Salland deze week: makkelijke mensen veranderen de wereld niet

Interessant? Deel het artikel

nobel

In Salland deze Week plaatsen we iedere zondagmorgen een stelling. Die bedenken we het liefst samen met Salland. Dus als jij ook een stelling wil lanceren, mail het ons naar OpinieinSalland. Reageren? Graag.

Over doden niks dan goeds. Dat is een gezegde dat wellicht niet helemaal van toepassing is op Peter R. de Vries, maar pijnlijk genoeg ook weer wel. De Vries was vaak een verguisd man. Nu hij vecht voor zijn leven hoor je andere geluiden over hem.

Bij Alfred Nobel ging dat trouwens anders. Nobel las een necrologie over zichzelf omdat een krant hem dood waande terwijl dat helemaal niet zo was. Dat stukje over zijn leven was niet bepaald liefdevol. Hij had immers dynamiet uitgevonden en was rijk geworden door wapenhandel. De ‘slechterik’ kreeg wroeging en schonk zijn vermogen – zo bleek toen ie echt overleden was uit zijn erfenis – aan baanbrekende resultaten: de Nobelprijzen.

Mark Rutte was milder over De Vries, die vooral ook een heel lastige luis in de pels was, “maar met makkelijke mensen verander je de wereld niet,” voegde hij toe. Er zit veel meer in die boodschap dan je zo op het eerste gezicht zou denken. Bijvoorbeeld dat Nederland op allerlei lijstjes waar je graag bovenaan wil staan, op dit moment onderaan staat. Hoe dat komt bewijst het Nederlands elftal. Zet een makkelijk mens voor de troepen en er komt niks van terecht. Rutte over zichzelf: “Ik heb geen visie.” Precies dat gemak doet ons land het ravijn indonderen.

Het verschil tussen Olst-Wijhe en Raalte zit ‘m ook in visie. Olst-Wijhe is autonoom, heeft kritische raadsleden en wethouders die op de barricades durven gaan staan. Raalte wordt bestuurd door de LTO. CDA en GemeenteBelangen laten zich ringeloren door die belangenbehartiger zonder achterban. Dan krijg je een gemeente die roundup verbiedt versus een gemeente die er niet eens over wil praten, een gemeente die tiny houses ontwikkelt versus een gemeente met politici die zeggen ‘dat toch niemand dat wil’, een duurzame wethouder die zelf het groene voorbeeld geeft versus eentje die nog niet eens zonnepanelen heeft, scholen voor de toekomst versus ‘laten we het houden zoals het is’, een kloppend versus een zieltogend winkelcentrum.

Je verandert de wereld niet met makkelijke mensen. Je zou juist die moeilijke mensen op een voetstuk moeten zetten. Een Nobelprijsje zou niet gek zijn. Toch?

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.