In Salland deze Week plaatsen we iedere zondagmorgen een stelling. Die bedenken we het liefst samen met Salland. Dus als jij ook een stelling wil lanceren, mail het ons naar OpinieinSalland. Reageren? Graag.
Olst-Wijhe roept haar burgers op mee te denken over waar er nog bezuinigd kan worden. Opiniemaker Gosse Jongstra twijfelt. Bij een eerdere crisis praatte hij ook mee (stelde hij voor wat efficiënter te werken) en daar zag hij niks van terug (zoals de meepraters bij de omgevingsvisie die het roer om willen, ook niks terug zien van hun inbreng). Gosse draait het nu om: hij wil wel meedenken, maar dan alleen als hij ook mee mag praten als er weer meer uit te geven valt.
Dat gemeenten moeten bezuinigen komt overigens door de immens populaire Rutte, die met zijn kabinetten rijkstaken naar de gemeente verschoof en tegelijk het beschikbare geld met twintig procent verminderde. In Olst-Wijhe is de wethouder Financiën ook van de VVD. Moet die niet in Den Haag zijn met zijn vraag, in plaats van bij zijn inwoners? Moet Raalte eigenlijk bezuinigen? De wethouder Financiën is daar ook van het Milieu, waar hij niet zoveel geld aan uitgeeft. Er lijkt daar geld zat. Zoveel, dat ze zich een vijfde wethouder (van de VVD) kunnen permitteren.
Door de samenleving om hulp te vragen passeert Olst-Wijhe de gemeenteraad. Wie is er hier nu de vertegenwoordig van het volk! Door mee te willen praten in goede tijden, passeert Gosse de gemeenteraad ook. Is participatie eigenlijk niet hetzelfde als zeggen dat onze gemeenteraden niet functioneren?
Het Zaagmansberaad
Dat vraag ik me natuurlijk ook af. Hebben we daarvoor niet de gemeenteraad gekozen. Om de beste besluiten te nemen voor onze gemeente en haar inwoners. Dat moeten ze ook vooral doen. Maar dat betekent toch niet dat we ons dan vier jaar lang nergens meer mee hoeven te bemoeien. Er zijn natuurlijk al spreekrecht in de raadvergadering, mogelijkheid tot bezwaarmakerij, buurtschouwen met de wethouder, kernenbezoeken, etc. Dat gaat vaak over incidentele zaken. De raad wordt gekozen voor vier jaar. In die vier jaar kan er veel veranderen. Niet zo gek om tussentijds de mening van de samenleving te peilen. Niet voor elk wissewasje. Ook niet alleen bij moeilijke beslissingen (bezuinigingen), maar ook bij b.v. creëren van nieuw beleid / initiatieven. In Deventer wordt gesproken over instellen van een Burgerberaad. (Zie elders op deze site). Ik betwijfel of het permanent instellen van zo’n meepraatlaag een goed idee is. Weer een instituut erbij. Meepraten moet ook leiden tot meer betrokkenheid en dialoog. Tussen bestuur en bewoners en tussen bewoners onderling. Zouden we niet halverwege een raadperiode een burgerraadpleging kunnen doen. Het Zaagmansberaad. (Naar de flauwe kantoorgrap dat woensdags om 12 uur Zaagmans voorbijkomt). Het onderwerp hangt af van wat er de komende jaren gaat spelen. De vorm kan verschillen. Het moet wel gewicht hebben. Het mag niet vrijblijvend zijn. Zo kan de burger invloed uitoefenen halverwege twee verkiezingen.