Morgen naar school met een trommel zonder rommel

De vakanties zitten erop. Morgen gaan de kinderen weer naar school. Mooi moment om even stil te staan bij het initiatief Trommel zonder Rommel. Want heel veel kinderen blijven over, dus eten uit een broodtrommeltje.

Interessant? Deel het artikel

trommel zonder rommel
Afbeelding uit de brochure Trommel zonder Rommel

Het initiatief Trommel zonder Rommel ontstond nadat de GGD’s in gesprekken met scholen opmerkten dat lunchtrommels vaak ongezond gevuld waren. Dat een groot deel van de broodtrommels van kinderen op de basisschool een ongezonde vulling hadden bleek ook uit onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam en Wageningen University & Research. Onderzoekers bekeken de inhoud van 487 lunchtrommel en zagen dat veel kinderen (43%) een suikerhoudende drank mee naar school namen terwijl slechts een klein deel groente (6%) of fruit (5%) meekreeg.

Is gezond eten wel duurder?

Afbeelding uit de brochure Trommel zonder Rommel

Gezond eten is vaak veel duurder, is een veel gebruikt argument voor het ongezonde eten dat we naar binnen werken. Maar klopt dat argument eigenlijk wel? Natuurlijk is het zo dat goedkoop vlees goedkoper is dan duur vlees en dat dure wijn duurder is dan goedkope wijn. De bitterballen bij de Aldi zijn goedkoper dan bij de AH. Maar: geen vlees is gezonder en goedkoper, water en thee beter dan wijn en geen bitterballen kan ook hè!

trommel zonder rommel
Afbeelding uit de brochure Trommel zonder Rommel

Het is wellicht eerder de kennis die je hebt van voedsel waarmee je bepaalt wat je in je winkelwagentje stopt. Tachtig procent van wat de supermarkt verkoopt staat niet eens in de schijf van vijf en voor de aanbiedingen die ze doen geldt nog een veel hoger percentage. Dus ga liever niet uit van hun tips en adviezen. Dan gaat het namelijk om vet, zout en suiker, waarmee je de maag vult en je leven verkort. Slechte eters leven zo maar zeven jaar korter!

trommel zonder rommel
Afbeelding uit de brochure Trommel zonder Rommel

Maar jong geleerd is oud gedaan. Dus ouders en opa en oma, zorg dat er lekker en gezond eten in dat schooltrommeltje van de (klein)kinderen zit. Hoe dat regelt? Het initiatief Trommel zonder Rommel zet hierop in door middel van bewustwording en inspiratie. Op de website en het landelijk verspreide inspiratieboekje (waarvan je een aantal afbeeldingen bij dit artikel ziet) komen ouders meer te weten over gezonde voeding. Ook krijgen zij tips die het maken van een lunch voor kinderen makkelijker maakt.

Trommel zonder Rommel-les

Speciaal voor het initiatief ontwikkelde Smaaklessen lessen waarin kinderen met hun lunchtrommel aan de slag gaan. In de lessen leren ze meer over een gezonde lunch, lunchproducten in de Schijf van Vijf en bedenken ze nieuwe lunchrecepten met de broodjesbouwer.

Aan de start van het schooljaar (2023-2024) maken 400 schoolklassen gebruik van de Trommel zonder Rommel-les. Zij worden voorzien van gratis lesmateriaal en snackgroente die tijdens deze les gegeten kunnen worden.

trommel zonder rommel
Afbeelding uit de brochure Trommel zonder Rommel

Trouwens het is niet alleen zo dat jong geleerd oud gedaan is. Goed voorbeeld doet goed volgen en practice what you preach is de beste manier van opvoeden. Dus volwassene: pak het zelf ook maar aan. Daar ga je het nieuwe seizoen nog veel plezier van beleven op de sportschool, tijdens je werk en ’s nachts als je slaapt. Want een gezond lijf slaapt ook veel beter.

Dit artikel is gebaseerd op een nieuwsartikel van Groen Kennisnet.

V1-TROMMEL-ZONDER-ROMMEL-LR

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.