Salland deze Week: stankoverlast op het platteland, het wordt voor Raalte echt een rotzorg

Plattelanders komen in actie tegen stankoverlast van varkensindustrie bij de buren. Trek er eens op uit en ruik én zie hoe megastallen qua uitzicht en qua reuk het platteland verknallen.

Interessant? Deel het artikel

megastal raarhoeksweg

De beer is los. Ook de Raad van State stelt plattelanders in de Raalter Raarhoek in het gelijk die stankoverlast hebben van het industrieterrein op het platteland waar varkens zo snel mogelijk vet gemest worden voor de export.

Het argument ‘wie woonde er dan het eerst’ en ‘waarom gaat een burger dan op het platteland wonen’ wijzen richting het soort van boerenverstand waar je voor bij de LTO moet zijn, de lobbymachine voor het grootkapitaal dat schat hemeltje rijk wordt aan grote boeren-industrie. Als je op een vrolijke zondagmiddag op het platteland wandelt, zie je geen mooi landschap, maar allemaal industriebedrijven, waar ze geen staal of hout bewerken, maar vlees vermenigvuldigen voor het buitenland. Wij kunnen dat zo goedkoop dat ze het elders niet meer doen. De Duitser kan goedkoper een brattwurst van ons kopen dan hem zelf produceren.

In Dalfsen en Olst-Wijhe is een megastal al haast niet meer mogelijk. In Raalte vindt de dienstdoende politiek het gewoon nog steeds wel een goed plan. Niet gek, Raalte heeft super innige banden met de LTO. De Kracht van Salland viert er hoogtij, dat is onderdeel van Stimuland en daar is de baas van de raad van toezicht (“vanwege zijn brede ervaring”) ook woordvoerder van de pluimveeverwerkende industrie (dat is een dier-onterende naam, maar zo noemt de branche dat zelf). Hij heeft overwogen met Wilders mee naar diens partij te gaan, hij zit nu bij BBB, de partij die – zeggen ze zelf – alleen maar opgericht is om de boerenindustrie een betere naam te geven. Gert Jan Oplaat is de naam.

Het staat Raalte natuurlijk vrij de lobby van LTO, Stimuland en BBB binnen te halen, sterker nog: het is de verkiezingsuitslag die zegt dat ‘de burger’ van Raalte dit wil. Maar dan moet je de leeuw ook in de bek kijken. Als er overlast is, dan moet je de schade dapper dragen en niet gaan draaien en konkelen.

De wetgever vindt ook dat de burger gelijk heeft. Raalte moet de buren van een megastal aan de Raarhoeksweg compenseren, maar die laten zich niet een paar tientjes in het riet sturen. Want je koopt stank niet af met geld.
Wat nu? Nou, toen de buren destijds klaagden over stankoverlast wilde Raalte niet luisteren. Dan moet je nu maar voelen. Het zal uiteindelijk toch op uitkopen van de megastal uitkomen. Anders belazert het bestuur de kluit.

En o ja, er ligt nog een vergunning voor een megastal te wachten. Een gewaarschuwd mens telt voor twee. En een ezel stoot zich niet twee keer aan dezelfde steen.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *