In Salland deze Week plaatsen we iedere zondagmorgen een stelling. Die bedenken we het liefst samen met Salland. Dus als jij ook een stelling wil lanceren, mail het ons naar HierinSalland. Reageren? Graag.
Deze week passeerde de vraag wat je eigen zelf doet om de boer te helpen. Het is wel een interessante vraag: “en wat doe je zelf dan?” Dat geldt wel vaker. Let er maar eens op. Dat als iemand zich beklaagt ergens over, dat het dan nog maar de vraag is wat hij of zij er zelf aan doet ter voorkoming. Dat je wil dat er minder hard door de straat gereden wordt, maar dat je jezelf ook niet aan de snelheid houdt. Dat je boos bent over belastingontduiking maar als bedrijfseigenaar zelf de BTW aftrekt als je je huis schildert. Dat je voor opvang van asielzoekers bent, maar niet in jouw dorp. Dat je de oorlog in de Oekraïne verschrikkelijk vindt, maar dat je wel moeite hebt met opvang van vluchtende gezinnen in de sporthal in jouw dorp.
De stikstofreductie die boeren te bolwerken krijgen is door slimme marketing (ReMarkAble en BBB) omgezet van middel tot doel. En daarom lijkt het tij nog te keren, bijvoorbeeld door nieuwe techniek net zo veel boeren als nu, maar dan met minder stikstof. Maar die stikstofreductie is niet het doel, het is een middel. Feitelijk karren we onvoorstelbaar grote hoeveelheden krachtvoer naar hier, om uiteindelijk vlees en melk weer weg te karren naar de rest van de wereld (vooral Duitsland). Wij blijven hier zitten met de shit: letterlijk. Dat is onhoudbaar, of je dat nu leuk vindt of niet, of het de schuld van de boeren, van Rutte of van de Rabobank is maakt ook niet uit: als we zo doorgaan, ook als dat met nieuwe technieken gaat, gaat de boerenstand failliet.
Er is maar een optie: dat is de veestapel inkrimpen. Want dat levert schone lucht, mooier platteland, minder gif en een fatsoenlijke hoeveelheid eerlijk voedsel op dat de boer tegen een eerlijke prijs kan verkopen. En om die inkrimping op gang te brengen is de stikstofuitstoot als middel gekozen. De rest volgt dan vanzelf.
Dat weten we eigenlijk ook allemaal wel, en dat weten we eigenlijk ook allemaal al wel 25 jaar, maar de vraag is: wat doen we er eigenlijk zelf aan om die boer die we met vlaggen en zakdoeken een hart onder de riem steken, ook echt te helpen?
Zo maar een paar vragen:
– Koop je Nederlands voedsel?
– Koop je eerlijk voedsel en laat je prijsknallers liggen?
– Eet je minder vlees?
– Heb je toch maar dat zwembadje achter het huis niet opgezet?
– Gebruik je helemaal geen gif om de oprit onkruidvrij te krijgen?
– Eet je biologisch, om gifgebruik tegen te gaan?
– Rij je minder auto, pak je meer de fiets of het openbaar vervoer?
– Ben je lid van een lokale voedselcooperatie?
– Kijk je al wel eens rond bij de kringloop?
– Ben je al aan het ont-spullen?
– Heb je zonnepanelen en is je huis goed geïsoleerd?
Mooi zo, want dan help je de boer écht. Anders is het alleen maar vlagvertoon, best gezellig overigens, maar je hebt er verder niks aan.
Klik hier om je reactie te mailen.
Reactie van Ineke N:
Wij proberen zo goed als het kan die richtlijnen aan te houden echter wordt dit wel heel moeilijk als je het allemaal niet kunt betalen alles is nu heel veel duurder geworden. Ook biologisch voedsel is heel duur waarom kan dat niet goedkoper dan kopen de mensen het wel eerder en zonnepanelen heb ik niet want wonen in een appartement. Dus niet zo heel veel kun je eigenlijk betekenen voor de boer maar ik vind dat ze het geweldig doen.
Reactie van Will ten V:
Precies dat doen wij allemaal, behalve dan de zonnepanelen, want dat kan niet op ons appartement, maar wij hebben wel delen zo’n gekocht via Eneco
Door minder vlees te eten steun je de boeren juist niet..
Vraag me af met welke kennis dit artikel geschreven is.
Hallo J.
HierinSalland gaat niet akkoord met korte reacties die het karakter hebben van iemand lekker even een beetje in de hoek drukken.
We nodigen je uit jouw standpunt wat uitgebreider te formuleren zonder daarbij iemand die een andere mening (en eventuele kennis) heeft een beetje te lopen afzeiken.
Bedenk bij jouw reactie (waarvan we sterk betwijfelen of je die gaat schrijven) ook dat er een lange termijn visie en een korte termijn visie is. En dat de boeren niet geholpen zijn met een korte termijn visie. Zet er dan meteen ook even je naam bij.
Harrie