We horen het steeds vaker: Nederland zit ‘op slot’ door netcongestie. Bedrijven kunnen hun zonneparken niet aansluiten, burgers krijgen te horen dat teruglevering tijdelijk niet meer kan, en nieuwe woningbouwprojecten lopen vertraging op. Maar tegenover die knelpunten staat ook iets anders: er wordt keihard gewerkt aan oplossingen. In plaats van te blijven hangen in wat niet lukt, mogen we best ook zien wat er wél gebeurt – ook in Salland, waar Raalte en Olst-Wijhe volop investeren in de versterking van ons elektriciteitsnet.
Salland deze Week-artikelen worden door meerdere mensen geschreven vanuit reacties aan de redactie. Als jij ook een thema hebt: kom maar door.
Raalte: buurtaanpak als voorbeeld
In Raalte wordt het stroomnet stevig aangepakt. Netbeheerder Enexis werkt hier samen met de gemeente om het elektriciteitsnet voor te bereiden op de groeiende vraag door zonnepanelen, elektrische auto’s en warmtepompen. De aanpak is bewust buurtgericht: men kijkt per wijk wat nodig is en pakt dat stap voor stap aan.
Zo worden in de wijk Salland II (Raalte-Noord) en de kern van Nieuw Heeten als eerste nieuwe transformatorhuisjes geplaatst en dikkere kabels getrokken. Niet omdat daar al problemen zijn, maar juist om die voor te zijn. De uitvoering is gestart in april (Salland II), en vanaf juni volgt Nieuw Heeten. Dan weet je meteen waarom die weg-opbrekingen in Raalte Noord zijn 😉
Enexis noemt het zelf een onderdeel van een grotere opgave. In heel Nederland moeten duizenden transformatoren geplaatst worden en wordt er in totaal zo’n 16.000 kilometer zware kabel aangelegd. De uitvoering van dit plan is in juli 2023 begonnen.
Olst-Wijhe: ook in beweging
Ook in Olst-Wijhe wordt werk gemaakt van het verzwaren van het net. In Wijhe is recent grond aangekocht door Enexis voor de bouw van een nieuw transformatorstation. Dit station is essentieel om de elektriciteitsvoorziening in de gemeente betrouwbaar te houden en klaar te maken voor de toekomstige energievraag. Daarnaast is het congestieonderzoek in de regio Olst afgerond door netbeheerder TenneT, wat een belangrijke stap is richting structurele oplossingen.
Hoewel de werkzaamheden in Olst-Wijhe misschien minder zichtbaar zijn dan in Raalte, is de koers duidelijk: ook hier wordt hard gewerkt om het netwerk aan te passen aan de energietransitie.
Een stille revolutie
Wat je nu ziet in de straten van Salland is een stille revolutie. Geen grote woorden, maar praktische aanpak. Geen uitstel, maar uitvoering. En hoewel de kabels soms nog ontbreken, ontbreekt de wil tot actie zeker niet. Dat is hoopgevend – en misschien wel het sterkste signaal dat we de transitie echt serieus nemen
duidelijk en hartverwarmend
Regeren is vooruit zien. In de wijk Salland II ziin de laatste woningen in 2023 opgeleverd. Hadden ze de benodigde kabels niet gelijk kunnen leggen tijdens het bouwrijp maken?
Precies wat het artikel zegt: ’t is nooit goed of het deugt niet.
Voor deze wijk geldt dat de kabels ook ergens vandaan moeten komen en ergens naar toe moeten gaan. Van het zonneveld aan het Overijssels Kanaal tussen Lemelerveld en De Ganzepan wellicht. Naar het nieuwe grotere trafostation aan de Westdorplaan wellicht. Je kunt niet zo maar in een wijk kabels neerleggen als begin en eind niet in zicht zijn.
Helemaal mee eens Wibo. Kan er bij mij ook niet in.