In Salland deze Week plaatsen we iedere zondagmorgen een aantal stellingen. Die bedenken we het liefst samen met Salland. Dus als jij ook een stelling wil lanceren, mail het ons naar info@opinieinsalland.nl. Reageren? Graag.
Deze tijden bewijzen dat een basisinkomen zo gek nog niet is
Nu de wereld plat ligt komt pijnlijk naar boven dat de vitale beroepen het slechtst gewaardeerd zijn. Terwijl de Rabo miljarden winst maakt en Jumbo de Formule1 laten mensen in de zorg en het onderwijzers nu zien wie er echt toe doen.
Geld is het sturende mechanisme erachter en het rotte is dat egoïsme daarbij een betere eigenschap is dan zorgzaam willen zijn. Een basisinkomen zou de oplossing zijn. Gewoon iedereen vanaf 18 jaar een vast inkomen van de overheid, waar je geen recht op hebt als je werkt. Meer verdienen kan dus makkelijk, aan de onderkant door de mand vallen kan niet.
Dan heb je meteen ook een vangnet voor al die ondernemers die nu failliet dreigen te gaan. En de winkelstraat is ineens weer levensvatbaar.
De mythes ‘maar dan gaat niemand meer werken’ en ‘dat is onbetaalbaar’ schijnen onwaar. Het is juist heel makkelijk betaalbaar omdat je alle controlesystemen (UWV) kunt afschaffen, net als studiebeurzen, wajongregeling, ziekte-uitkering, what ever. En 90 tot 95 procent van de samenleving kiest voor te werken, omdat dat een prachtige sociale activiteit is. Dat kun je wellicht nu wel bevroeden, met een dreigende lock down in het verschiet. Aan de andere kant zullen werkgevers zich verplicht voelen aantrekkelijke baantjes te bieden. En – dat lijkt de grootste winst – mensen krijgen serieus de tijd te kiezen voor opvoeden of ander vrijwilliig werk.
Het zou nu een prachtige tijd zijn in Salland met een proeftuin te beginnen! Toch?
Ieder dorp een windmolen, doorpakken dan maar?
Raalte en Olst-Wijhe gaan anders om met de energietransitie. In Olst-Wijhe wil de gemeente als geheel vijftig procent van de energiebehoefte duurzaam opwekken. Raalte heeft ieder dorp afzonderlijk die opdracht gegeven.
Die verschillende opvatting leidt er toe dat een stevige strijd tegen windmolens in een dorp in Olst-Wijhe dat een ander dorp dan de molen krijgt. Andersom leidt het er in Raalte toe dat Raalte-dorp een gigantische productie moet realiseren en dat een kleiner dorp er makkelijk afkomt, terwijl daar misschien wel veel betere windopties heeft. Maar een dorp gaat vast niet meer doen dan nodig. Terwijl Raalte ook heel veel energie verbruikt omdat het als hoofdkern allerlei functies vervult voor de kerkdorpen.
Uit info-avonden blijkt overigens dat dorpen vaak best bereid zijn een windmolen of groot zonnepark te accepteren. Als ze er zelf ook maar beter van worden. Dat is deels ook tactiek. Vragen of je zelf de transitie oppakt, of dat de gemeente dat voor je doet. ‘Nou, laten we het dan zelf maar doen’. Dan heb je de vraag wel of geen transitie omzeild.
Daarom een simpel voorstel: begin met één windmolen per kern en bekijk voor de resterende energiebehoefte Sallandbreed naar de beste locatie van windmolens.