Salland deze Week: Raalte moet zich voorbereiden op een kleine kerncentrale, het SMR-systeem

Deze Salland deze Week publiceerden we ook in maart van dit jaar. Het is opnieuw actueel omdat het kabinet besloten heeft deze SMR-vorm van kerncentrales een kans te geven.

Interessant? Deel het artikel

Guido Slump. Foto: Vraag&Aanbod – Rolf Elling
Guido Slump. Foto: Vraag&Aanbod – Rolf Elling

In Salland deze Week plaatsen we iedere zondagmorgen een stelling. Die bedenken we het liefst samen met Salland. Dus als jij ook een stelling wil lanceren, mail het ons naar HierinSalland. Reageren? Graag.

Guido Slump is auteur van dit artikel. Slump is CEO van Disselhorst Metaal

Zoals veel mensen weten is er met zon en wind nooit een duurzame energievoorziening te realiseren, omdat vraag en aanbod niet matchen en opslag van energie door de extreme grote schaal en omvang (denk aan seizoenen) met de huidige technieken die we kennen is niet mogelijk.

Een bewezen techniek die al decennia voor een stabiele goedkope energievoorziening zorgt is kernenergie. Het grote nadeel was altijd de lange duur van de projecten, en de onvoorspelbare kosten (die daar mede het gevolg van zijn). Die lange duur komt omdat elk project vanaf scratch volledig opnieuw wordt gedaan. Alle vergunningstrajecten worden doorlopen van A tot Z alsof er eerder geen kerncentrales zijn gebouwd.

Er is een ontwikkeling op de markt van Smal Modular Reactors (SMR) met o.a. Rolls Royce en een aantal bedrijven in Canada. In China draaien er al een aantal. Met deze SMR technologie zou toegewerkt kunnen worden naar type goedkeuring af fabriek, waarbij de bouwer op basis van bewezen documentatie automatisch een gebruiksvergunning krijgt voor het in bedrijf nemen van de reactoren.

Niet meer dan twee zeecontainers groot

Het concept dat in ontwikkeling is, is dat centrales met een omvang van een tweetal zeecontainers op locaties kunnen worden ingezet waar de energievraag zich concentreert (bedrijventerreinen) en er dan ook een goede kans is dat restwarmte-stromen nuttig kunnen worden ingezet. Warmtenetten van lage temperatuur zijn alleen haalbaar als de afstand tussen opwekker en gebruiker niet te groot is, de kassenbouw is een goed voorbeeld van warmtevraag op lokaal niveau.

Het business model voor de bouwers zal dan zijn dat elke zeven jaar de reactor wordt gewisseld, en dat in de fabriek de brandstofstaven worden gewisseld, en het systeem gereed wordt gemaakt voor de volgende inzet van zeven jaar.

Kernafval geen probleem meer

In Finland is inmiddels een bergingsoplossing van het langlopende kernafval, dat is nog maar een heel beperkte hoeveelheid, want de kortstralende fracties worden gescheiden van de langstralende fracties, die worden bijgemengd als brandstof in nieuwe brandstof staven.

Frankrijk heeft besloten om te investeren in deze technologie.

En voor Salland?

Voor Raalte op lokaal niveau is dit nu nog toekomstmuziek. Het belangrijke voortraject speelt zich af op landelijk en Europees niveau. Het ligt voor de hand dat Engeland en Frankrijk daar een voortrekkersrol in hebben, en dat Nederland daarin volgt als het zo ver is.
Als een dergelijk concept kans krijgt van de politiek om te slagen, komt energie-opwekking binnen het bereik van ondernemers of corporaties, en zijn bouwtijden van een paar jaar met transparantie en duidelijke prijzen haalbaar. Potentieel blijft kernenergie een van de goedkoopste wijzen van energie opwekken, zeker als de bouwkosten minimaal worden door ‘type goedkeuring af fabriek’. Zelfs grootschalige kernenergie is uiteindelijk goedkoop, maar niet overal zo maar te realiseren.

Als het SMR-concept beschikbaar is, blijft natuurlijk het lokale democratische proces over om voor de omgevingswet een vergunning te krijgen met inspraak van alle betrokkenen.
Het uitbannen van fossiele brandstoffen en de afhankelijkheid van verkeerde regiems, is een van de drijvende krachten, met behoud van welvaart voor de burgers.

Opletten hoe de ontwikkelingen gaan

Wat betekent dit voor ondernemers in Raalte? In ieder geval goed opletten wat er Europees en landelijk gebeurt. Op EU-niveau is er een steeds positievere kijk op kernenergie, en met de plannen van het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk, kan de ontwikkeling wellicht een versnelling krijgen. Als het zover is zijn er ook voor Raalte mooie kansen om in deze technologie in te stappen.

Bestuurders en burgers in Raalte zouden actief hun politieke middelen kunnen aanwenden om het onderwerp op de agenda van de landelijke en Europese politiek te houden.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

2 gedachten over “Salland deze Week: Raalte moet zich voorbereiden op een kleine kerncentrale, het SMR-systeem”

  1. (alweer) stof tot nadenken.
    Ik vind het een uitermaate goede ontwikkeling, en het zou HET antwoord kunnen zijn op heel veel actuele problemen.
    Ik ben met name benieuwd hoe de milieuclubs hier tegenover staan…
    Bij dit soort zaken mis ik steevast hun inhoudelijke reacties, ze blijven dan angstvallig stil. Of roepen iets vaags en niet actueels over het afval.

  2. Harrie Kiekebosch
    Harrie Kiekebosch

    Ik ben geen milieuclubje, maar ik vind dit heel interessante ontwikkelingen. Maar we moeten niet denken dat we met genoeg groene energie het probleem getackeld hebben. Consumptie moeten we ook het hoofd bieden. We hadden in Nederland al in april de grondstoffen op die de aarde in een heel jaar maakt.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.