Salland deze Week: Stöppelhaene met alleen maar streekproducten, hoe mooi is dat!

Stöppelhaene is het oogstfeest van Salland. Hoe logisch zou het zijn als het eten en drinken op dat vijfdaagse feest alleen maar aangeleverd zou worden door lokale en regionale boeren?

Interessant? Deel het artikel

hans groen op stoppelhaene
Foto: Stöppelhaene

In Salland deze Week plaatsen we iedere zondagmorgen een stelling. Die bedenken we het liefst samen met Salland. Dus als jij ook een stelling wil lanceren, mail het ons naar HierinSalland. Reageren? Graag.

Er is iets heel geks aan de hand met de meningen over de toekomst van het boerenbedrijf. Als je voor veranderingen bent, word je als tegenstander beschouwd. Maar het is juist andersom. Als je tegen de veranderingen bent, werk je mee aan een regelrechte ondergang van het boerenbedrijf zoals het nu is. Die verdraaiing van de feiten zet de discussie op een heel vreemde manier op slot. Want je gaat dan automatisch zoeken naar verkeerde oplossingen. Als je tegen veranderingen bent, zoek je bijvoorbeeld de oplossing in technologie, maar dan ga je nog meer produceren van wat we al te veel hebben. Of je zoekt technologische oplossingen voor het mestoverschot terwijl dat probleem ontstaat omdat we hier dieren groot brengen voor export met geïmporteerd voer. De mest blijft hier achter. Je kunt veel beter mest van hier gebruiken om dieren vet te mesten voor consumptie hier.

Sallands oogstfeest met Sallandse oogst, logisch toch?

Stöppelhaene is een prachtig Sallandse oogstfeest waar we die koe op ene heel mooie manier bij de hoorns kunnen vatten. Van oudsher is het een feest omdat het weer gelukt is de oogst binnen te halen. De stoppels blijven op het land achter. Daar kan de haan mooi een beetje in scharrelen. Tijdens dat feest wordt er gegeten en gedronken. Vroeger was dat achter op de deel. Dat is inmiddels uitgegroeid tot een groot en groots evenement.

Op die grote evenementen is er steeds meer aandacht voor wat je eet en drinkt. Oke, het aandeel snelle en vette hap en veel bier is nog altijd groot. Maar op Bevrijdingsfestival, Dauwpop en Mañana Mañana kon je ook zien dat een speciaal-biertje en een bijzonder wijntje gretig aftrek hadden, dat men ook voor een wrap met gezonde salade in de rij stond.

Het Belgisch Muziekfestival Rock Werchter (dit weekend) biedt haar duizenden bezoekers voornamelijk lokaal eten aan: lokale, verse en seizoengebonden producten uit de regio staan garant voor lekkere festivalkost. “Platbrood met bianca bodem, witte asperges en krokante zomergroenten, bio-chicken Makhani, pulled beef bio-bun en kapsalon gyros met gemarineerd Belgisch varkensvlees, aardappelblokjes, slaatje en looksaus op basis van yoghurt. In marktkraampjes zijn Belgische (hoeve)zuivel, vers fruit, streekbieren met Belgische kaas en streekmosterd te verkrijgen alsook pistolets met witte pens of rosbief en hun groentegarnituur” lezen we.

Hoe mooi zou dat nou zijn voor Stöppelhaene. En hoe actueel. Gezonde producten van eigen Sallandse grond, rechtstreeks afgenomen van de Sallandse boer. Is dat ook niet een prachtig statement in de discussie over de toekomst van de boer?

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.