Salland Zoemt: bermen zijn de snelweg voor flora en fauna, dus maai ze niet in mei

Bermen worden steeds beter gemaaid. Dat wil zeggen: niet gemaaid. Want ja, dat is beter, stelt Salland Zoemt. Deze maand dus even niet maaien, dat is goed voor de maaimeinietjes

Interessant? Deel het artikel

maai me niet mei me niet mei maaien
Foto: Natuurmonumenten

Als je bermen niet maait, organiseer je een snelweg voor flora en fauna.  Daarom moet je ze bewuster maaien en zeker een stuk minder. Mei is een mooie maand om niet te maaien,. Als je dan niet maait doen de maaimeinietjes het goed.

Salland Zoemt wil het in Salland weer laten zoemen van de insecten. Al op meer dan 25 plekken zijn in het buitengebied natuurlijke tuinen ingericht. Met Waterschap DOD worden proeven gedaan taluds anders te beheren. Met ProRail wordt (heel moeizaam) contact gezocht om langs het spoor minder fanatiek te ‘beheren’. Ook is er geregeld contact met gemeenten en provincie om bermen anders te beheren. Want die 25 natuurlijker tuinen samen met wat er in het Sallandse landbouwgebied nog over is aan robuuste natuur zijn wel mooi, maar die stepping stones moeten wel verbonden worden met snelwegen voor flora en fauna. Dan kan de natuur zich uitbreiden, verstevigen en zijn plek in de ecologische kringloop weer oppakken.

Een gemaaide berm is helemaal niet veiliger

De berm is zo’n snelweg. We hebben op ons netvlies dat die glad gemaaid moet zijn, anders is het lelijk. De berm krijgt ook oneigenlijke eigenschappen toebedeeld: als ze kort gemaaid zijn, is het uitzicht beter. Dus is dat veiliger.
Maar dat laatste is helemaal niet waar. Omdat het uitzicht zo goed, gaan we juist harder rijden. Er zijn zelfs tegenovergestelde bewegingen: de berm minder maaien helpt over de hele weg beter dan af en toe een snelheidsremmer.

Bermen zijn net als wegen verbindingszones, dus kunnen planten en dieren elkaar over een veel groter oppervlakte tegenkomen, dan wanneer ze op eilandjes zitten. We moeten dan wel van het gladheidssyndroom af. Vooral als de berm fleurig bloeit gaat dat beter. En wat nou zo mooi is: daar hoef je niet speciaal plantjes voor te planten, je hoeft alleen maar slimmer te maaien. De zaadjes van allerlei soorten kruiden zitten al lang in de grond. Je ziet ze niet omdat ze steeds weer gemaaid worden.

De beste maaimethode is in zone’s maaien en vooral niet vaak. Zorg dat er altijd een strook lang gras staat, maar ook een strook kort. Laat het gemaaide een week of twee liggen en haal het dan op. In die twee weken laten de zaadjes in het gemaaide los en het ligt te kort voor bijvoorbeeld egeltjes om zich er in te verstoppen. Het maaisel is mooi hooi.

Hoe mooi is dat: minder maaien, hooi, mooie berm, snelweg voor flora en fauna: iedereen blij.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Ook interessant