Salland deze Week over ‘dat gezeik van een stikstof-veganist’

Het heeft wel iets rechtvaardigs, dat als je als politieke partij het land naar de kloten helpt, dan je dan nu ook maar aan het roer moet staan om het schip weer in goede banen te koersen. Maar op de een of andere manier glijdt de dommigheid van de VVD af. Zelfs nu krijgen Groen Links en D66 de schuld van het beleid.

Interessant? Deel het artikel

actie boeren denne eigen foto

In Salland deze Week plaatsen we iedere zondagmorgen een stelling. Die bedenken we het liefst samen met Salland. Dus als jij ook een stelling wil lanceren, mail het ons naar HierinSalland. Reageren? Graag.

GL en D66 mogen er best trots op zijn dat ze de schuld krijgen van de stikstofmaatregelen. Het is niet niks als je in de schoenen geschoven wordt dat je het land en de aarde aan het redden bent, terwijl Rutte dit gave land verkwanselt aan groot kapitaal en oververhitting.

Nu de stikstof weer iets is gaan liggen en de media geen kansen meer zien het vuurtje nog wat op te stoken, toch nog even wat kanttekeningen, die we de afgelopen week vanaf Sallandse grond binnen kregen.

Vraag Antwoord

Waarom moet een programma als Even tot Hier uitleggen waar het allemaal van komt en wat de dodelijke gevolgen van stikstof zijn?
Omdat de journalistiek commercieel is en meer gebaat is bij spannende radio, tv en krantenartikelen dan bij heldere uitleg. Zo ging het van de week ineens ook over fractievoorzitter Hermans die van slag was dat Wilders haar een tassendrager noemde. Vroeger stond zoiets in Privé.

Waarom hebben VVD en CDA het zover laten komen?
Omdat we iedere vier jaar verkiezingen hebben en dan kun je beter scoren op korte termijn dan goede dingen doen voor de lange termijn. De VVD heeft haar klanten zitten bij vervuilende ondernemers, het CDA bij vervuilende boeren.
Daar komt bij dat Henk Bleker, die de boeren aanzette tot schaalvergroting, een erebaantje als staatssecretaris kreeg omdat hij het CDA in zijn rol als partijvoorzitter zover kreeg de PVV het kabinet binnen te loodsen. Die kon dat werk niet aan. Maar dat is lastig toegeven.

Waarom zijn de boeren zo boos op anderen dan de schuldigen?
Omdat de vakbladen van de boeren ze opnaaien. Als je bladen als Veldpost en Nieuwe Oogst leest, lees je één grote stemmingmakerij, waarbij iedereen en alles het gedaan heeft, behalve de partijen die het gedaan hebben.

Journalisten moeten toch neutraal en objectief zijn?
Nee hoor, journalistiek kent niet eens een beroepsgroep. Iedereen kan zich journalist noemen. Er is wel een Raad voor de Journalistiek, maar daar zijn bijvoorbeeld BNN/VARA en De Telegraaf niet eens bij aangesloten. De boerenvakbladen worden betaald door de adverteerders en dat zijn bedrijven die belang hebben bij boerenbedrijven met grote omzet. Veevoederverkopers bijvoorbeeld, farmaceuten, vlees- en melkverwerkers. Die hebben belang bij veel import van voer, veel export van producten, dat de mest hier achter blijft zal hen een zorg zijn.
Je kunt journalistiek er dus alleen maar op vertrouwen dat ze de wet niet overtreden, maar ze mogen zo subjectief zijn als ze maar willen.

Om wat voor bedragen gaat het dan?
Dat is een heel ingewikkelde. De bedragen om de boeren nu uit te kopen? Miljarden, die we als belastingbetaler op moeten hoesten. Hadden we toch beter iets duurder biologisch eten kunnen kopen.

Hoe dan ook: we hebben de winsten van For Farmers, De Heus, Rabobank en Friesland Campina eens op een rijtje gezet. Daar hebben we de winst van AH en Jumbo bij opgeteld, want die betalen schandalig weinig aan de boeren om er vervolgens zelf belachelijke winsten aan over te houden. De genoemde bedrijven maakten in 2021 met elkaar zes en half miljard winst! Nettowinst, daar zijn alle kosten al vanaf, ook de belasting (als ze die moeten betalen van de VVD).

Het is niet voor niets dat deze bedrijven de actievoerende boeren ondersteunen. Ze leveren diepladers voor trekkervervoer en bussen om de boeren in Den Haag te krijgen. Van Caroline van der Plas en haar BBB wordt beweerd dat het vooral een marketeringstrategie is van een PR-bureau van de agrarische industrie, ReMarkAble, uut Deventer.

Maar al die boeren uitkopen, dat is toch niet te betalen?
Nou, als al die bedrijven die geld verdienen over de ruggen van de boeren, nu eens vier jaar de helft van hun winst beschikbaar stellen aan de boeren, dan hebben we in vier jaar 13 miljard stuk te slaan om de boeren sector om te turnen tot een heel gezonde sector, waar ze heel gezond eten produceren, vooral voor de Nederlandse markt.

Als onze boeren niet meer exporteren, gaat de rest van de wereld dan geen honger lijden?
Nee hoor, ze krijgen dan juist de kans zelf landbouw op te zetten. Lokale kippenboeren in Afrika gaan en gingen failliet omdat ons kippenvlees in hun vriesvakken (met Europese subsidie) goedkoper was dan eigen lokaal kippenvlees.

En wat is de rol van de LTO dan? Die komen toch op voor de boeren?
Je hoort het al wel aan de naam die Gert-Jan Oplaat aan zijn eigen beroep geeft. Hij is woordvoerder van de pluimveeverwerkende industrie. Een heel vieze naam voor werken met levende have. Hij dient niet het belang van de kippen (daar hebben we er in Overijssel 10-miljoen van), hij dient het belang van de industrie, maar hij doet alsof dat het belang van de boeren is.

Bij LTO is dat net zo. Die dienen het belang van de industrie, maar zeggen dat ze het belang van de boeren dienen. Ze dienen in elk geval niet het belang van voedsel, natuur en de aarde. Net als de rookindustrie dat doet, draait LTO zich overal met de kont in. Maak maar eens netwerkkaarten van Stimuland, IJssellandschap, Land van Waarde, Salland Loont, Salland eet en boert Bewust, Kracht van Salland, Leader Salland, relaties tussen wethouders en LTO, jobhoppen van ambtenaren met LTO, geborgde zetels in Waterschap… overal zit LTO er tussen. Ze zeggen dat ze opkomen voor de boeren, maar, zoals een melk-boer het vertelt: ze spreken de boeren bijna nooit, ze zitten wel iedere week te vergaderen met de politie, met de Rabobank, met Friesland Campina en met For Farmers.

En nu?

Nu VVD en CDA eindelijk aan de lat staan, heb je kans dat we straks nog rechtser gaan stemmen. Totdat ook die partijen (als Ja21 en BBB) toe moeten geven dat het niet anders kan. Lokaal anders stemmen maakt niet uit. VVD Hellendoorn noemt een uitkering een hangmat, VVD Olst-Wijhe voert bijkans een links beleid. VVD Raalte heeft maling aan verkiezingsuitslagen. En van de rentmeesters van onze aarde moet je het ook niet hebben. Als het aan het CDA ligt gaan we de te late actie van het kabinet toch nog weer eens vertragend op een hoop gooien en gaan we eigen plannen maken. (En gaan ze zonder schroom zondag weer vooraan in de kerk zitten.) En dat terwijl de landelijke politieke CDA-broeders net hebben gezegd dat zo goed als alle boeren in Olst-Wijhe wel op kunnen doeken…

 

 

 

 

 

Het beste kun je voortaan biologisch en lokaal eten kopen. Dat is op de lange termijn het goedkoopst, En je helpt er de boer tenminste mee. Die kan wel wat hulp gebruiken.

Toch?

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

2 reacties op “Salland deze Week over ‘dat gezeik van een stikstof-veganist’”

 1. Avatar

  Helder artikel waar de feiten goed benoemd worden. Naast de winsten van de genoemde bedrijven, zou ook een deel van hun vermogen gebruikt kunnen worden om tot een gezonde sector te komen. Net zoals de banken zelf een deel van de oplossing voor de kredietcrises hebben moeten betalen. De vervuiler betaalt, en dan bedoel ik niet de boeren. Die hebben recht op een duurzaam verdienmodel, en de genoemde bedrijven moeten worden gedwongen dat verdienmodel aan de boeren te leveren.

 2. Avatar

  Ik snap de boeren niet zo goed. Zij zijn en noemen zich ondernemers. Als ondernemer kijk je toch naar alle factoren die van invloed zijn op je bedrijfsvoering, en in het geval van veehouder weet je toch al sinds de jaren 70 dat er allerlei lapmiddelen ingezet zijn om je sector overeind te houden, variërend tussen melkquota, landbouwsubsidies en te nemen technische maatregelen in je bedrijf om de uitstoot te beperken? Met andere woorden: als ondernemer moet je toch voldoende voelsprieten hebben om te weten dat de gehele sector bedrijfseconomisch bekeken niet erg florissant is ???

  Klagen protesteren en wetenschap ontkennen is dan wel een makkelijke Calimero-uitweg. Ik zie een sector die jarenlang overeind is gehouden door de belastingbetaler en door een halfzachte overheid steeds is geforceerd om halfzachte technische oplossingen door te voeren in het bedrijf. Uiteraard zijn deze kosten ook weer doorgevoerd naar de klant.
  Elk bedrijf in elke sector heeft te maken met maatregelen, veranderende wetgeving en daarmee samenhangende investeringen. Als het goed is heeft dit altijd wel enig vorm van rendement opgeleverd. Kortom slecht ondernemerschap in een door de voedselverwerkende en grootgrutter verpeste sector.
  Het vangnet van de overheid wordt ingezet om deze bedrijven uit te kopen. Elk ander bedrijf mag failliet gaan, waar zitten de verschillen?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.