Salland Tweewielers in Dalfsen bestaat vijfentwintig jaar

Eind april 2024 bestond de fietsenwinkel Salland Tweewielers van Jerry van der Linde en Marcel Knobben vijfentwintig jaar. “Mensen komen terug omdat ze vertrouwen in ons hebben”.

Interessant? Deel het artikel

salland tweewielers 240430 jansen en knobben

Hoe vieren deze twee geboren en getogen Dalfsenaren dit heugelijke feit? Ze grinniken. “Een biertje en een patatje”. Dit past volledig bij de manier waarop zij hun feilloze reputatie hebben opgebouwd gedurende de kwart eeuw sinds 1999. Jerry: “Onze klanten blijven terugkomen omdat ze weten wat ze aan ons hebben. Het persoonlijke contact, het grapje en het grolletje, onze kennis van zaken. Verder doen we niks geks”.

De enige fietsenzaak in Dalfsen

Toch is er in de afgelopen vijfentwintig jaar het een en ander veranderd. In de wereld van tweewielers én in Dalfsen. Waar Salland Tweewielers nu de enige fietsenzaak is in het dorp aan de Vecht, waren er aan het einde van de vorige eeuw nog drie andere. Hier begonnen Jerry en Marcel dan ook hun carrière als fietsenmakers.

Jerry werkte als vijftienjarige als vakantiehulp bij Marcels vader in fietsenzaak Knobben. Of Marcel zelf ook meewerkte tijdens de vakanties? “Marcel kwam om 10 uur beneden om z’n bromfietsketting te smeren en dan ging ‘ie weer”, lacht Jerry.

Uiteindelijk belandt Marcel alsnog bij zijn vader in de zaak, en Jerry bij de fietsenwinkel van Koos Riesewijk. Maar beide mannen konden daar niet helemaal hun ambities kwijt. Marcel: “Op een vrijdagavond, een koopavond, trok ik de stoute schoenen aan en fietste ik langs Jerry, die in de winkel van Riesewijk stond.” Marcel stelde aan zijn jeugdvriend voor om samen een eigen zaak te beginnen. Daar hoefde Jerry niet lang over na te denken. “Ik was wat jonger en onbezonnen en dacht: dit gaan we gewoon doen”.

Schaalvergroting

Salland Tweewielers was niet lang daarna een feit. Ondertussen zijn ze de enige fietsenwinkel in Dalfsen.

“De andere zaken – van Rieswijk, Fokkens, Marcels vader – stopten ermee, wegens pensioen maar ook omdat het fietsen verkopen zo veranderde”. Winkelen op het internet werd steeds meer ingeburgerd en ook elektrische fietsen deden hun intrede. Zaken werden groter, qua aanbod en oppervlakte, en daardoor was er geen ruimte meer voor meerdere fietsenzaken in Dalfsen. Jerry: “Dat is in alle dorpjes zo”.

Voor Jerry en Marcel voelde dit echter nooit als een bedreiging, maar eerder als een uitdaging. “We groeien mee met onze tijd en hebben ons nu echt gespecialiseerd in elektrische fietsen, ook in de werkplaats”. Daarmee is eigenlijk niet veel veranderd, vinden ze zelf. Jerry: “Het elektrische gedeelte is complexer, maar het blijft in de basis zo’n ding met twee banden erop waar een trappertje van kapot gaat”.

Daarom, legt Jerry uit, kiezen grote Nederlandse fabrikanten, zoals Gazelle, nog steeds voor vakhandels zoals Salland Tweewielers. “Die zeggen: wij kunnen die fietsen zelf niet repareren, als fabrikant. Daar hebben we een eigenwijze fietsenmaker voor nodig, die dag in, dag uit in zo’n werkplaats bezig is. En dat zijn wij. Dat blijft”.

Klaar voor de toekomst

Hoogtepunten in de laatste vijfentwintig jaar waren een aantal verbouwingen. Marcel: “Achttien jaar geleden hebben we een ingrijpende verbouwing gehad en is er 100 vierkante meter bij aangekomen”. Vorig jaar heeft de winkel een hele facelift gekregen. “Zo blijft Salland Tweewielers verbonden met Dalfsen en zijn we ook klaar voor de toekomst”.

Nog vijfentwintig jaar erbovenop, dat is misschien te veel gevraagd. Maar de heren gaan nog wel even met elkaar door. Hun geheim om zo lang met z’n tweeën te ondernemen, en met zo’n succes, is simpel. “We laten elkaar in onze eigen waarde”.

Je treft Marcel op de winkelvloer, terwijl Jerry meer van het grote plaatje is. Marcel: “Tuurlijk, we botsen weleens. Maar we weten wat we aan elkaar hebben. Als je daar een tussenweg in kunt vinden, kun je heel ver komen.”

En ver zijn ze gekomen. Al vijfentwintig jaar verzorgen Jerry en Marcel fietsend Dalfsen, in veranderende tijden maar altijd met een bakje koffie en een grapje voor hun klanten, en gedegen advies en reparaties. Marcel: “Mensen komen terug omdat ze vertrouwen in ons hebben”.

Dat is wel een biertje en een patatje waard.

salland tweewielers dalfsen

 

Website Salland Tweewielers

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Ook interessant

Sorry, geen nieuws gevonden