Salland deze Week: die raadsbrede akkoorden bleken dus praatjes voor bij de vaak

Olst-Wijhe en Raalte hadden een raadsbreed akkoord de afgelopen vier jaar. Ach man, wat was dat mooi. Overal goed voor. Maar nu ineens niet meer.

Interessant? Deel het artikel

roalter akkoord raadsbreed akkoord

In Salland deze Week plaatsen we iedere zondagmorgen een stelling. Die bedenken we het liefst samen met Salland. Dus als jij ook een stelling wil lanceren, mail het ons naar HierinSalland. Reageren? Graag.

In Olst en Wijhe gaan Gemeentebelangen, CDA en VVD de gemeente besturen.Op zich niet eens vreemd want samen hebben ze een flinke meerderheid.
In Raalte zijn Burgerbelangen, CDA en VVD een coalitie aan het vormen. Dat is wel raar: het is een judasstreek van BB om de grootste partij GB te negeren. CDA en VVD doen mee met die lafhartige politieke move.

Bla bla bla

Gek van beide politieke schetsen is dat de politiek zo hoog op gaf op het raadsbrede akkoord (Olst-Wijhe) en het Roalter Akkoord. Wie er vraagtekens bij stelde, werd snel de mond gesnoerd: het is uniek, moet je kijken wat we samen klaar krijgen, en meer van dat soort holle frasen dat je achteraf een hoog bla bla bla gehalte kunt meegeven. Vooraf ook al wel, maar dan ben je een cynicus, zo’n stuurman aan de wal.

Maar de leugen is er uit. BB, CDA en VVD laten in Raalte zien dat je ze niet op hun woord kunt vertrouwen. En de partijen die in Olst-Wijhe een coalitie gaan vormen zeggen dat ze dat ondermeer doen omdat ze haast hebben. Er zijn veel dossiers die met spoed opgepakt moeten worden en daar kun je een raadsbreed overleg niet bij hebben.

Participatie met de samenleving? Ammehoela

Als je haast hebt moet je alleen gaan. Wil je met z’n allen de eindstreep halen, dan moet je iets meer geduld hebben. Welke wijsgeer zei dat ook weer. Die Olst-Wijhese redenatie is daarom een praatje voor bij de vaak. Nu, maar vier jaar geleden ook. En de smoesjes die de Raalter coalitie gaat bedenken, moet je ook maar niet geloven, net als vier jaar geleden ook al niet. Participatie met de samenleving? Ammehoela. Het gaat gewoon om macht. Mannelijke macht. Maar dat mag je niet zeggen, want dan sturen ze je boze mailtjes dat je niet zo zuur moet doen.

In juni komt David van Reybrouck voor eenlezing naar Olst. Van Reybrouck heeft veel nagedacht en mooi geschreven over nieuwe democratie. Ideeën van zijn hand zijn de raad om de twee jaar voor de helft laten herkiezen, of een deel van de raad uit laten bestaan uit domweg aangewezen burgers, buiten partijdiscipline om. De samenleving moet daar zijn licht maar eens opsteken en dan de politiek passeren in het te voeren beleid.

Of zien we dat verkeerd.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

1 reactie op “Salland deze Week: die raadsbrede akkoorden bleken dus praatjes voor bij de vaak”

  1. Avatar

    Die gedachten van meneer van Rybroeck ( geen familie van die vriendin van Gérard Sanderink ?) zijn interessant, maar voordat die werkelijkheid worden ?
    Dan moeten er heel wat egootjes terzijde worden geschoven.
    Wat vinden jullie overigens van een verplichte MINDERheidscoalitie ? Die worden ofwel snel naar huis gestuurd, ofwel ze voeren beleid dat op een meerderheid kan rekenen….

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.