Salland deze Week: “Wanneer dringt het nu eens tot de moderne landbouw door dat de sector niet meer uit te leggen valt”

Met acties als ‘Salland boert en eet bewust’ probeert LTO de landbouw te promoten. Agrarisch jurist Willem Bruil is daar niet zo van: “laat ze maar blij zijn wezen dat burgers lang niet alles weten van wat er omgaat op het boerenbedrijf” stelt hij. Recht praten wat krom is, keert zich op den duur tegen je. “Wanneer dringt het nu eens tot de moderne landbouw door dat de sector niet meer uit te leggen valt!”

Interessant? Deel het artikel

eet en boert bewust

Door Willem Bruil

Volgens LTO is de beeldvorming van de sector te weinig in balans. Er is een programma regisseur aangesteld. Deze Juul Eggink vindt dat de landbouw in de media vaak eenzijdig wordt belicht en dat ‘levert niet altijd een afgewogen en objectieve mening over de land- en tuinbouw op. Dat leidt vaak tot negatieve beeldvorming. Het opnieuw verbinden van boer en burger vraagt overdracht van wat er nu speelt op het erf van de boer en tuinder’, aldus Eggink.

Ze halen alles uit de kast

Er wordt een heel media-programma opgetuigd, met bijeenkomsten, trainingen, publieksacties. Er worden proactief mediamomenten gecreëerd, persberichten over actuele thema’s aan de samenleving gestuurd, er komen grootschalige publieksacties, verhalen worden gedeeld op Facebook, Instagram, trainingen gericht op communicatie, dialoog, media en verbinding met de samenleving worden georganiseerd. Daarbij staat centraal: hoe leg je als agrarisch bedrijf verbinding met je omgeving? En hoe betrek je de media daarbij?

Een bijbehorende website is er ook. Boerenentuinderspakkenuit.nl De website geeft een overzicht van wat er allemaal te doen is: fietstochten, rondleidingen, streekproducten, dieren knuffelen, etc. De meeste evenementen zijn alweer voorbij – het gaat hier om een zomereditie. In de Achterhoek was er maar een enkel evenement. Een kennisfestival op de Marke, daar waren 300 deelnemers. De meeste activiteiten hebben een toeristisch (fietstochten) of sportief (koeienvlaaiwerpen) karakter. Het dichtst bij het agrarisch bedrijf staat ‘Kiek’n die de boer’, waaraan 13 Groningse bedrijven meedoen. Daar kunnen vragen gesteld worden als: waarom hebben koeien gele oorlabels in? Hoeveel liter melk geeft een koe? Hoe komt er suiker in een suikerbiet? Waarom worden de bloeiende tulpen gekopt? Wat is het verschil tussen pootaardappelen en consumptieaardappelen?

Tja, dat is kleuterniveau

Andere vragen

Ik kan mij nog heel andere vragen voorstellen. Over bestrijdingsmiddelen, stikstof, dierwelzijn, voedselveiligheid en zo. Het kan natuurlijk zijn dat de boeren die meedoen er een positief imago aan overhouden. Maar ik ben bang dat dat de problemen in de landbouw niet oplost. Hier steekt het aloude misverstand weer de kop op: als je het allemaal nog eens uitlegt, zal het wel beter gaan.

Moderne landbouw is niet meer uit te leggen

Wanneer dringt het nu eens tot de moderne landbouw door dat de sector niet meer uit te leggen valt, voordat er iets wezenlijks verandert? Tot dan: laat men maar blij zijn wezen dat burgers lang niet alles weten van wat er omgaat op het boerenbedrijf. Ik heb het al vaker gezegd: het zou wel eens kunnen zijn dat de sector, LTO Noord en Juul Eggink geen goed beeld hebben van zichzelf. Het bevorderen van positieve beeldvorming is natuurlijk prima, maar het streven naar een afgewogen en objectieve mening over de land- en tuinbouw kan wel eens tegen je gaan werken. We willen echt niet alle weten!

Willem Bruil publiceerde deze column ook in vakblad De Boerderij.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.