deze gevarieerde begroeiing kan de biodiversiteit een boost geven en helpt bij het verbinden van verschillende natuurlijke leefgebieden. Met name dijken waarbij de toplaag wordt vermengd met zand en klei, zijn geschikt voor een bekleding die rijk is aan bloeiende kruiden.”

Lees hier het basisartikel op Stad+Groen.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

2 gedachten over “Salland Zoemt: verhoog dijken niet alleen, maak ze meteen biodivers. Maak van bermen snelweg voor insecten!”

 1. Avatar

  Alhoewel dit eigenlijk hele positieve , mooie berichten zij, komen ze toch op mijn “verdrietlijstje”.
  Wij waren hier in de jaren ’80-’90 in de Natuur en Milieuvereniging Bathmen en in Natuur en Milieu Overijssel al druk mee bezig. Een beter maaibeleid, met kansen voor soortenrijke bermen. Simpelwegf door later (na het zaaien van diverse soorten te maaien en het maaisel af te voeren met als doel verschraling van de bodem en dus kansen voor natuurlijke biodiversiteit. Na heeeeel veel praten en soms eindeloze discussies over (ja, ja, daar zijn ze weer, de boeren) uitzaaiing van dit “onkruid” naar het boerenland, vooral van de toen gevreesde distels, is dit in Bathmen en later ook in Deventer gelukt. Wat compromissen waren nodig, met enigszins overdreven argumenten als overlast voor fietsers en verkeersveiligheid, maar toch. En het werkt nu nog steeds al gaat het niet helemaal perfect.
  Dat daar dus nu, 30 jaar later nog steeds discussies over zijn en dat dit nog steeds niet is ingevoerd in heel Nederland, op alle bermen en dijken, stemt mij verdrietig.
  Hoezo, evolutie. Hoezo, de “lerende mens”. Hoezo vooruitgang/verbetering van onze leefomgeving.
  De mens is hardleers en in dit tempo gaat er weinig veranderen en vooral te laat.
  Cor Hopman

 2. Avatar

  Nadat ik gisteren weer eens een langere reis over de snelwegen heb moeten maken, moet ik mijn verdriet toch wat relativeren, want ik ben een hele grote speler vergeten, namelijk: Rijkswaterstaat. Zij passen al jaren dit soortenvriendelijk maaibeleid toe. Let er maar eens op, bij de vrijwel alle bermen langs de snelwegen is op dit moment (21 juni) nog niet gemaaid. Hier en daar is wel de strook van een meter naast de weg gemaaid. Kortom, iets minder verdrietig dus. Kennelijk verschijnen er regelmatig berichtjes over zaken, die eigenlijk niet meer zo relevant blijken te zijn, want naast Deventer en Zwolle, zijn er heus meer gemeenten met een fatsoenlijk maaibeleid. En het moet gezegd, het plan om de dijken ook zo “aan te pakken” is ooit ter sprake geweest maar nooit geëffectueerd. Wordt dus nu mogelijk nieuw leven ingeblazen.
  Cor Hopman

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Ook interessant

Sorry, geen nieuws gevonden