Salland deze week: samen met BBB naar biologische bedrijfskantines om boeren te helpen

Interessant? Deel het artikel

koffie kantoor @pxhere

In Salland deze Week plaatsen we iedere zondagmorgen een stelling. Die bedenken we het liefst samen met Salland. Dus als jij ook een stelling wil lanceren, mail het ons naar HierinSalland. Reageren? Graag.

In 2023 mogen we geen wegwerp-koffiebekertjes meer gebruiken. En take away voedsel in wegwerpplastic, dan moet je ook voor de verpakking gaan betalen. Het gaat ineens hard: begin vorig schooljaar was het ook ineens verboden te roken op schoolpleinen en op stations. En wat dacht je van de motie die GroenLinks en BBB indienden om in de restaurants van het Binnenhof voortaan alleen nog maar meer biologisch voedsel te serveren!

Olst-Wijhe – Raalte : 1-0

We zijn benieuwd hoe de Sallandse gemeenten deze veranderingen omarmen. Olst-Wijhe loopt doorgaans voorop in duurzaam veranderen. Raalte hobbelt er meestal iets achteraan. “Ik ben niet zo idealistisch” zei de duurzaamheidswethouder van Raalte in een krantje van zijn eigen gemeente. Klopt. Neem een verbod op roundup of de bouw van duurzame wijken. Raalte heeft roundup, Olst-Wijhe duurzame wijken. Toen je nog net met gas mocht bouwen, zette Raalte nog snel zo’n wijk neer “anders moeten die ambtenaren al dat rekenwerk weer overdoen en daar waren ze al zo druk mee geweest”. Olst-Wijhe had toen al lang de Aarden Huizen en zet nu Olstergaard neer. Raalte heeft nog niet eens overal LED in het gemeentehuis.

Die koffiebekertjes: daar gooien we er in ons land per dag 19-miljoen van weg. Die worden dus van grondstof tot eindproduct allemaal gemaakt om één keer te gebruiken. Over dik een jaar niet meer. Dan nemen we gewoon onze eigen mok mee van huis. In juli werden plastic bekertjes en bestek al verboden en de suiker kun je ook niet meer roeren met een plastic roedertje (je kunt er ook niet meer mee spelen). Statiegeld op PETflesjes is er al. Met de jaarwisseling komt dat er ook voor blikjes.

Niks van gemerkt

Gek genoeg blijkt iedere keer van al die argumenten dat het niet kan, helemaal niks waar te zijn. Dat geldt ook voor al die tegenwerpingen voor zaken die nog móeten veranderen: zoals van het gas af gaan en een flinke reductie van de veestapel, het vervangen van jouw koekenpan met antiaanbaklaag en het minder maaien van de berm. Of de afschaffing van plastic tassen in de supermarkt. Goh, wat hebben we daar helemaal geen last van gehad.

De vervuiler betaalt

Statiegeld en betalen voor een plastic tas liggen in de lijn van ‘de vervuiler betaalt’, als je dat ook met niet biologisch eten zou doen, dus dat je ook betaalt voor bijvoorbeeld het moeilijker schoonmaken van drinkwater, het herstel van biodiversiteit, dat soort dingen, dan werd biologisch eten al snel een stuk aantrekkelijker. Daarom is het eigenlijk ook best hoopgevend dat BBB – met Caroline van der Plas uiteindelijk gewoon van Sallandse bodem – voor biologische producten op het Binnenhof is. Dan ben je pas écht voor de boeren. Die maken ons eten, die moeten daar goed voor betaald krijgen, maar dan moeten het ook eerlijke producten zijn.

Of toch nog snel een megastal

Dinsdag gaat de raad in Raalte trouwens nog weer een megastal in Heeten een vergunning geven. In die gemeente hebben ze nog niet zo goed in de gaten dat ze op een doodlopende weg zitten. Daar zal de bedrijfskantine ook vast niet het Haagse, GroenLinkse en BBB-voorbeeld volgen. Maar we zijn wel benieuwd naar wat Olst-Wijhe gaat doet.

Wat vind jij?

Wat vinden jullie: moeten de gemeenten hun bedrijfskantines biologisch maken?

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.