Salland deze week: we mogen een dier zijn welzijn niet meer afpakken

Interessant? Deel het artikel

hamster kooi @px here

In Salland deze Week plaatsen we iedere zondagmorgen een stelling. Die bedenken we het liefst samen met Salland. Dus als jij ook een stelling wil lanceren, mail het ons naar OpinieinSalland. Reageren? Graag.

Nederland werkt aan een wet die regelt dat er geen dieren meer gehouden mogen worden op een manier die het welzijn van het dier geweld aandoet. Tweede en Eerste Kamer hebben dat besloten. Hoe de wet uitgewerkt wordt, daar gaat de minister mee aan het werk. In 2023 gaat de wet van kracht.

De officiële tekst: het willen houden van dieren in een bepaald systeem of bepaald type huisvesting kan geen reden meer zijn om een dier pijn te doen, bij een dier een letsel te veroorzaken, dan wel de gezondheid of het welzijn van het dier te benadelen. Volgens de indiener dient dit onderdeel in werking te treden op 1 januari 2023. Dit betekent dat fysieke ingrepen vanaf dat moment niet meer zijn toegestaan als deze bijvoorbeeld worden gedaan om dieren in een bepaalde ‘dichtheid’ te kunnen houden, of om probleemgedrag zoals staartbijten bij varkens te voorkomen. Ook zal het niet langer zijn toegestaan om dieren te houden in een huisvestingssysteem dat hen permanent de mogelijkheid ontneemt om hun natuurlijke gedrag te vertonen.

Dat betekent me nogal wat:
Een hamster niet meer in een kooitje.

Varkens de staart niet meer afknippen.
Megastallen verbieden?
Honden niet meer aan de lijn?
Vogels niet meer in een kooitje.

Ons Deventer Tweede Kamerlid Caroline van der Plas van BBB: “Een koe niet meer melken omdat dat de melk voor een kalf is?”

De kat de bel niet meer aanbinden.

Benieuwd hoe de minister dat gaat aanpakken. Het is in elk geval een teken aan de wand dat er andere tijden aankomen.

Toch?

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.