Salland deze week: Megastallen en participatie gaan niet samen

Interessant? Deel het artikel

varkens megastal

In Salland deze Week plaatsen we iedere zondagmorgen een stelling. Die bedenken we het liefst samen met Salland. Dus als jij ook een stelling wil lanceren, mail het ons naar OpinieinSalland. Reageren? Graag.

De politiek van Raalte gaat deze week in gesprek over een eventuele megastal in Heeten. Opiniërend of raadgevend vergaderen, zoiets noemen ze dat. Je weet, dat dan de helft van de samenleving al weg is. De resterende aanwezigen strijden het hardst om het welles en het nietes. Maar als je als gemeente nu anno 2021 in gesprek gaat over megastallen, dan moet je nooit meer zeggen dat je participatie hoog in het vaandel hebt. In het Raalter woordenboek staat dan

Participatie: Mooi woord voor ‘bla bla bla’

Of zouden ze in Den Haag en Brussel het adres van de gemeente Raalte niet goed hebben genoteerd. Dat de notities over stikstof, fijnstof, dierziektes en kans op virussen die overspringen alleen maar in Olst-Wijhe terecht komen. Dat ze daarom in de rest van Nederland boeren uitkopen om de natuur te redden en dat Raalte nog aan het uitbreiden is. Dat zal toch niet?

Donderdag had Nieuwsuur een item over boze boeren die uitgekocht werden. Daar bleek de participatie ook ver te zoeken. Een hoog opgeleide rechter met Wassenaarse r was uitgerukt om de waarde van een boerderij te bepalen. “En dit zijn de deskundigen die ik er voor meegenomen heb”, waarbij ze niet naar de boer wees, maar naar drie in maatpak gestoken heren – een met hoed – die voor de gelegenheid snel even nieuwe laarzen hadden gekocht. Want deze buiten-werkdag zou wel eens door de modder kunnen gaan.
De boer later: en toen we in de rechtszaal zaten zat de rechter vooraan, daarna de deskundigen, toen nog een legertje advocaten en dan wij, helemaal achteraan, met de rug tegen de muur.

Participatie: Mooi woord voor ‘bla bla bla’

De boeren aan het woord in Nieuwsuur, hadden de indruk dat ze te weinig voor hun bedrijf gekregen hadden in die verplichte uitkoop. Tuurlijk, als je zo behandeld wordt heb je dat idee ook als je wel royaal schadevergoed wordt.

Wat is dat toch met een overheid waar de Raad van State, de Belastingdienst en de IND veroordeeld worden tot racisme, met communicatieafdelingen waar de wethouder altijd al in de tweede alinea van het persbericht mag zeggen hoe ie goed die is, met ambtenaren die zich verschuilen achter rigide regelgeving terwijl regels eigenlijk een middel zijn, bedoeld voor de sturing en niet het doel op zich.

Zou dat komen omdat ze geen concurrentie hebben?

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Partnerbijdragen

1 reactie op “Salland deze week: Megastallen en participatie gaan niet samen”

  1. Avatar

    Geachte redactie,
    Aan de stelling hoeft niets te worden toegevoegd. Daar kun je het in alle redelijkheid slechts volledig mee eens zijn. Overigens, binnen het Raalter gemeentebestuur staat het woord “participatie” blijkbaar (achter voorgehouden hand) synoniem voor de opgestoken middelvinger.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *