Salland deze Week: Tijdelijke windmolens en zonneparken dan? Want als in juni het pontje uit de vaart is gaat er iets goed fout!

Zou de weerstand tegen windmolens en zonneparken anders worden als beloofd wordt dat ze tijdelijk zijn? We moeten nú aan de bak om fossiele brandstof te vervangen. Over 25 jaar zijn daar vast heel slimme oplossingen voor bedacht. Maar we moeten die tussentijd overbruggen.

Interessant? Deel het artikel

zonnepanelen op water

Het pontje bij Wijhe is uit de vaart en het fietspad van Herxen naar Wijhe onder de IJsseldijk langs is afgesloten wegens te hoog water. Hadden we dat al eerder meegemaakt in juni. En dan moet het Rijnwater na al die regen in Duitsland deze kant nog opkomen. Vandaag of morgen wordt de hoogste stand bereikt. Hoe langer we fossiel blijven stoken, hoe groter de problemen zullen worden.

Diverse waterschappen hebben hun handen vol aan de wateroverlast door het kletsnatte weer van mei. Gemalen draaiden op volle toeren om het waterpeil naar beneden te brengen. Uiterwaarden liepen weer onder terwijl vogels daar hun jongen aan het groot brengen zijn. Door het natte najaar en de natte winter is de bodem op veel plaatsen nog steeds erg nat en verzadigd. Daar kan geen water meer bij. Het waterpeil is zo’n 10 tot 15 centimeter hoger dan normaal.

Dat mei de warmste maand ooit was en dat er toch heel veel regen valt kun je beter omschrijven als ‘mei was de warmste maand dus is het logisch dat er veel regen viel’. Als namelijk de temperatuur stijgt kan de lucht veel meer vocht vasthouden. Dat is zeven procent per graad. En we hebben al een temperatuurstijging van tegen de twee graden te pakken. Het regent daarom veel minder snel, wat tot droogte leidt. Maar als het dan gaat regenen, hebben die wolken veel meer waterdamp bij zich dan eerder. Dan gaat dat met donder en geweld. Heel veel regen op een droge aarde, dat leidt tot de overlast die we nu wekelijks wel ergens in ons land meemaken.

Tot zover de feiten. Daarna de vraag: wat nu?
We moeten zien dat we zo snel mogelijk van de fossiele brandstoffen afkomen, want die brandstoffen veroorzaken een soort van deken tegen de dampkring rondom de aarde. Zonnewarmte kan er dan wel in, maar niet meer uit. Net als bij een broeikas.

Je kunt zeggen/denken/zeker weten dat wij als mens geen effect hebben op die klimaatverandering. Ook goed, dan krijg je in heviger mate wat we nu hebben. Je kunt ook zeggen dat we er wél wat aan kunnen doen. Dan moet je zo snel mogelijk over op andere energieopwekking.

Zo snel mogelijk is dan niet binnen de termijn dat we een kerncentrale kunnen bouwen, want dat duurt te lang. Het gaat om nú. Zonnepanelen en windmolens zijn daar de oplossing voor. In elk geval tot we die kerncentrales hebben staan. Als die er komen, dan kunnen de zonneparken en de windmolens weer weg.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.