Salland deze Week: Zet in op deelvervoer ipv meer asfalt voor de N35

Deelvervoer is in een jaar verdubbeld. Maar het dubbele van een klein beetje is nog steeds niet zo veel. Toch zijn de onderzoekers van Motivaction positief: er gaan steeds meer mensen samen rijden! Is dat niet veel hoopvoller dan meer asfalt voor de N35?

Interessant? Deel het artikel

opiniemakers

Uit onderzoek van Motivaction blijkt dat het aantal gebruikers van deelvervoermiddelen is verdubbeld in een jaar tijd. Deze cijfers sluiten aan bij die van aanbieders van deelvervoermiddelen zelf, zo blijkt uit een onlangs verschenen artikel in NRC. Hoewel deze groei indrukwekkend is, blijft deelvervoer een relatief kleine speler in het totale aanbod.

Uit het onderzoek blijkt dat mensen die geen gebruikmaken van deelauto’s en -scooters niet staan te springen om dit wel te gaan doen. Met andere woorden: de early adopters hebben deelauto’s en -scooters omarmd. De ‘massa’ lijkt echter nog niet overtuigd. Hun intentie om het komende jaar van deelvervoer gebruik te gaan maken, is ver te zoeken (<1%). Dat staat in schril contrast met bijvoorbeeld het grote succes van de OV-fiets.

Meerderheid ziet voordelen deelauto’s en -scooters (nog) niet in

“Om verdere groei te realiseren, zetten aanbieders in op het vergroten van de fysieke beschikbaarheid via de gemeenten. Daarbij gaat het vooral om het uitbreiden van het aantal locaties, auto’s en scooters, maar er is ook nog veel terrein te winnen in het wegnemen van mentale drempels bij de consument”, aldus Jeroen Senster, principal consultant bij Motivaction.

Niet alleen bij de overheid is veel beleid gericht op autobezit, ook de consument zelf geeft de voorkeur aan bezit tegenover gebruik, 78% ten opzichte van 6%. Dat lijkt vooral te komen doordat een meerderheid van de consumenten de voordelen van deelvervoer ten opzichte van bezit niet inziet. Consumenten zien weliswaar enige voordelen in de kosten en duurzaamheid van deelauto’s ten opzichte van autobezit, maar alle overige voordelen zoals snelheid en comfort, worden juist vaker aan autobezit toegeschreven. Deelscooters bieden vaker flexibiliteit/gemak en zijn beter voor het milieu, maar ook hier worden alle overige voordelen vaker toegeschreven aan het bezitten van een scooter.

Inzicht in gedragsbepalers en doelgroepen helpt om verdere groei te realiseren

“Naast het vergroten van de fysieke beschikbaarheid zijn meer inspanningen nodig om een grotere groep te overtuigen van de voordelen van deelvervoer. Door met een passende boodschap in te spelen op de juiste drempels onder een specifieke groep, is verdere groei van het aantal gebruikers van deelvervoer mogelijk.”, concludeert Daan Damen, expert gedragsbeïnvloeding bij Motivaction.

Zo blijkt uit het onderzoek dat jongvolwassenen minder vaak de beschikking hebben over een eigen auto. “Zij zijn daarmee nog niet gewend aan autobezit. De mentale drempel om gebruik te gaan maken van een deelauto ligt hiermee lager dan voor iemand die al wel een auto heeft. Een autobezitter is wellicht beter te overtuigen door inzichtelijk te maken hoeveel ze besparen bij het gebruik van een deelauto ten opzichte van een eigen auto. Andere doelgroepen kunnen juist geënthousiasmeerd worden door nog meer in te zetten op volledig elektrische vervoermiddelen of het bieden van meer flexibiliteit in het model van deelauto-aanbieders. Maar ook onwetendheid kan een rol spelen: sommige doelgroepen zijn zich simpelweg niet bewust van de beschikbaarheid van deelvervoermiddelen in de buurt. Inzicht in gedragsbepalers en doelgroepen kan aanbieders van deelvervoer helpen bij het maken van de juiste keuzes.”, aldus Damen.

In plaats van meer asfalt

Overigens: als twee op de tien mensen die nu allebei alleen in de auto file rijden op de N35, besluiten samen te gaan rijden, zijn de files opgelost. Want als het verkeersaanbod met 15% daalt zijn de files weg. En verreweg de meeste ongevallen op N-wegen ontstaan vanwege bumperkleven. Mensen rijden zo kort op elkaar dat als er iets gebeurt, dat het dan ook gelijk is.

Als twee van de tien gaan carpoolen en we houden allemaal een beetje meer afstand, dan zijn de problemen de wereld uit!
Als dat zo makkelijk te realiseren is, waarom zou je dan nog geld stoppen in meer wegen? We hoeven als samenleving toch geen geld op tafel te leggen voor mensen die een heel goed alternatief hebben?

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

1 gedachte over “Salland deze Week: Zet in op deelvervoer ipv meer asfalt voor de N35”

  1. Avatar
    Bernard Cremer

    Niemand ziet het misschien zoals ik, levenslang niet-autobezitter : steeds weer zie ik bij PKW ( Duits : Personen Kraft Wagen) , dat de ladefactor heel vaak slechts 25 procent is… 1 inzittende i.p.v. 4 . Geen vliegtuig dat dan nog rendabel is op een lijndienst. Dan schud ik het hoofd, wat een verspilling van capaciteit..
    Vroeger , in de 1960er jaren heb ik vaak gelift, echter altijd met vrijwillige betaling bij uitstappen.
    Wat ook raar is, dat taxi’s hier NL niet overal vrij mogen rijden, als er b.v. trein- busvervoer uitvalt, mogen ze niet tegen een sterk gereduceerd tarief passagiers oppikken en ook onderweg nog. In een verguisd niet-EU land, loste men dat op met de zgn. sheroetiem (‘ service’) taxi., met 4 of meer zitplaatsen , want soms leek het op een klein busje. Zelfs bij grote drukte , stapten wachtende mensen die niet 5 of 10 minuten wilden wachten, meteen in de Sheroet , die dan snel vol was..
    Zelf zou ik hier in de wijk De Huet ( Doetinchem ) niet weten hoe met iemand mee te rijden b.v. naar het centrum. Een bus rijdt er wel eens , maar is te duur..
    ooit was dat veel beter.
    Intussen wordt het fietspad naar het centrum steeds gevaarlijker, door E-Bikes en vooral die geluidloze scooters , soms zelfs met geel nummerbord..
    Maar er wordt niets ondernomen om de status quo te verbeteren, en alleen bereikt men niks. Men verneemt alleen uit de media, dat er steeds meer
    verkeersongelukken gebeuren, waarbij fietsers ( gewone ? 15 km/u .. ) betrokken zijn. Over scooters geen woord. Het woord “‘fietspad “‘ heeft voor mij dan ook de betekenis verloren, fietsen doet men per uit eigen kracht trappen op de pedalen…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *