In Salland deze Week plaatsen we iedere zondagmorgen een stelling. Die bedenken we het liefst samen met Salland. Dus als jij ook een stelling wil lanceren, mail het ons naar OpinieinSalland. Reageren? Graag.
Traditionele boeren schermen vaak met dat ze overal de schuld van krijgen. Intussen blijven ze kruiden doodspuiten, putten ze de bodem uit met kunstmest en blijken hert niet zo nauw te nemen met mest-regels
Dat ze een stem krijgen met ‘wij hebben het altijd gedaan’ en dat lokaal de problematiek van stikstof en fosfaten niet of nauwelijks aan de orde komen, heeft ook te maken de lokale journalistiek en wat daar nog van over is. Naast het doorplaatsen van persberichten van de gemeente zijn de eigen geschreven verhalen in het weekblad meestal van broodschrijvers die hun geld ook verdienen met ‘journalistiek’ in de boerenblaadjes als Nieuwe Oogst en Veldpost. Van hen zul je niet lezen dat we naast die tachtig procent export van voedsel, zeventig procent van ons eigen voedsel importeren.
Van de Stentor zou je een iets neutrale opstelling verwachten. Dat je ook een beetje meer ‘het andere verhaal’ leest. Maar uit de stelling die ze hun digitale lezers voorleggen over de op handen zijnde boerenacties blijkt anders. Je kunt aan de keuzemogelijkheden de voorkeur van de journalist aflezen.
De stelling is: Weer boerenprotest, ik geef ze groot gelijk.
En de keuzeopties:
– Eens, de boeren moeten stevig opkomen voor hun bestaansrecht
– Ze mogen best protesteren, als ik er maar geen last van heb
– Boeren moeten hun mond houden en meewerken aan de stikstofreductie
– Ik twijfel
Om het aantal voors en tegens in evenwicht te brengen stellen we een vierde optie voor:
– Boeren mogen gerust weer met de trekken het pad op, maar dan moeten ze de gifspuit wel aankloppelen, zodat het land kan zien wat er op het platteland gebeurt.
Is dat een goed plan?