‘Salland Zoemt’ van de natuurinitiatieven

Interessant? Deel het artikel

salland zoemt landschap
salland zoemt landschap

Hoe beheer je het platteland en haar landschap op een langdurige manier zonder dat je er bakken met geld tegenaan gooit en mét betrokkenheid van de samenleving? In de zeven gebieden in Overijssel worden daar proeven mee gedaan. Vier van die gebieden liggen in Salland: Lettele, Heino Raalte, Olst Zuid, en omgeving Lierderholthuis.

We schreven er vorige week al over en beloofden toen het bidbook te presenteren als we het in ons bezit hebben. Nou, we hebben hem. Klik hier voor het hele bidboek.

Maar je mag ook hier kort over de vier projecten lezen natuurlijk:

Deelproject Lettele
Deelproject Lettele wordt gevormd door een aantal concrete initiatieven ten behoeve van onderhoud en herstel van het Sallandse landschap. Te weten het plan Melk & Noot van de Melkbrouwerij, Proeftuin Lettele en de dorpsbongerd. Deze initiatieven verbinden de stad Deventer met Okkenbroek zowel in fysieke als functionele zin. Verder is de Stichting Ontwikkeling Landschap Okkenbroek Lettele zeer actief. Zij zetten zich in voor langjarig beheer van bestaande landschapselementen.
Thema’s als grondpositie, verbinden van verschillende landschapsinitiatieven en het opstellen van een financieel model staan centraal. Het ondernemersdenken is in dit deelgebied gecombineerd met ambities van langjarig landschapsbeheer.

Deelproject Raalte-Heino
Deelproject Heino ‘Salland Zoemt’ benut het groene karakter van het gebied om dit te versterken en verder uit te rollen. De initiatiefnemers zijn bewezen doorzetters in het groene spectrum en daarmee betrouwbare partners voor langjarig landschapsbeheer. Dit deelproject legt sterk de relatie met educatie, landgoederen in Salland de omgeving en landschapsbeheer. Koppeling van het langjarig beheer van bestaande landschapselementen met nieuwe verbindingen biedt kansen.

Deelproject Olst-Zuid
Deelproject Olst verbindt honderden burgers uit het dorp en van burgererven bij het langjarig landschapsbeheer in de zone tussen de IJssel en Oostkant van Boskamp. Coalities worden gesmeed met traditionele landschapsorganisaties, zoals Stichting IJssellandschap, landgoederen en Staatsbosbeheer. Voedselbosprofessionals, ecologen, biologen, entomologen, landschapsarchitecten en cultuurhistorici verbinden deze groep als bewoner en vrijwilliger.

Deelproject Land van Waarde
In het project Land van Waarde Salland zijn 33 boeren betrokken. Zij zijn samen met instellingen, overheden en andere betrokkenen actief op zoek naar mogelijkheden om biodiversiteit te verhogen. Groene dooradering is een belangrijke kans. Plannen hiervoor zijn opgenomen in bedrijfsplannen van de betrokken boeren. De mogelijkheden voor langjarig beheer worden in dit deelproject gekoppeld aan andere vormen van beloning voor natuurinclusieve landbouw.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.