Salland deze Week: meer doden in het verkeer, maar niet in Salland?

Er sterven meer mensen in het verkeer. Niet zo gek na de coronajaren. Toch is dat cijfer reden om paniek te zaaien. Als je niet oppast heb je zo maar meer asfalt. Maar juist als je je veiliger voelt wordt het pas gevaarlijk...

Interessant? Deel het artikel

N35 file

In 2022 zijn er meer mensen verongelukt in het verkeer dan de jaren daarvoor. Volgens voorlopige cijfers van Smart Traffic Accident Reporting (STAR) is het van 491 naar 578 gegaan. Dat is het aantal ongevallen met minstens een dode ter plekke. Dus meerdere doden of later doodgaan is daar niet in meegeteld.

Wil jij een bijdrage leveren aan Salland deze Week, stuur dan een mail naar info@hierinsalland.nl

De cijfers zijn voer voor discussie: is het wel veilig op de weg? Komt het door elektrische fietsen? Moeten we de helmplicht invoeren? Zouden wegen niet veiliger moeten? Meestal leidt dit soort discussies tot meer asfalt, meer ongelijkvloerse kruisingen, dat soort maatregelen. Onderzoek wijst al sinds jaar en dag uit dat daardoor het verkeer alleen maar onveiliger wordt. Je voelt je immers veiliger en let daardoor minder goed op. Maar dat onverwachte resultaat wordt niet omarmt door politci, omdat die steeds maar denken dat ze meer zetels krijgen met meer asfalt.

Je ziet dat al aan de discussie op zich: de cijfers zijn nog niet eens uitgekristalliseerd, er is helemaal geen beeld waar de verkeersdoden vandaan komen, maar toch schrijven alle media er al over en zonder het precies te weten slaan ze er al een slag naar. Koren op de molen voor vroemvroem-partijen en -partijtjes.
We hebben maar weinig het argument gehoord dat de stijging ook wel eens een relatie zou kunnen hebben met corona: twee jaar heel weinig verkeer, en toen ineens veel meer auto’s en minder openbaar vervoer.

We moeten de Overijsselse vroemvroemers toch teleurstellen, want qua stijgingscijfers staan we in het rechter rijtje. Onder in Nederland is het op de weg een stuk gevaarlijk dan hier zo, absoluut, maar ook qua stijging. Dus als het rijk al extra geld moet vrijmaken voor meer asfalt (wat dus weggegooid geld is in termen van veiligheid), gaat dat niet naar onze provinciale wegen.

(tekst gaat verder onder de foto)

Bron: SWOV, Den Haag, 2022.
Bron: SWOV, Den Haag, 2022

Er zijn wel maatregelen die zeker helpen: buiten de snelwegen nergens meer harder dan 80, overal een inhaalverbod en bumperkleven beboeten. Maar precies dat zijn dingen waar we niet aan willen. We willen wel meer veiligheid, maar wensen er zelf niet naar te handelen. We kleven onze auto op de bumper van een voorganger, snijden wielrenners af als we er last van hebben en willen altijd een minuutje eerder over zijn op de eindbestemming. Maar Cruijff zei al: als je te laat of te vroeg bent, ben je niet op tijd vertrokken.

BurgerBelangen

BurgerBelangen Raalte wil dat de politie journalisten op de hoogte houdt van ongevallen. Dat gaat nu automatisch. Je kunt het zelf ook volgen: via http://www.p2000-online.net/ijssellandf.html mis je geen oproep van toeters en bellen in de regio. Journalisten zijn daar gek op. Het verkoopt goed. Maar die openbaarheid gaat er af. De politie wil er niet altijd direct pottenkijkers bij. Want het gaat journalisten vooral om de meest spectaculaire plaatjes, snel een verhaaltje er onder en de clickbaits vliegen de kassa weer vol. Kom niet met journalistieke objectiviteit of neutraliteit aan: het is een vrij beroep, iedere gek kan zich journalist noemen.

We hebben fractievoorzitter Michel Brinkhuis van BurgerBelangen om uitleg gevraagd: “Berichten in de media zoals De Stentor of Hier In Salland helpen om ergens een beeld van te vormen. Het is theoretisch, maar stel dat je in de media veel leest over ongevallen op een bepaalde weg zoals de N35, dan kan dat een eerste aanleiding zijn om je ergens verder in te verdiepen. Door bijvoorbeeld officiële ongevalscijfers op te vragen.” “Verslaggeving in de media kan een beeld geven van een gevoel van (on)veiligheid bij een bepaald gebeurtenis, of reeks gebeurtenissen (ongevallen, branden waarbij schadelijke stoffen vrijkomen, drugscriminaliteit, geweldsincidenten etc.). Dat kan voor de politiek een signaal zijn (maar hoeft natuurlijk niet het enige signaal te zijn) om daarop te acteren.”

Gevaar van dat standpunt is dat sensatienieuws dus meespeelt in een standpuntbepaling.
Wist je dat Telegraaflezers banger zijn dan Volkskrantlezers?
Als je voor de ongevallencijfers  RTV Oost volgt, zou je denken dat Twente veel gevaarlijker is dan Salland, dan de Kop van Overijssel, want hoe verder weg van thuisbasis Hengelo, hoe minder voelsprieten in de samenleving.
En zo is dat bij de Stentor natuurlijk niet anders. De krant rukt terug uit de haarvaten van de samenleving, de professionele journalisten laten de ongevallen over aan ‘scanner-fotografen’ die stad en land afcrossen voor een snelle foto. We kennen voorbeelden van IJsselland-fotografen die zo snel ter plekke waren na een melding op het politiesysteem, dat ze de weg al vast afzetten en het verkeer omleidden, nog voordat de politie er was. Ze hadden er speciaal pillonnetjes voor aangeschaft. Mooi verhaal, maar of dat meegenomen moet worden voor politieke beeldvorming? Kun je dan niet veel beter gewoon het jaarverslag met alle cijfers afwachten?

Misschien wel als je over vier jaar weer herkozen wil worden.
Maar de verkeersveiligheid wordt er natuurlijk niks beter van.

PS:
Lees anders ook deze recensie er nog eens op na: https://hierinsalland.nl/recensie-shared-space-met-zn-allen-op-dezelfde-weg-is-een-stuk-veiliger/

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.