Salland deze week: wat doet een gemeente eigenlijk met een gemeentehuis?

Interessant? Deel het artikel

Foto Norbert van Onna
Foto Norbert van Onna

In Salland deze Week plaatsen we iedere zondagmorgen een stelling. Die bedenken we het liefst samen met Salland. Dus als jij ook een stelling wil lanceren, mail het ons naar HierinSalland. Reageren? Graag.

Afgelopen jaar wilde Olst-Wijhe haar nog maar acht jaar oude gemeentehuis verbouwen: het was veel te groot. Raalte begon dit jaar met verbouwplannen wegens teveel vierkante meters. Rare jongens, die gemeentehuisbewoners. Niks zo megalomaan als een gemeentehuis. Het topdown-gedrag druipt er van af.

Loop in Raalte het gemeentehuis in en je komt terecht in een alderjezus dom grote hal. Helemaal aan het eind daarvan heb je een aantal loketten die per stuk groter zijn een shoarma-afhaalzaak. Er kunnen zo wel tien tiny houses in die hal terecht. Bovenlangs is een wandelgang waar af en toe een hooggehakte ambtenaar van het ene naar het andere overleg tikt. De hal komt zonder meer intimiderend over, je voelt je er niet thuis, al helemaal niet omdat de mensen die je er helpen, vaak al sinds jaar en dag over de vloer komen dus zich thuiser dan thuis voelen.
Loop je bij Olst-Wijhe binnen, dan moet je eerst weten dat ze na de gemeentelijke herindeling twee prachtig historische panden als gemeentehuis hadden. Die werden na de fusie te klein, vonden ze. Dus werd er een joekel van pand net niet aan de IJssel neergezet. Als je daar binnenloopt, moet je een goede conditie hebben, want je moet een trappenpartij op alsof ze daar de Spaanse Trappen midden in Rome wilden namaken. Ben je slecht ter been: er is een lift. Ruimte zat, je hoeft er maar een verdieping mee naar boven, maar als je naar het plafond kijkt, dan ontdek je ruimte voor nog zeker drie verdiepingen meer.

En waarom al die grote gemeentehuizen? Omdat het gemeentebestuur zichzelf heel belangrijk vindt en omdat geld geen discussiepunt is: dat is onze belasting. Vandaar ook die toplocatie: aan de IJssel, midden in het dorp.

Als je de functie van een gemeentehuis analyseert, dan is het een kantoor waar veel mensen werken én het is de plek waar we een nieuw paspoort aanvragen.
– Gemiddeld komt een burger niet vaker dan eens in het jaar in het gemeentehuis voor iets als een paspoort of rijbewijs. KPN zou zeggen: breng maar onder bij Primera of Gamma. Of dat de ambtenaar naar je toekomt: hoe mooi is dat, dat je er achter komt hoe je onderdanen wonen.
– De kantoorfunctie kun je net zo goed in een kantoor onderbrengen. Beetje zoals accountants en consultancy ook vanuit een kantoor opereren.

Thuis werken

De overheid gaat natuurlijk voorop lopen met het nieuwe thuiswerken: dus ze hebben niet meer dan de helft van de werkplekken nodig. Raalte gaat uit van 60% thuiswerken: mooi! Die andere veertig procent kunnen ze ook wel in buurt- en clubhuizen zitten, in het kulturhus. Ook dan kom je nog eens een burger tegen. Alleen dat al zou zo maar kunnen leiden tot een andere manier van tegen je werk aan kijken. Je weet het niet hè?

Is het niet een idee dat gemeenten die dure gemeentehuizen gewoon in de verkoop doen? Dat ze de loketfunctie onderbrengen in het Kulturhus, het Holstohus, Elckerlyc, Trefpunt, Dorpshuus? En dat ze leegstaande kantoorpanden afhuren voor de ambtenaren?

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.