Salland deze week: is het geen tijd voor een zakencollege

Interessant? Deel het artikel

logo hierinsalland

In Salland deze Week plaatsen we iedere zondagmorgen een stelling. Die bedenken we het liefst samen met Salland. Dus als jij ook een stelling wil lanceren, mail het ons naar HierinSalland. Reageren? Graag.

De Productie, moet die werkvoorziening voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt nu dicht? De kans is groot dat je geen idee hebt. Maar mag de wethouder die er daar een zootje van gemaakt had aanblijven? De kans is groter dat je dat wel weet. Want er was politiek iets aan de hand en dat balt zich dan samen tot ‘moet de wethouder aftreden?’

Strunk? De Productie? De dijk rond Olasfa? Windmolens in Middel? We weten wel dat er wat aan de hand was, maar wat precies? Het gaat al snel niet meer over het onderwerp, maar of de bestuurder moet aftreden. Dat komt door het democratische model dat we hebben. Het is de bedoeling dat de wethouders onafhankelijk van de raad opereren, maar wel in opdracht van die gekozen volksvertegenwoordigers. Dualisme het dat.
Maar zo gaat dat helemaal niet. De coalitie kiest wethouders uit haar midden en schuift die naar voren. Daarmee is dualisme per definitie een wassen neus.

Dat zou anders zijn als je partijloze wethouders zoekt. Dan kun je een wethouder wegsturen zonder dat je de coalitie om zeep helpt. Dat levert gelijk heel andere politieke debatten op. Dan was het over nut en noodzaak van werkvoorziening, onderkomen voor culturele organisaties, vervuilde grond of groene energie gegaan. Om te kijken wat het beste is.
Dat gezeur over de wethouder of die mag blijven of dat die moet aftreden… ze blijven bijna altijd zitten, want de coalitie heeft nu eenmaal de meeste zetels dus wint de stemming.

Wethouders kiezen die niet per se van de betreffende politieke partij zijn, heeft nog een voordeel: je kunt ze kiezen op kwaliteit. Dan zul je niet gauw een veehandelaar als wethouder krijgen, of een milieuwethouder die niet zo veel opheeft met het milieu. Want dan kun je verder zoeken dan dat. In Den Haag is met Kuipers en Dijkgraaf een poging gedaan. Die mensen geven de indruk snel even van een coalitiepartij lid geworden te zijn om het land te dienen nu het echt nodig is. Gekozen op kwaliteit, in plaats van een baantje gekregen omdat ze zo hun best voor de partij gedaan hadden.

Is dat een idee na de komende gemeenteraadsverkiezingen?: Een zaken-college dat uitvoert wat de raad ze opdraagt? Zowel Olst-Wijhe als Raalte zijn afgelopen vier jaar toch al bestuurd met een bestuursakkoord dat door alle politieke partijen ondertekend was. Dan is zo’n zakencollege de kers op de taart. Toch?

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.