Salland deze week: levensgevaarlijk veel rattengif in graan voor diervoer

Interessant? Deel het artikel

koeien eigen foto

In Salland deze Week plaatsen we iedere zondagmorgen een stelling. Die bedenken we het liefst samen met Salland. Dus als jij ook een stelling wil lanceren, mail het ons naar OpinieinSalland. Reageren? Graag.

Een dezer dagen is of wordt er een schip vol graan uit de Zwolse haven leeggepompt in het IJsseloog, een kunstmatig opgespoten giftig eiland in het Ketelmeer boven Kampen. In het graan zat te veel rattengif. In plaats van voer voor dieren wordt het nu opgespoten bij het giftige slib van het Olasfaterrein bij Olst.

Dat lijkt belangrijke kennis in het kader van ‘Salland eet en boert bewust’, dat Sallanders ook deelgenoot zijn van het eten dat dieren krijgen.

Het graan was voor diervoederbedrijf De Heus uit Ede, dat twee jaar geleden nog “een getal met vijf nullen” aan euro’s neertelde om de boerenprotesten in Den Haag te ondersteunen. Het graan kwam met de trein uit Polen naar Nederland en zou met schepen verder naar De Heus gaan. Aan het graan wordt het rattengif fosfine toegevoegd om ongedierte te bestrijden. Daar was veel te veel van gebruikt. 0,2 Ppm (deeltjes per miljoen) is gebruikelijk, 0,5 ppm is al levensgevaarlijk. In het Zwolse schip werd een ‘dodelijke concentratie’ aangetroffen. De bemanning moest worden geëvacueerd. “Er wordt hier met mensenlevens gespeeld”, zegt een van de schippers tegen De Stentor. Sunniva Fluitsma, voorzitter van de Algemeene Schippersvereeniging zegt dat het hard nodig was dat de bemanning van een vergelijkbaar schip dat in Veghel ligt, het ziekenhuis bezocht, want het gaat om dodelijke concentraties rattengif. In 2019 moest een schipper om dezelfde reden opgenomen worden op de IC.

Als de verhouding rattengif niet zo hoog was geweest, was het graan diervoeder geworden. Nu komt het op een eiland terecht boven Kampen, waar ook de verontreinigde grond van het Olasfaterrein in Olst is opgespoten en het giftige slib vol zware metalen dat ieder jaar uit de grachten van Zwolle gepompt wordt ligt er naast. Het gaat deskundigen om het smerigste plekje van Nederland.

OpinieinSalland vraagt zich af waar we in Salland deze week allemaal nog meer helemaal niet wakker meer van liggen.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.