Salland deze Week: Een behoorlijke nacht van de nacht in Raalte

Het gemeentehuis, Landstede, de Kruisverheffing, er scheen gisteren (zo goed als) geen licht in of op deze gebouwen. Het was de Nacht van de Nacht. Ook de Deventer monumenten hadden de spotlights uitgedaan.

Interessant? Deel het artikel

nacht van de nacht gemeentehuis 221030

Eerlijk is eerlijk: we weten of deze gebouwen altijd in het donker staan, eigenlijk let je daar nooit op, maar gisteren was het licht uit. Bakkerij Jorink had wel een volle bak aan licht op haar panden staan. Carmelcollege Salland, met voorbeeldfunctie naar de leerlingen, had het (onnodige) buitenlicht ook gewoon aangelaten.

In Salland deze Week plaatsen we iedere zondagmorgen een stelling. Die bedenken we het liefst samen met Salland. Dus als jij ook een stelling wil lanceren, mail het ons naar HierinSalland. Reageren? Graag.

Klik hier om je reactie te mailen of om een onderwerp aan te dragen.

Booijink had voor 23.00 uur zijn naam op de torensilo in het centrum van Raalte nog volop in het licht. Na 23.00 uur was dat uitgedaan. Ook daarvan weten we niet of dat vast beleid of vanwege de Nacht van Nacht was.

Wie gaat er vannacht even kijken of de onnodige lampen nog steeds uit zijn?

Natuur en Milieu Overijssel jaagt pandeigenaren in de provincie aan, het licht uit de doen op de nacht waarop we de klok een uur terug zetten. “Daar is alle reden toe” aldus directeur Matthijs Nijboer. “We doen dit nu achttien jaar en in die tijd is het stroomverbruik van onnodig nachtelijk licht wel afgenomen, maar dat komt alleen maar door de invoering van LED. Het aantal panden dat in het licht staat is alleen maar toegenomen. Door de toename van al dat licht als de natuur het donker wil hebben, zijn we als mens anderhalf uur per nacht korter gaan slapen, terwijl slapen toch heel goed is voor je gezondheid. Dieren raken ook gedesoriënteerd door het vele licht.”

(tekst gaat verder onder deze nachtelijke verlichting van het Carmelcollege)

Al dat licht is zo onnodig. Reclame-technisch schiet je er niet zo veel mee op als je je pand midden in de nacht in het licht zet, al helemaal niet als je midden op het industrieterrein zit. En qua veiligheid kun je veel beter met sensoren werken. Als het licht aanspringt valt dat veel meer op. Bij vol licht maak je het een indringer alleen maar makkelijker.

Bedoeling van de Nacht van de Nacht is aandacht te vragen voor onnodige verlichting. Maar het haalt natuurlijk niks uit als instellingen en bedrijven voor één nachtje meedoen. Dan is dat alleen maar voor de mooie sier. Uiteindelijk is het natuurlijk de bedoeling dat het licht iedere nacht uitblijft.

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *