“We willen het landgoed het liefst zo natuurlijk mogelijk voortzetten,” zegt zoon Albert Rengers, “vanuit die visie zijn we niet gebaat met grote verhalen in de media.” Die verhalen trekken alleen maar extra mensen naar de wandelpaden, is zijn redenatie en daar is de natuur op geen enkele manier bij gebaat. “Mensen en natuur gaan nu eenmaal niet goed samen.”
Het overlijden van baron Rengers is door de familie min of meer stilgehouden. Voor de uitvaart was eind vorig jaar een select gezelschap genodigd. Bekend was dat Rengers kasteel en landgoed liefst onveranderd liet. Een aantal niet bewoonde opstallen raakten langzaam maar zeker in verval. Mensen rondom Het Reelaer spraken de gedachte uit dat zijn opvolging ‘het wel zouden aanpakken’. Maar zoon Albert Rengers doet over de toekomst geen andere uitspraak dan dat ze het landgoed vooral zo natuurlijk mogelijk willen houden. Hij verwijst daarvoor naar een brochure die over het landgoed gemaakt is. ‘waar de tijd lijkt stil te staan’ Is de ondertitel van de brochure ‘Het Reelaer’.
Het Reelaer is ook een beetje een koninklijk bos. Met een beetje geluk ben je Willem en Alexander er in hun verkeringstijd tegengekomen.
De huidige renovatie van het kasteel – en het verwijderen van een enorme beuk ernaast – verwijzen zeker niet naar een op handen staande verandering in beleid. De brochure zegt: ‘de landschappelijke en cultuurhistorische waarden worden gehandhaafd en waar mogelijk versterkt. De bossen en landbouwgronden worden zodanig beheerd dat vele diersoorten hier optimaal schuilen en verblijven, zonder verstoord te worden’. Daarbij heeft de Raalter Wetering die het landgoed doorkruist, een essentiële functie voor natuurontwikkeling. Lanen en houtwallen die het kenmerkende coulisselandlandschap vormen, zijn ook belangrijke verbindingszones en moeten dus behouden blijven. De verpachte gronden zijn zoveel mogelijk op biologische wijze onderhouden. De N35 is minder welkom. ‘Het zuidwestelijke deel van het landgoed wordt afgesneden van de rest. De samenhang tussen de landerijen komt hiermee onder druk te staan.’
Natuurbeheer staat voor Het Reelaer bovenaan, ook na het overlijden van de baron. Het landgoed is wel opengesteld voor wandelaars, de Sallandse Wandelvierdaagse is ieder jaar welkom, hardlopers, fietsers en mountainbikers vinden er ook hun paden, maar alles ademt de sfeer uit dat je naar Het Reelaer gaat om te genieten van wat het landgoed te bieden heeft: natuur en rust, waar de tijd lijkt stil te staan’.