Salland deze week: Hoe bewust boert en eet Salland eigenlijk

Interessant? Deel het artikel

scharrelkippen eigen foto
Scharrelkippen

In Salland deze Week plaatsen we iedere zondagmorgen een stelling. Die bedenken we het liefst samen met Salland. Dus als jij ook een stelling wil lanceren, mail het ons naar OpinieinSalland. Reageren? Graag.

De plofkip is in de ban, wie er verslaafd aan is kan nog het langst bij de Boni in Heino terecht, daar hebben ze de minste wroeging van dieren mishandelen. VVD’er Gerrit Oplaat, de spreekbuis van de kippenindustrie, vind het jammer dat de plofkip verdwijnt: die is beter voor het klimaat.

De eerst volgende kip die er slecht aan toe is, is de scharrelkip. Net als de rooklobby een filtersigaret bedacht om kanker te verhullen, bedachten kippenboeren de scharrelkip. Je denkt dan dat die scharrelt, maar daar krijgt ie de ruimte niet voor, want het hok is vol. En buiten komt een scharrelkip niet. Z’n hele leven niet. Een scharrel-ei is de naam voor het minst natuurlijk eitje dat je kunt kopen.

Weet je hoeveel we er van hebben in Overijssel? 10-miljoen. Ja echt, er wachten op dit moment 10-miljoen kippen in Overijsselse stallen om het sateetje te worden, straks bij jou op de barbecue. In heel Nederland zelfs 100-miljoen.

Op de site van Salland Boert en Eet Bewust lezen we niks over plofkippen. Maar er zijn wel scharrelkippenboeren lid van de stichting. Als je dus bewust boert, weet je dat je meewerkt aan erbarmelijke kippenindustrie. Tussen Wesepe en Heeten, goed in het zicht op de Sallandroute, zie je achter zo’n ‘Salland Boert en Eet Bewust’-reclamebord aan de weg ook kalfjes in een eenpersoons plastic kuip gevangen gehouden worden. Hun moeder geeft haar melk aan Campina.

Op die site van Salland Boert en Eet Bewust zie je ook die wie de stichting ‘mede mogelijk gemaakt’ is. Mede mogelijk gemaakt door de dierenvoedingsbedrijven met belang in omzet, mede mogelijk gemaakt door vee- en dierenartsen met belang in zieke dieren, mede mogelijk gemaakt door loonwerkers en bouwbedrijven met belang in grote boeren, mede mogelijk gemaakt door accountants die de boeren helpen in het oerwoud van snel veranderende wet- en regelgeving.

O ja, en ook mede mogelijk gemaakt door de Europese Unie, de provincie Overijssel en de gemeenten Raalte en Olst-Wijhe. Een project van Leader ter bevordering van de leefbaarheid van het platteland.

Als je de site goed bekijkt, is Salland Boert en Eet Bewust één grote reclame-karavaan ter promotie van het reguliere boerenleven, een manier van boeren waar Europa een punt achter gezet heeft, want voor de leefbaarheid van het platteland en de aarde, vindt inmiddels zelfs het CDA, moet het roer om. Er wordt achter die reclameborden helemaal niet bewust geboerd en er is helemaal geen promotie voor bewust eten.

Wie keurt die Leaderprojecten eigenlijk goed?

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.