In Salland deze Week plaatsen we iedere zondagmorgen een stelling. Die bedenken we het liefst samen met Salland. Dus als jij ook een stelling wil lanceren, mail het ons naar OpinieinSalland. Reageren? Graag.
De Rabobank heeft het afgelopen half jaar 2,2 miljard winst gemaakt. De bank schrijft bijna ieder half jaar dat soort cijfers. Duizelingwekkende winsten, gerealiseerd met ons geld. “Maar toch blijven er zorgen” doet de NOS mee in het misleiden van ons. Er zijn helemaal geen zorgen als je 2,2 miljard winst maakt. Als je die toch nog hebt, moet je naar de psychiater.
Waarom we geld bedachten
Hoe zat het ook al weer: geld drukt een waarde van een geleverde dienst uit. Als je een auto koopt is het wat onhandig als je betaalt met 3652 appeltaarten. Dus geven we de auto een waarde, net als die appeltaarten. Dan kan de autoverkoper zelf zijn appeltaarten kopen. Of andere dingen.
Om zo’n systeem goed te laten functioneren is het handig om dat met een samenleving coöperatief op te pakken. Dan hoef je thuis geen oude sok met geld er in, onder het bed te verstoppen, maar kun je het wegbrengen naar een veilige plek. En als iedereen dat doet, kun je het ook zo regelen dat iemand meer geld uit die veilige plek kan lenen dan dat die eigenlijk heeft om bijvoorbeeld een huis te komen. Als je maar goede afspraken maakt over terugbetalen. Maar let op: geld lenen kost geld.
De katholieken hadden daar vroeger de boerenleenbank voor. De protestanten de raiffeisenbank. Dat werd later de rabobank. Eigenlijk moet dat met een hoofdletter, maar verdient die bank dat nog wel?
Hoe coöperatief is de bank eigenlijk nog
De Rabobank speelt nog altijd het spelletje die coöperatieve bank te zijn. Zonder aandelen, waardoor de winst niet naar aandeelhouders gaat, maar teruggaat naar de klanten, naar de samenleving, naar verenigingen, naar goede doelen. Maar is dat niet meer dan gewoon goedkope reclame als je ieder jaar miljarden winst bijschrijft?
Als je meer dan 2 miljard winst maakt per jaar, heb je er dan nog recht op te zeggen dat je coöperatief in de samenleving bent, of ben je dan de samenleving juist aan het uitpersen, net als al die andere banken – die tenminste nog eerlijk toegeven het keihard voor de pegels te doen – een perverse onderneming?
Help de landbouwtransitie
Om het blazoen te zuiveren zou de Rabobank goede sier maken door de komende vijf jaar de helft van haar winst (dan houden ze nog steeds meer dan een miljard per jaar over…) in de transitie van de landbouw te stoppen. Kwijtschelden van hypotheken, bijbetalen in de overgang naar biologisch, opzetten van lokale verkoopsystemen, helpen keukens van ziekenhuizen en zorginstellingen val lokaal biologisch voedsel te voorzien, de frituurpan uit school- en bedrijfskantines verwijderen.
Nu moet de samenleving daar zelf tijd en geld in steken, geld dat we moeten lenen bij de Rabobank, die er vervolgens vrolijk miljarden winst mee maakt.
Is dat eigenlijk niet gewoon misdadig?