Salland deze Week: LTO en BBB zakken door het ijs, ze zijn tegen de boer en voor het grote geld

Terwijl het Rijk (eindelijk) met goede maatregelen komt om boeren uit hun financiële nood te redden, geven LTO en BBB aan dat ze tegen zijn. Zij willen de stikstofmaatregelen van tafel, waarmee ze hun ware gezicht laten zien: ze zijn voor de bedrijven die hun geld verdienen aan de boeren, de boeren kunnen stikken.

Interessant? Deel het artikel

211002harrie

In het boek ‘Hoe verander je een mening’ staat een mooi voorbeeld van een groep Amerikanen die op basis van een CV van een klimaatdeskundige 100 procent wil aannemen dat de man inderdaad klimaatdeskundig is. Als de helft van de groep verteld wordt dat de man denkt dat het klimaat verandert door de mens, vinden de Republikeinen in dat deel van de groep hem ineens helemaal niet meer deskundig, de Democraten nog wel. Aan de andere helft wordt verteld dat de deskundige denkt dat de mens niks te maken heeft met klimaatverandering. Daar vinden de Democraten hem ineens niet meer deskundig, en de Republikeinen juist wel.

Salland deze Week besteedt aandacht aan onderwerpen die we samen met jou als Sallander oppakken. Als jij ook een onderwerp of opiniestuk hebt, stuur het gerust door naar info@hierinsalland.nl

Zo gaat het ook met ons stikstofbeleid. De minister kwam met een rapport dat tot tractoracties leidde, Remkes kwam met precies hetzelfde rapport en dat werd met open armen ontvangen. Van der Wal kon dus verder met haar eigen voorstel maar zei dat het het rapport van Remkes was. Media zijn voor een belangrijk deel schuldig aan dat proces. Ze doen aan beeldvorming, jagen de boel op, want dat verkoopt goed.

Onderdeel van dat rapport is boeren uitkopen die te dicht bij natuurgebieden zitten. Afgelopen vrijdag werd dat gepresenteerd: een ‘superplusregeling’, een eenmalige uitkoopregeling voor ‘piekbelasters’. Dan wordt er minder stikstof uitgestoten en kan dat natuurgebied verder bezig het klimaat op aarde zo in stand te houden dat de mens daar als diersoort op kan overleven.
Voorstel van de minister is boeren uitkopen tegen een bedrag van 125% van de waarde van het bedrijf. Dus stel: het bedrijf is vier miljoen waard, dan krijgt de boer er vijf. Hij is vrij op dat aanbod in te gaan, maar doet hij het niet, dan kiest hij tegelijk voor strengere CO2-maatregelen. Tussen wel en niet meedoen zijn er nog varianten voor steun om over te schakelen naar minder natuurverwoestende landbouw. (De Stentor probeert met ‘maar als boeren niet meewerken dreigen aanzienlijk strengere milieueisen, doorgaan wordt dan lastiger’ alvast weer een bommetje onder het proces te gooien. RTV Oost lijkt een speciale verslaggeefster op het tegenwerken van de transitie gezet te hebben.)

BBB is sceptisch over het plan. Daarmee geeft de partij te kennen dat ze niet achter de boer en een betere natuur staat, maar dat ze achter de grootgeldverdieners aan de boer staat: de veevoederbedrijven, de landbouwmachineverkopers, zuivelindustrie, banken, de slachterijen. Dat zijn allemaal partijen die belang hebben bij groot, groter, grootst.
Dat BBB die kant kiest komt omdat de partij niet meer dan een marketingproduct is van het Deventer reclamebureau Remarkable, dat veel klanten heeft die hun geld verdienen aan de boeren. Dat zeggen ze overigens zelf ook hoor, dat je niet denkt dat we iemand zwart maken.

LTO zegt in De Stentor dat het plan in de buurt komt. Maar tegelijk wil de landbouworganisatie dat de overheid illegale boeren legaliseert, blijkt uit de brandbrief van LTO over de PAS-melders eerder deze week. Als je nog steeds die onwettige en dus onmogelijke weg wil inslaan, dan ben je er niet voor de boer. Dat LTO zich zo opstelt ligt aan de netwerkkaart waarin de organisatie zich bevindt. Er zijn zo ontzettend veel lijntjes die van en naar LTO gaan, dat heeft een onmogelijke wirwar van belangen tot gevolg. Zolang de overheid daar geen enkel probleem nee lijkt te hebben en LTO als de belangenbehartiger van de boer blijft zien, kan ze ook gerust haar gang gaan.
Dat LTO nog als woordvoerder van de boeren gezien wordt is op zich trouwens ook al vreemd: amper een derde van de boeren is lid. En waarom eigenlijk? Misschien wel omdat het je toegang geeft tot informatie of korting op aanschaf van zaken. Net als je lid bent van de ANWB: heus niet omdat je het eens bent met hun standpunten over filebestrijding, maar vanwege pech onderweg en misschien vanwege flinke korting op spullen uit winkel.

Toch draait LTO overal zijn kont in. Er zijn maar weinig natuurgerelateerde activiteiten waar LTO niet een vinger in de pap heeft. Dat gaat tot in gemeenteraden, colleges, provinciale staten, waterschap of directies van Stimuland en IJssellandschap. Dat je ’s morgens bij LTO werkt en ’s middags bij de gemeente Raalte, het kan gewoon. Bij Stimuland brengen ze een rapport uit in opdracht van de Zuivelindustrie, waarin ze suggereren dat het platteland niet zonder de boeren kan, terwijl uit het rapport blijkt dat de boeren dat zelf denken. De directie van IJssellandschap zegt nota bene tijdens de aftrap van De Groene Karavaan dat we meer landbouwgrond nodig hebben om in ons eigen voedsel te voorzien. Dat klopt alleen maar als we ons vlees-etende gedrag niet veranderen, maar dat zei ze er niet bij.

LTO participeert maar raak. Dat lijkt mooi, klinkt als een charitatieve instelling, die bereid is overal wel geld in te stoppen, maar in zo’n week als de afgelopen week blijkt de ware aard: ze zitten er om tegen te houden. Geen actie om die PAS-melders schadevrij te stellen, maar oproepen ze te legaliseren. De rest van de samenleving weet al lang dat de rechter niet meer legaliseert wat illegaal is, omdat het ons eigen voortbestaan op deze planeet betreft. Maar de LTO is daar nog niet achter. Wel meedoen met een landbouwsymposium met Stöppelhaene, maar niet over stikstof praten. En alle bobo’s schuiven aan. Overal is LTO op weg naar natuurinclusief, op weg naar, maar pas als het kan. Het kán al! Ze houden het juist tegen!

Als je echt achter de toekomst van boeren staat, dan bepleit je dat de overheid de dwangsommen overneemt die je de boeren oplegt. Daar is fiscaal wel iets op te bedenken. Intussen ondersteun je oplossingen om boeren uit te kopen of om te schakelen. Want dat is goed voor boer, burger, natuur en mens. Alleen iets minder goed aan de miljoenenbedrijven die verdienen aan de boer.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

11 gedachten over “Salland deze Week: LTO en BBB zakken door het ijs, ze zijn tegen de boer en voor het grote geld”

  1. Hier ben ik het helemaal mee eens. We moeten nu eenmaal veranderen. Dan verwacht je van vertegenwoordigers dat ze dat ondersteunen. Maar nee. LTO kan alleen achteruit denken.

    1. Stikstof als argument is niet goed te praten het hangt als een deken boven in de lucht, maar komt ook uit het buitenland. Dan zal heel Europa er aan mee moeten werken en boeren nabij Natura 2000 gebieden opkopen heeft dan geen zin . Ammoniak is lichter dan lucht.

  2. De pasmelders zijn geen illegale boeren, het zijn boeren die een door de overheid opgelegd vergunningstraject hebben gevolgd, een traject wat toestemming tot uitbreiding gaf en vervolgens tot grote investeringen van de boeren leide, deze groep tot illegaal bestempelen blokkeerd terecht elke oplossing

    1. Precies.
      En dan nog dat jubelen van veel mensen over die 125%… van wat? 125% van een behoorlijk gezakte marktwaarde gezien de huidige situatie. Laat de boer de projectontwikkelaar in de arm nemen en er zijn voordeel uithalen, in plaats onze (R)overheid die landbouwgrond duur gaat verkopen als bouwgrond. Want als we nu nog niet zien dat het om bouwgrond gaat… je hoort toch niemand over kippen en varkens, alsof daar geen stikstof is. Maar nee, die hebben geen (bouw)grond.

  3. Ben het hier volstrekt niet mee eens, de grootste klanten van lto(advies) zijn natuurclubs en geen boeren, waarom denkt u dat de vorige voorzitter (Calon) anders bij één van deze clubs terecht is gekomen. Stikstofuitstoot is een complex verhaal, waarbij de landbouw nu geslachtofferd wordt , en waarbij de grote, industriële uitstoters tot nu toe steeds buiten schot blijven. Meer grond als landbouwgrond voor eigen voedselvoorziening is zeker aan de orde, ook omdat Europa van ons wil eisen dat er steeds meer biologisch voedsel geproduceerd moet worden. De opbrengsten per hectare zijn biologisch fors minder. Daar komt, dat als we het systeem van landbouw willen veranderen in dit land, we direct tegen concurrentiestrijd met andere landen aan lopen, immers op een andere wijze voedsel produceren is gewoon duurder. De grenzen sluiten voor voedsel vanuit het buitenland kan ook niet vanwege allerlei verdragen. Bovendien, wilt u graag dat al ons voedsel van ver komt? Is dat milieuvriendelijk ? Bovendien zijn wij, ook buiten de landbouw, enorm afhankelijk van export van kennis en producten. Het gemakkelijk meningen vormen over LTO of BBB, terwijl onderliggende problematiek niet wordt ingezien, of men wil dit niet inzien. LTO en BBB kennen voor omschreven problematiek wel en onderkennen deze. Beide clubs, en ook de meeste Nederlandse boeren, zijn niet tegen verandering/ verduurzaming, maar wel op een manier waar voldoende tijd voor wordt genomen, en een op feiten gebaseerd plan. Er wordt nu nog veel te veel geroeptoetert vanuit diverse natuurclubs, terwijl er ( bijna) niets meer wordt gedaan aan onderhoud van natuur. Alles wat dood gaat in de natuur wordt afgeschoven op stikstof. Als ik bijvoorbeeld om mij heen kijk, hier in Salland en Twente zie ik de dikste, gezondste eiken bij boeren op het erf en in het land, terwijl er aan alle kanten wordt geroepen dat de eikenbossen doodgaan door stikstof. Ik kan hier nog veel meer voorbeelden van geven, maar dan wordt het helemaal een lang verhaal.

    1. Helemaal mee eens Aart.
      Wie heeft eigenlijk dit artikel geschreven?
      Waar zijn de bronvermeldingen?
      Ze kopiëren naar wat ze horen willen en nemen alles voor waar aan. Dat noemen ze tegenwoordig journalistiek.
      Aan tafel komen zitten durven ze niet, omdat ze niets kunnen onderbouwen.

  4. geen PAS-melder

    “Media zijn voor een belangrijk deel schuldig….” PAS-melders als illegale boer wegzetten is gewoon een schofferende vorm van framing. Deze mensen hebben zich volledig aan de destijds geldende wetten gehouden en valt dus niets te verwijten. In de meeste gevallen zijn dit boerenbedrijven met een opvolger, immers ze hebben recent een PAS-melding gedaan en dus hun bedrijf uitgebreid of geoptimaliseerd. De schrijver van dit (tendentieuze en schofferende) artikel schijnt zich niet bewust van het feit dat je met geld niet alles kunt kopen. Deze mensen willen geen 120%; ze hebben er voor gekozen dóór te gaan met hun (familie)bedrijf. De financiering was rond én ze voldeden daarbij toen aan de wet. DEZE MENSEN ZIJN GEEN ILLEGALE BOEREN…

  5. Redactie

    HierinSalland wil donders graag dat mensen meedoen. Zo ontstaat ook iedere keer de rubriek Salland deze Week. Met onderwerpen, die opkomen vanuit de samenleving. Maar HierinSalland wil geen scheldplatform zijn, doe dat maar lekker op je eigen plekje.
    – Aart, kun je Salland uitleggen wat de relatie is tussen ‘de grootste klanten’ en de kant die LTO kiest? Kun je ook uitleggen dat de LTO in haar keuzes het eventueel wél voor de boer opneemt? Meestal vallen de standpunten van LTO juist slecht uit voor de boeren, maar komen ze de grootgeldverdieners goed uit.
    – Aart, kun je uitleggen waarom Europa steeds meer biologisch voedsel eist?
    – Aart, kun je uitleggen waarom je meer grond nodig hebt als je meer humane gewassen en minder gewassen voor dieren teelt?
    – Aart, kun je aangeven wat de natuurclubs roeptoeteren? En waar?
    – Aart, kun je aangeven wat de relatie tussen grote eiken en natuur en stikstof is?
    – Joost, kun je vertellen aan welke tafels de mensen niet durven komen zitten, die deze onderwerpen aandragen?
    – Joost, kun je aangeven wat er in dit stuk gekopieerd is en wat daar fout aan is?
    – Joost, het is jouw agressie, waarom steeds vaker mensen niet met naam en toenaam in de media willen. Jouw agressie maakt ze bang en staat een goed gesprek in de weg.
    – Erwin, de PAS-melders hebben zich niet aan de wet gehouden, maar dat is ze niet kwalijk te nemen. De overheid stond dat toe, die ging akkoord met een melding. Dat bleek onwettig, dus is de uitbreiding illegaal, hoe je het ook went of keert. Maar om die onwettige situatie op te heffen, komt de overheid met een voorstel, dat vervolgens als onvoldoende wordt neergezet door sommigen, maar tegelijk ook door behoorlijk wat boeren omarmd wordt. Dat BBB tegen de overheidsplannen is, is logisch, omdat BBB geen boerenpartij is, maar een marketingtool van de erfbetreders (wat ze zelf zeggen, tenminste).

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.