Salland deze week: Hoe is de inspraak rondom RES eigenlijk geregeld?

Interessant? Deel het artikel

zonnepark zonnepaneel
'@eigen foto

In Salland deze Week plaatsen we iedere zondagmorgen een stelling. Die bedenken we het liefst samen met Salland. Dus als jij ook een stelling wil lanceren, mail het ons naar OpinieinSalland. Reageren? Graag.

RES op hoofdlijnen

Vorige week kwam er een notitie uit de lucht dwarrelen met de hoofdlijnen voor de RES, de regionale energie strategie, waarin ook de Sallandse gemeenten opgelegd krijgen in 2030 de helft van alle energieverbruik duurzaam gemaakt te moeten hebben.

Hoe is dat proces eigenlijk in de democratie geborgd?

Het akkoord van Parijs heeft de grenzen van onze klimaatoverschrijdingen aangegeven. De rechter moest er nog aan de pas komen ons liegende kabinet in het gareel te houden om zich aan de eigen wetgeving te houden en daarna rolde de bal van Den Haag naar gewesten. Overijssel heeft een RES voor Twente en eentje voor West Overijssel. Daar vallen wij onder.

Vorige week lag daar ineens het plan van veel wind en zon, het liefst op daken, weinig op boerenland en geen hinder van windmolens. Een plan om verder uit te werken.

Maar wie heeft daar iets over te zeggen? Hoe zijn die hoofdlijnen van de RES opgesteld? Welk team bedacht de regels? Het lijkt een feestje van bestuurders, zonder dat daar raadsleden aan te pas komen. Maar die raadsleden vertegenwoordigen de samenleving. Volksvertegenwoordigers zijn het.

In Twente is er daarom een tussenstap gemaakt. De RES op hoofdlijnen wordt in concept voorgelegd aan de zestien gemeenteraden, pas daarna en mét op- en aanmerkingen, wordt de RES vastgelegd. Die stap is in West Overijssel niet gemaakt. Dus kunnen raadsleden straks tekenen bij het kruisje.

Hoe zit dat eigenlijk met de participatie?

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.